Μετωπική για συμφέροντα και βαρόνους


Ανεβαίνουν οι τόνοι στο
ΠΑΣΟΚ λίγες μόλις μέρες
πριν από την εκλογή της
11ης Νοεμβρίου. Ο κ.
Παπανδρέου κορύφωσε
χθες την επίθεσή του
κατά των συμφερόντων
ενώ άφησε και σκληρές
αιχμές κατά του κ.
Βενιζέλου. Την ίδια ώρα,
ο Ευάγγελος Βενιζέλος,
που χθες είχε τη στήριξη
δυο σημαντικών
στελεχών του Κινήματος,
του Παρασκευά Αυγερινού και του Κώστα Καρτάλη, επέμεινε ότι η πρότασή
του εκπροσωπεί το νέο ΠΑΣΟΚ, ενώ το παλιό ΠΑΣΟΚ, που κρίθηκε στην πράξη, ό,τι είχε να δώσει το έδωσε.

«Δεν υποκύπτουμε σε εξωθεσμικά κέντρα»


Τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία της Κυριακής ώστε να σταλεί το μήνυμα: «δεν θέλουμε να γίνουμε Καραμανλής στη θέση του Καραμανλή, Ν.Δ. στη θέση της Ν.Δ. Δεν θέλουμε την εξουσία για την εξουσία, το κράτος για λάφυρο, την ηγεσία για την προσωπική “φιλοδοξία”», ζήτησε χθες από την Χαλκίδα κ. Παπανδρέου Τόνισε ότι οι οπαδοί και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ με την ψήφο τους «λένε όχι στα μεγάλα συμφέροντα του παρασκηνίου και του αεριτζηδισμού, της ασύδοτης κερδοσκοπίας και του παρασιτικού κρατισμού». Και υπογράμμισε: «γι΄ αυτό λέμε όχι στην οικοπεδοποίηση του κόμματός μας, που οδηγεί νομοτελειακά σε εξαρτήσεις και αναφορές σε ισχυρότερα εξωθεσμικά κέντρα».

Ήμουν και παραμένω συνεπής με τις πολιτικές μου επιλογές, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «τα όχι και τα ναι που είπα με όρισαν και με ορίζουν. Είπα όχι στα εκβιαστικά πρωτοσέλιδα της διαπλοκής και της χειραγώγησης που με καλούσαν να παραιτηθώ. Το έκανα γιατί δεν θα αφήσω ποτέ να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες του ΠΑΣΟΚ τα συμφέροντα, να το αιχμαλωτίσουν. Το έκανα από το καθήκον, από υποχρέωση απέναντι στην παράταξη και στον τόπο».

«Όχι στη χειραγώγηση»

«Το ξεκαθάρισα στη Συνδιάσκεψη, το επαναλαμβάνω κι εδώ: Στα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να χειραγωγήσουν το πολιτικό σύστημα, είπα και ξαναλέγω όχι. Όχι στα συμφέροντα της αντίδρασης που έδρασαν και το 1965 και το 1989, επιζητώντας να υποτάξουν την πολιτική και να κυβερνήσουν τη χώρα από το παρασκήνιο, για να αυξήσουν ακόμα πιο πολύ τα υπερκέρδη και την επιρροή τους. Όχι στα συμφέροντα με ονοματεπώνυμο που επιχείρησαν να καθοδηγήσουν τη διαδικασία εκλογής προέδρου, και, στο τέλος, όταν πια διαπίστωσαν ότι το σχέδιο “δεν τους βγαίνει” ενεργοποίησαν το εναλλακτικό σενάριο: το σενάριο της διάλυσης. Τώρα ξέρουν ότι ούτε αυτό το σχέδιο μπορεί να περάσει».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διέβλεψε ότι τα συμφέροντα θα επιχειρήσουν και πάλι να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε συγκεκριμένα: «θα επιχειρήσουν και πάλι με νέα σχέδια, με κόλπα, με παρασκηνιακές κινήσεις να ελέγξουν συνολικά το πολιτικό σκηνικό. Αλλά και πά λι θα αποτύχουν γιατί το ΠΑΣΟΚ στέκεται εδώ ενωμένο, δυνατό, εμπόδιο στα όποια σχέδιά τους. Το ξέρουν καλά αυτό τα συμφέροντα. Και ξέρουν ακόμη καλύτερα το όχι του Γιώργου Παπανδρέου στους αεριτζήδες του κεφαλαίου, στους μεσάζοντες που πλουτίζουν από τα κρατικά ταμεία, στα αρπακτικά του μεταπρατισμού, στα μεγάλα αφεντικά της παραοικονομίας. Ξέρουν ότι αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν υποκύπτει στα αφεντικά των μίντια που θέλουν να γίνουν και αφεντικά της πολιτικής».

«Υπηρέτρια της οικονομίας»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε και πάλι επίθεση κατά του Ε. Βενιζέλου, καλώντας τους οπαδούς και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν την Κυριακή απάντηση με την ψήφο τους. «Σε αυτούς που θέλουν την πολιτική, υπηρέτρια της οικονομίας. Σε αυτούς που θέλουν την πολιτική, πεδίο προσωπικής φιλοδοξίας. Σε αυτούς που θέλουν την πολιτική υπάκουη και χαμογελαστή υπάλληλο δημοσίων σχέσεων και προξενήτρα αδιαφανών συναλλαγών, συμφωνιών και διαπλοκών. Σε αυτούς που θέλουν την πολιτική μια τεχνική επικοινωνίας ανάμεσα σε ποδηγετούμενα κόμματα, πελατειακές διοικήσεις και επιχειρηματικά συμφέροντα».

«ΟΧΙ»…

… «Σε αυτούς που θέλουν την πολιτική υπάκουη και χαμογελαστή υπάλληλο δημοσίων σχέσεων και προξενήτρα αδιαφανών συναλλαγών, συμφωνιών και διαπλοκών»

«Πρέπει να είμαστε κόμμα εξουσίας»


Το ΠΑΣΟΚ θα κάνει μια καινούργια αρχή στις 11 Νοεμβρίου, προέβλεψε χθες από το Μαρούσι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ επέκρινε με σφοδρότητα τα κορυφαία στελέχη που έχουν ταχθεί υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου, δηλώνοντας ότι οι οπαδοί και οι φίλοι του Κινήματος πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις πρακτικές που ακολουθούν αυτά τα στελέχη. Είπε συγκεκριμένα: «Αυτό μας επιτρέπει πράγματι να διαχωρίσουμε τη θέση μας από το ΠΑΣΟΚ των μεγαλοπαραγόντων, από το ΠΑΣΟΚ βαρόνων που διαπραγματεύονται επί ημέρες, επί εβδομάδες, και που κατασκευάζουν μια τεχνητή αγωνία προσπαθώντας να ανεβάσουν τις μετοχές του προσωπικού τους ρόλου. Δεν είναι όμως αυτό το ζήτημα της 11ης Νοεμβρίου. Την Κυριακή δεν κρίνονται οι ρόλοι προσώπων. Κρίνεται η ανανέωση και το μέλλον της παράταξης. Ουσιαστικά κρίνεται το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών, που βρίσκονται πάρα πολύ κοντά μας». Ο κ. Βενιζέλος, που εκφώνησε μια κατά βάση αντιπολιτευτική στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό ομιλία, επέκρινε τον κ. Παπανδρέου έμμεσα, δηλώνοντας: «Δεν αρκούν οι κραυγές, δεν αρκούν τα συνθήματα, δεν αρκεί η άρνηση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, δεν αρκεί η σκανδαλολογία. Όλα αυτά είναι ένας παλαιοκομματικός λόγος Δεν αρκεί το “φλερτ” με τον νεοφιλελευθερισμό που εμφανίζεται ως δήθεν νεωτερική ή μετανεωτερική προσέγγιση της πολιτικής. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Αριστερά, το ΠΑΣΟΚ, η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, η Κεντροαριστερά, να πείσει την κοινωνία ότι έχει λύσεις. Λύσεις κοινωνικά ευαίσθητες, λύσεις οι οποίες είναι πρωτότυπες, οι οποίες δημοσιονομικά μπορούν να υποστηριχθούν και να εφαρμοσθούν, λύσεις οι οποίες μπορούν να τεκμηριωθούν όχι μόνον πολιτικά αλλά και επιστημονικά, λύσεις οι οποίες χρειάζονται πολιτική αποφασιστικότητα».

«Παραπλάνηση»

Απάντησε, ακόμη, ευθέως στις κατηγορίες που διατυπώνει εις βάρος του ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας για επιχείρηση πολιτικής παραπλάνησης της προοδευτικής παράταξης ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η εξουσία και τόνισε: «Τι είναι προτιμότερο; Να μην αναλαμβάνουμε τον κίνδυνο και το βάρος της διακυβέρνησης; Υπάρχει η λογική ότι όταν η προοδευτική δημοκρατική παράταξη μπλέκεται με τα “πίτουρα” της εξουσίας, την τρώνε οι κότες. Και υπάρχει πάντα κι ένας κίνδυνος που ελλοχεύει, ο κίνδυνος της διαφθοράς, ο κίνδυνος του πλουτισμού των στελεχών, ο κίνδυνος να εκτεθείς ηθικά, ο κίνδυνος να ματαιώσεις μια προσδοκία. Μα, αν φοβόμαστε όλα αυτά, τότε δεν είμαστε ένα κόμμα εξουσίας, δεν είμαστε ένα κόμμα πλειοψηφικό, δεν είμαστε ένα κόμμα στην υπηρεσία του λαού. Είμαστε ένα κόμμα που υπεκφεύγει, είμαστε ένα κόμμα που μπορεί να συζητεί αλλά δεν αναλαμβάνει ευθύνες. Είμαστε ένα κόμμα που μένει αδιάφορο απέναντι στο πρόβλημα του πολίτη. Γιατί δεν διψά για εξουσία το βολεμένο στέλεχος της αντιπολίτευσης, που έχει κάνει 26 χρόνια βουλευτής και 20 χρόνια υπουργός. Για εξουσία διψά ο συμβασιούχος που θέλει να λυθεί το πρόβλημά του, για εξουσία διψά ο χαμηλοσυνταξι ούχος που θέλει καλύτερη σύνταξη, για εξουσία διψά ο άνεργος που θέλει μιαν άλλη πολιτική ανάπτυξης και πολιτική απασχόλησης, για εξουσία διψά η μονογονεϊκή οικογένεια που θέλει εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, για εξουσία διψά ο 55άρης που νιώθει την απειλή της απόλυσης και δεν βλέπει να βρίσκει λύση στην αγορά εργασίας εάν βρεθεί εκτός νυμφώνος».

Σε Πάγκαλο

Ο κ. Βενιζέλος, τέλος, απάντησε και στον Θ. Πάγκαλο για όσα εκείνος δηλώνει εις βάρος του. Όπως είπε: «Εμείς επενδύουμε στη νίκη. Και τους θέλουμε όλους μαζί μας. Μου λένε, “μα πώς είναι δυνατόν και αυτούς που βρίζουν και συκοφαντούν και λοιδορούν και απαξιώνουν”;

Ναι. Γιατί αυτά που λένε για μένα είναι απλά πταίσματα μπροστά σε κακουργηματικού χαρακτήρα εκφράσεις που έχουν διατυπώσει για τον κ. Παπανδρέου».

«ΟΧΙ»…

Στο ΠΑΣΟΚ των μεγαλοπαραγόντων, που διαπραγματεύονται επί ημέρες και που κατασκευάζουν μια τεχνητή αγωνία ώστε να ανεβάσουν τις μετοχές του προσωπικού τους ρόλου

Ελπίζουν στη συμμετοχή 1,3 εκατ. ψηφοφόρων


ΕΞΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ψηφοδέλτια θα τυπωθούν τις επόμενες ημέρες για να καλύψουν τις ανάγκες της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι οργανωτικοί επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη βάσει των εκτιμήσεων ότι το on-line σύστημα μπορεί να υποστηρίξει τη συμμετοχή 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία θα τυπώσουν από 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια με το όνομα καθενός εκ των τριών υποψηφίων αλλά και 1,5 εκατομμύριο λευκά.

Επιπλέον στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται το τελευταίο διάστημα καταγράφεται πως κατά μέσο το 46% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2007 είναι πρόθυμο να ψηφίσει στις 11 Νοεμβρίου. Αν υπολογιστεί επομένως ότι στις βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε περίπου 2,8 εκατ. ψήφους, τότε στην καλύτερη περίπτωση θα προσέλθουν στις κάλπες περίπου 1,3 εκατ. ψηφοφόροι. Πάντως η Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι το ποσοστό συμμετοχής θα εξαρτηθεί και από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την Κυριακή στη χώρα. Τα ψηφοδέλτια θα σταλούν τις επόμενες ημέρες στα εκλογικά κέντρα και θα κατανεμηθούν κατά τέτοιον τρόπο ώστε να καλύπτουν στον αριθμό τουλάχιστον το 50% των ψήφων που αντιστοιχούν σε κάθε περιοχή βάσει των εθνικών εκλογικών καταλόγων.

Στο μεταξύ η Επιτροπή Πιστοποίησης και Καταστατικού αναγκάστηκε να μειώσει σε 2.700 από 3.000 τις κάλπες που θα χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια της ψηφοφορίας, αφού δεν μπορούσε να τοποθετήσει σε καθεμία τουλάχιστον 3 μέλη εφορευτικής επιτροπής όπως απαιτούνται βάσει του κανονισμού. Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα δοκίμασε δυσάρεστη έκπληξη όταν διαπίστωσε πως πολλοί από τους εκλογικούς αντιπροσώπους που όρισαν τα επιτελεία των κ.κ. Παπανδρέου, Βενιζέλου και Σκανδαλίδη είχαν συμπεριληφθεί στις συνθέσεις των εφορευτικών επιτροπών. Γι΄ αυτό υπήρξε κάποια καθυστέρηση στην ανάρτηση του συνόλου των ονομάτων των εφορευτικών επιτροπών αλλά το ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως έως σήμερα το μεσημέρι θα έχουν κλείσει και οι τελευταίες εκκρεμότητες προκειμένου να εξεταστούν οι όποιες ενστάσεις.