ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ την ενεργοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος 2006- 2010, που βρίσκεται εν υπνώσει από τη... γέννησή του, είναι η σημερινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας και Εθνικής Άμυνας υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επισήμως, η σύσκεψη γίνεται για να δοθεί το «πράσινο φως» για την κατάθεση τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με ρυθμίσεις για αυξήσεις στους μισθούς και το επίδομα επικινδυνότητας των αξιωματικών. Οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 350 εκατ. ευρώ τον χρόνο - για μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο, για το «Πεντάγωνο» το ενδιαφέρον είναι σ΄ αυτήν τη φάση ο καθορισμός της ροής της χρηματοδότησης για παλαιά και νέα εξοπλιστικά προγράμματα, που ουσιαστικά παραμένουν παγωμένα για χρόνια. Ήδη, από τα μέσα του 2006, έχει εγκριθεί το 10ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα 2006- 2015, ύψους 26,74 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 11,4 δισ. ευρώ αφορούν προγράμματα της πρώτης 5ετίας. Παρ΄ όλο που από τη σύσκεψη δεν αναμένονται αποφάσεις οι οποίες θα δρομολογούν νέες αγορές, οι κατευθύνσεις που θα προκύψουν από τη σύσκεψη αναμένεται να επιτρέψουν στο «Πεντάγωνο» να επιβεβαιώσει ή να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του- φρεγάτες, τεθωρακισμένα οχήματα, δορυφορικές επικοινωνίες, αεροσκάφη (μαχητικά, εκπαιδευτικά, ναυτικής συνεργασίας), ελικόπτερα, αντιαεροπορικά, βλήματα. «Εμείς είμαστε έτοιμοι. Η απόφαση είναι του Πρωθυπουργού που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι», συνηθίζει να λέει μετά τις εκλογές στους συνομιλητές του ο κ. Ε. Μεϊμαράκης, περισσότερο για να... εξοστρακίζει τις πιέσεις ενδιαφερομένων, παρά για να πείθει ότι το χωλαίνον θεσμικό πλαίσιο βελτιώθηκε. Είναι γεγονός ότι οι πιέσεις από Ευρωπαίους και Αμερικανούς για νέες αγορές έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι με ανοιχτό το θέμα των Σκοπίων δύσκολα θα δρομολογηθεί κάποιο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ανεξαρτήτως αυτών πάντως το οικονομικό σκέλος είναι αυτό που δημιουργεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Άμυνας: ήδη για μια σειρά όπλων από παλαιότερες παραγγελίες, που είτε έχουν παραδοθεί (Απάτσι, Leopard 2) είτε οι παραδόσεις πλησιάζουν (ελικόπτερα, ΝΗ-90, πιθανώς υποβρύχια κ.ά.), αναζητείται, αν και δεν ομολογείται, αναθεώρηση των συμβάσεων για να μετατεθούν οι πληρωμές. Στο μεταξύ, στην προμήθεια δύο νέου τύπου ελικοπτέρων Super Ρuma, προχωρά το υπουργείο Άμυνας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από