Έχετε αισθανθεί ποτέ απογοητευμένοι έπειτα από επίσκεψή σας σε κάποιο εστιατόριο, λόγω του κακού σέρβις; Στα εστιατόρια του Λος Άντζελες, η κακή εξυπηρέτηση έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Η Λέσλι Μπρένερ των «Λος Άντζελες Τάιμς» έκρινε σκόπιμο να δημοσιεύσει ένα «μανιφέστο» με τα δικαιώματα του πελάτη.


O πελάτης πρέπει να αισθανθεί ευπρόσδεκτος, τονίζει η Μπρένερ, να του προσφερθούν οι ίδιες επιλογές που θα είχε αν ήταν ένας VΙΡ. Αναφέρεται επίσης στην κράτηση τραπεζιού, στην αναμονή, τη μουσική, τον κατάλογο κρασιών- αλλά και σε συγκεκριμένα δικαιώματα, όπως το να έχει ο πελάτης πλήρη περιγραφή των πιάτων, να υπάρχει πάντα διαθέσιμο στο τραπέζι του ψωμί και φιλτραρισμένο νερό βρύσης,

ΟΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΕΣ:

«Είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις συνέπειες αν οι πελάτες φύγουν δυσαρεστημένοι»

να μπορεί να επιστρέψει χωρίς δεύτερη κουβέντα το φαγητό ή το κρασί που δεν είναι όπως το έχει ζητήσει.

Η δημοσίευση του «μανιφέστου» προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. «Τι ανάγκη έχουμε από ένα μανιφέστο για το πώς πρέπει να περιποιούμαστε τους πελάτες;» σχολίασε ο Καλιφορνέζος σεφ Τόμας Κέλερ, κάτοχος τριών αστεριών στον «Οδηγό Μισλέν», ιδιοκτήτης του φημισμένου εστιατορίου «Τhe French Laundry» στο Γιόντβιλ της Καλιφόρνιας και του «Ρer se» στο Μανχάταν. «Είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις συνέπειες αν οι πελάτες δεν εξυπηρετηθούν καλά και φύγουν δυσαρεστημένοι».

«Όταν όμως είναι δυσαρεστημένοι πρέπει να αποζημιώνονται», υπογραμμίζει από την άλλη πλευρά ο Ντονάτο Πότο του εστιατορίου «Ρrovidence» του Λος Άντζελες. «Αν ο πελάτης περιμένει περισσότερο από 15 λεπτά για το τραπέζι που έχει κλείσει, πρέπει να του προσφερθεί ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι σαμπάνια. Είναι η ελάχιστη ευγένεια. Αυτό πρέπει να αποτελέσει κανόνα. Δεν το κάνουν όλοι οι συνάδελφοι».

Τα δικαιώματα του πελάτη στα εστιατόρια


● ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Όλοι οι πελάτες έχουν ίσα δικαιώματα. Αν δεν είστε VΙΡ, έχετε δικαίωμα στο ίδιο σέρβις που θα απολαμβάνατε αν ήσασταν.

● ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα τραπέζια, πρέπει να μπορείτε να κλείσετε ένα την ημέρα και την ώρα που θέλετε.

● ΑΝΑΜΟΝΗ. Αν φθάσετε στην ώρα που έχετε κάνει την κράτηση, πρέπει να σας οδηγήσουν κατ΄ ευθείαν στο τραπέζι σας, αλλιώς η διεύθυνση πρέπει να σας προσφέρει ένα απεριτίφ στη διάρκεια της αναμονής σας.

● ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ. Αν πάρετε απεριτίφ στο μπαρ του εστιατορίου, πρέπει να πληρώσετε τον λογαριασμό μόνον αφού τελειώσετε το γεύμα σας. ● ΜΟΥΣΙΚΗ. Όχι στην εκκωφαντική μουσική. Είναι απαράδεκτο να πρέπει να φωνάζετε για να συζητήσετε με τους συνδαιτυμόνες σας.

● ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΡΑΣΙΩΝ. Σε κάθε δείπνο ενηλίκων, ανδρών ή γυναικών, δεν πρέπει να λείπει ο κατάλογος των κρασιών, ο οποίος πρέπει να προσφέρεται μαζί με το μενού.

● ΜΕΝΟΥ. Έχετε δικαίωμα σε μια απλή και πλήρη περιγραφή όλων των φαγητών που προσφέρονται στο μενού.

● ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ. Έχετε το δικαίωμα να σας φέρουν νερό της βρύσης χωρίς να αισθανθείτε στιγματισμένος. Πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι και να ανανεώνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του γεύματος. Πρέπει να είναι φιλτραρισμένο.

● ΨΩΜΙ. Πρέπει να είναι φρέσκο και να ανανεώνεται ώστε να υπάρχει στο τραπέζι καθ΄ όλη τη διάρκεια του γεύματος.

● ΚΡΑΣΙ. Δεν το πληρώνετε αν δεν είναι σε άριστη κατάσταση. Να θυμάστε ότι μπορείτε να επιστρέψετε τη φιάλη. Και αν ο σερβιτόρος δεν ξέρει τι είναι το αλλοιωμένο από την επαφή με σαπισμένο φελλό κρασί, θα πρέπει να φωνάξει κάποιον που ξέρει.

● ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ. Κάθε πιάτο (ορεκτικό, κύριο πιάτο, επιδόρπιο) πρέπει να σερβίρεται ταυτόχρονα σε όλους τους συνδαιτυμόνες.

● ΦΙΑΛΗ ΚΡΑΣΙΟΥ. Πρέπει να βρίσκεται πάντα στο τραπέζι σας, ακόμη κι όταν το κρασί σερβίρεται στα ποτήρια από τον σερβιτόρο.

● ΜΑΧΑΙΡΟΠΙΡΟΥΝΑ. Πρέπει να αλλάζουν με κάθε πιάτο και να προσαρμόζονται στον τύπο του πιάτου.

● ΤΑΧΕΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ. Ανάμεσα στα πιάτα, τα 10 λεπτά είναι ο μέγιστος αποδεκτός χρόνος αναμονής.

● ΧΩΡΙΣ ΒΙΑΣΥΝΗ. Έχετε το δικαίωμα να κρατήσετε το πιάτο σας μπροστά σας, εφόσον δεν έχετε τοποθετήσει τα μαχαιροπίρουνα στη θέση που υποδηλώνει πως έχετε τελειώσει.