ΛΟΥΚΕΤΟ στο υποκατάστημα της ιρανικής τράπεζας Saderat στην Ελλάδα επιδιώκουν να βάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς συνδέουν τη δράση της με τη διακίνηση κεφαλαίων που σχετίζονται με τη διεθνή τρομοκρατία.

Το αμερικανικό αίτημα διαβιβάστηκε χθες τόσο στην ελληνική Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος όσο και στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, μεταφέροντας ουσιαστικά και επί ελληνικού εδάφους τον ακήρυχτο, οικονομικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Χθες, ο κ. Φρόιντ, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, επισκέφθηκε την Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρό της κ. Γ. Ζορμπά ζήτησε να πραγματοποιηθεί έλεγχος για τις δραστηριότητες της ιρανικής τράπεζας που έχει στην Αθήνα γραφείο αντιπροσωπείας επί της οδού Πανεπιστημίου. Το θέμα αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» στο οποίο σημειώνεται ότι ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να ελέγξει κατά πόσο μέσω της τράπεζας γίνονται συναλλαγές για τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα ασκήθηκε πίεση για το κλείσιμο της τράπεζας.

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι με την κίνηση αυτή οι ΗΠΑ αποσκοπούν στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της ιρανικής τράπεζας στην Ελλάδα, ενώ η επιλογή τους να παρακάμψουν το υπουργείο Εξωτερικών και να στραφούν απευθείας στην αρμόδια Αρχή καταδεικνύει τη σπουδή τους για την επιτάχυνση των διαδικασιών. ● Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Ζορμπάς, ενώ συμφώνησε στο να εξετάσει τις κατηγορίες των Αμερικανών, δεν δεσμεύθηκε για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας.

● Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, τα οποία επισκέφθηκαν στη συνέχεια οι Αμερικανοί, τονίζοντας ότι αν δεν υπάρξει κάποια παράνομη δραστηριότητα δεν μπορεί να εμποδιστεί η λειτουργία της ιρανικής τράπεζας.

Η χθεσινή κίνηση από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο «οικονομικής ασφυξίας» του Ιράν.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποκρούσει τις σχετικές πιέσεις των ΗΠΑ, ενώ τη δραστηριότητα ιρανικών τραπεζών στο έδαφός της έχει διακόψει μονάχα η Βρετανία.