Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στο Μεξικό από τις πλημμύρες,τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας. Οι ειδικοί συνδυάζοντάς τες με τις πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν φέτος όλο τον κόσμο,μιλούν για «μεγα-καταστροφή».


Στην πρωτεύουσα της επαρχίας Βιγιαερμόσα, πάνω από την επιφάνεια του νερού που έφτασε σε ύψος 6 μέτρων βρίσκονται μόνο οι στέγες των σπιτιών. Χιλιάδες άνθρωποι που πέρασαν τη νύχτα εκεί παραμένουν παγιδευμένοι, ενώ πολλοί ακόμη αγνοούνται. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 8 θάνατοι, όμως οι αρχές εκφράζουν φόβους για πολύ περισσότερους νεκρούς καθώς η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Οι καταρρακτώδεις βροχές συνεχίζονται εδώ και μία εβδομάδα και οι υπερχειλίσεις φραγμάτων και δεξαμενών δημιούργησαν αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Μια ομάδα ανθρώπων εγκλωβισμένων

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

850 πόλεις και χωριά πλημμύρισαν, 150 νοσοκομεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας

σε στέγη ανήρτησε πανό που έγραφε: «Αρκετά! Υπάρχουν παιδιά, έγκυοι, άρρωστοι άνθρωποι. Στείλτε την αστυνομία».

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού Φρανσίσκο Ραμίρεζ δήλωσε: «Καταστράφηκαν όλες οι καλλιέργειες, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ταμπάσκο έχουν πλημμυρίσει, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο δεν μπορούν να εκπέμψουν οδηγίες και πληροφορίες διότι δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα». Περισσότερες από 850 πόλεις και χωριά πλημμύρισαν, 150 νοσοκομεία και κλινικές τέθηκαν εκτός λειτουργίας, ενώ οι μισές εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου του Μεξικού έκλεισαν.

Φόβοι για επιδημίες

«Κάθε λεπτό που περνά το μέγεθος της καταστροφής αυξάνεται» δήλωσε εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, καθώς οι προμήθειες σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό περιορίζονται και υπάρχει κίνδυνος για εμφάνιση χολέρας και άλλων ασθενειών. Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς εκτός από τους χιλιάδες εγκλωβισμένους καλούνται να αποτρέψουν και λεηλασίες. Ήδη στην πόλη Βιγιαερμόσα σημειώθηκαν λεηλασίες σε εμπορικά κέντρα καθώς χιλιάδες άνθρωποι με βάρκες έπαιρναν τρόφιμα, είδη πρώτη ανάγκης, αλλά και οικιακές συσκευές από τα καταστήματα.

Μέσα στους δρόμους που έχουν μετατραπεί σε κανάλια, χιλιάδες άνθρωποι ψάχνουν τους δικούς τους και αναζητούν τρόφιμα και πόσιμο νερό, τα ζώα πανικόβλητα προσπαθούν να σωθούν, ενώ οργιάζουν οι φήμες ότι οι κροκόδειλοι που συνήθως ζουν στις όχθες κάποιων ποταμών έφθασαν κολυμπώντας μέχρι το κέντρο της πόλης. Τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν και δεν υπάρχει κανένας τρόπος επικοινωνίας. Στη γειτονική επαρχία Τσιάπας έχουν πληγεί 100.000 άνθρωποι και πολλοί έχουν απομονωθεί μετά την κατάρρευση δρόμων και γεφυρών. Το Πολεμικό Ναυτικό εξασφαλίζει τον εφοδιασμό της Βιγιαερμόσα και μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 πραγματοποιούν από το πρωί της Παρασκευής δρομολόγια από την Πόλη του Μεξικού μεταφέροντας γιατρούς, φάρμακα και εξοπλισμό διάσωσης. Με φορτηγά και ελικόπτερα

Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν δεκάδες ελικόπτερα, ενώ φάλαγγες φορτηγών κατευθύνονται επίσης προς τις πληγείσες περιοχές. Όμως μόνον ένας δρόμος είναι ανοικτός για τα φορτηγά.

Υποτιμήθηκε ο κίνδυνος


ΣΕ ΟΛΟ τον κόσμο, η στάθμη των ποταμών έχει αυξηθεί σε επίπεδα- ρεκόρ, καθώς φέτος σημειώθηκαν σε όλο τον πλανήτη 100 καταστροφικές πλημμύρες. Ο σερ Τζον Χολμς, υπεύθυνος της Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια «τεράστια καταστροφή». «Βλέπουμε τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών», πρόσθεσε.

Πριν από δύο μήνες, Βρετανοί μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει ότι οι σημερινές προβλέψεις για την εξέλιξη του φαινομένου του θερμοκηπίου υποβαθμίζουν τον κίνδυνο από τις πλημμύρες και υπερεκτιμούν τις επιπτώσεις της ξηρασίας, καθώς δεν παίρνουν υπ΄ όψιν τους τον ρόλο που παίζουν τα φυτά στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα. Οι ειδικοί της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δήλωσαν ότι λόγω της αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα φυτά θα συγκρατούν περισσότερο νερό στο χώμα, οπότε σε περιπτώσεις μεγάλων βροχοπτώσεων θα προκαλούνται ευκολότερα πλημμύρες.