Τη νομοθετική κατοχύρωση της δυνατότητας βιντεοσκόπησης διαδηλώσεων, με την υπόσχεση της διασφάλισης εγγυήσεων ώστε να αποτρέπεται το φακέλωμα σχεδιάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση και στις Ανεξάρτητες Αρχές, τις οποίες κατηγορεί ότι… αυτονομούνται!


Με ανεπίσημο έγγραφο ο κ. Σωτ. Χατζηγάκης επιπλήττει εμμέσως τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, δικαιολογώντας τις βάσιμες ανησυχίες για ενδεχόμενη κατάχρηση της εισαγγελικής αδείας, εφόσον- όπως και ο ίδιος διαπιστώνει- «οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καμερών αλλά και τα προσωπικά δεδομένα δεν έχουν νομοθετική πληρότητα. Έχουν κενά. Είναι ατελείς». Ωστόσο, ο κ. Χατζηγάκης, δεν φείδεται αυστηρής κριτικής και για τις Ανεξάρτητες Αρχές- εν προκειμένω την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων- εκτιμώντας ότι «υπερκαλύπτουν και ελέγχουν τους θεσμούς και γενικά λειτουργούν ως όργανα μιας νεοφιλελεύθερης συστημικής αντίληψης, που υπηρετεί μόνον επιμέρους ή ατομικές αντιλήψεις».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ευθυγραμμίζεται με την άποψη των συνταγματολόγων για το θέμα της λειτουργίας των καμερών, θεωρώντας αναγκαίο τον καθορισμό ορίων, ώστε και η προσωπική ελευθερία να διασφαλιστεί και τα δικαιώματα της ολότητας, των πολιτών που πλήττονται από τη βία όταν εκδηλώνεται στη διάρκεια διαδηλώσεων, να μη θίγονται. «Οφείλουμε να καθορίσουμε τα όρια σ΄ αυτή τη λεπτή γραμμή, ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Να βρούμε τη σωστή μέση οδό, σε παρόμοιες καταστάσεις, του δημόσιου βίου και του Ιδιωτικού, της κοινωνίας και του πολίτη,» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης.

Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο θόρυβος που προκλήθηκε με αφορμή τη γνωμοδότηση Σανιδά και την άδεια που δόθηκε για καταγραφή των διαδηλώσεων επιτάσσει την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοινώνει ανεπισήμως και μια σειρά μέτρων τα οποία θα συμβάλουν στην οριοθέτηση της λειτουργίας των καμερών. Σκέψεις για μέτρα. «Δίνοντας έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα, και με βάση την αναγκαία ευαισθησία στα ατομικά δικαιώματα, το θέμα της λειτουργίας των καμερών πρέπει αυστηρά να οριοθετηθεί με συγκεκριμένες διατάξεις και διαδικασίες. Με συγκεκριμένες σκέψεις για μέτρα, όπως:

1 Ο προσδιορισμός πότε ακριβώς οι κάμερες αρχίζουν να καταγράφουν μία διαδήλωση και σε ποια ακριβώς φάση τους (πριν, κατά και μετά τη διαδήλωση), σε συνδυασμό με την τέλεση αξιόποινων πράξεων ή και με την παρακολούθηση υπόπτων προς παράνομη δράση.

2 Η παρουσία εισαγγελέα στο συντονιστικό κέντρο καμερών ασφάλειας, ο οποίος θα εποπτεύει τις φάσεις της βιντεοσκόπησης και της φωτογράφησης. Δηλαδή θα είναι ο εγγυητής της νομιμότητας.

● Η διασφάλιση για την ορθή διαχείριση – προορισμό του εικαστικού υλικού (βιντεοσκόπηση, φωτογράφηση), μόνο ως αποδεικτικά μέσα, για τις ανακρίσεις και ενώπιον του Δικαστηρίου και όχι για φακελώματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τα ατομικά δικαιώματα αποτελούν σημαντική δημοκρατική κατάκτηση που πρέπει να διαφυλαχτεί και να προστατευθεί.

Υπαινιγμοί. «Όμως», υπογραμμίζει, «η ατομικότητα και τα δικαιώματά της δεν μπορούν να προσκρούουν στα δικαιώματα μιας άλλης ατομικότητας. Πρέπει να υπάρχει ο ισότιμος και πλήρης σεβασμός του άλλου ανθρώπου, ως ηθικού-κοινωνικού υποκειμένου. Διαφορετικά, υπάρχει κατάχρηση δικαιώματος και αυθαιρεσία. Δεν υπάρχουν μόνο οι ατομικές ελευθερίες, αλλά και οι υποχρεώσεις για έναν πολίτη μιας δημοκρατικής κοινωνίας και πολιτείας». Ο υπαινιγμός αυτός αφορά προφανώς τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς ο υπουργός δεν κρύβει τις προθέσεις του για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών.