«Φάντασμα» παραμένει και μετά το τέλος της εισαγγελικής έρευνας η περιβόητη off-shore εταιρεία Εaly Ιnternational που εισέπραξε την προμήθεια των 450.000 ευρώ για τη μεσολάβησή της για επενδύσεις της Αγροτικής Τράπεζας σε ομόλογα και άλλες τοποθετήσεις στον αμερικανικό επενδυτικό οίκο Carlyle.


Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, όπως έγινε γνωστό χθες, από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιο, η συνάδελφός του Μαρία Γκανέ έθεσε τη δικογραφία στο αρχείο, καθώς δεν διαπίστωσε ενδείξεις ενοχής εις βάρος της διοίκησης της τράπεζας, που προχώρησε στην επίμαχη επένδυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:

*Η επένδυση από τα διαθέσιμα της Αγροτικής στην αμερικανική εταιρεία Carlyle όχι μόνο δεν

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

δεν κατάφερε να βρει ποιο ή ποια φυσικά πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την περιβόητη εταιρεία Εaly

ζημίωσε την τράπεζα, αλλά προέκυψε ότι ήταν και προσοδοφόρα για το Ελληνικό Δημόσιο.

*Η προμήθεια των 450.000 ευρώ, που όπως είχε καταγγελθεί δόθηκε στην εταιρεία-μυστήριο Εaly Ιnternational, δεν εκταμιεύτηκε από την Αγροτική, αλλά από ξένες εταιρείες, όπως προέκυψε από έγγραφα που συγκέντρωσε στο πλαίσιο της έρευνάς της.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εισαγγελέας δεν κατάφερε να βρει ποιο ή ποια φυσικά πρόσωπα βρίσκονται πίσω από την περιβόητη εταιρεία Εaly που εισέπραξε την προμήθεια για το «προξενιό» ανάμεσα στην Αγροτική Τράπεζα και την αμερικανική Carlyle, ούτε και να αποσαφηνίσει το νομικό καθεστώς λειτουργίας τής εν λόγω εταιρείας. Η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη ύστερα από καταγγελίες βουλευτών της αντιπολίτευσης, αλλά και δημοσιεύματα που ακολούθησαν σχετικά με την επένδυση εκ μέρους της Αγροτικής σε ομόλογο που έφτανε τα 45,2 εκατομμύρια ευρώ στον αμερικανικό επενδυτικό οίκο. Από επιστολή της εταιρείας Carlyle προς την Αγροτική Τράπεζα αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία Εaly έπαιξε τον ρόλο μεσάζοντα εισπράττοντας προμήθεια.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης κλήθηκαν και κατέθεσαν βουλευτές, αλλά και εκπρόσωποι από τον ελεγκτικό μηχανισμό της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ στο τέλος είχαν εξεταστεί με την ιδιότητα μάλιστα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης (σ.σ.: έδωσαν κατάθεση χωρίς όρκο) ο διοικητής και οι υποδιοικητές της τράπεζας, οι οποίοι, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, έδωσαν «αναλυτικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις» στην εισαγγελέα. Προσκόμισαν μάλιστα στοιχεία για να αποδείξουν ότι η τράπεζα αποκόμισε από την επενδυτική αυτή κίνηση κέρδη (περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια) καθώς και ότι η προμήθεια καταβλήθηκε στην Εaly για λόγους που προβλέπονται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ.

● Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά και στους προϊσταμένους της Εισαγγελίας Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών κατέθεσαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης, Μ. Μπόλαρης, Χρ. Αηδόνης και Π. Ρήγας. Οι βουλευτές κατηγορούν τον κ. Σανιδά και τους εισαγγελείς ότι υπέπεσαν στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαγωγής εγγράφων, επειδή δεν ενέταξαν το πόρισμα Ζορμπά για τα ομόλογα στο ανακριτικό υλικό που χειρίζεται ο ειδικός εφέτης ανακριτής κ. Λέκκας. Στη μήνυση αναφέρεται ότι ο διαχωρισμός του πορίσματος από την υπόλοιπη δικογραφία «συνιστά συνταγματική εκτροπή».