ΤΗΝ περίφημη Εθνική Νέων του περασμένου καλοκαιριού θυμήθηκαν άπαντες στο προχθεσινό Σούπερ Καπ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΟΦΗ. Υπ΄ αυτήν την έννοια, ακόμη και ένα εντελώς υποβαθμισμένο τρόπαιο αποκτά κάποια λάμψη.

Όσοι υποστήριζαν πως οι πιτσιρικάδες δύσκολα θα έβρισκαν χρόνο συμμετοχής στο πρωτάθλημα, δικαιώθηκαν. Οι Λαμπρόπουλος- Μπουκουβάλας αγωνίστηκαν βασικοί με τη Λάρισα μόνο κόντρα στη Βέροια και το ανεπιτυχές αποτέλεσμα (1-1) τους καθήλωσε ξανά στον πάγκο (ή την εξέδρα). Ο Μήτρογλου σπάνια παίζει και πασχίζει να πείσει τους αρμοδίους για το αυτονόητο: επί του παρόντος είναι περισσότερο ετοιμοπόλεμος από τον «ακριβό» Νούνιες. Γιατί, λοιπόν, δεν αγωνίζονται; Διότι οι τεχνικοί όταν κυνηγούν τους βαθμούς ξεχνούν τα πάντα και σκέφτονται μόνο τη θέση τους. Άρα, επιλέγουν τους πιτσιρικάδες σε παιχνίδια «χαμηλού κινδύνου και ρίσκου». Λάθος. Διότι τα νιάτα δεν είναι… μόδα, αλλά άποψη. Και οι προπονητές μοιάζουν με τους παιδαγωγούς, άρα μπορούν να δουλέψουν και να πάρουν από τους νεαρούς τα καλύτερα. Ο Σοϊλέδης, ο Βασιλόγιαννης, ο Κατσικογιάννης διαθέτουν ατόφιο ταλέντο. Το αριστερό πόδι του Σοϊλέδη είναι δυσεύρετο. Η αξία δεν λείπει από τα άγουρα παιδιά. Και στο παρελθόν πέρασαν από τα γηπεδάκια του Ρέντη αξιόλογα ταλέντα. Επί Λεμονή, μάλιστα. Οι Τζανετάκος, Μπενετάτος, Ανθούλης, Λυκούδης, μετείχαν στην προετοιμασία και μετά τους έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Το ποδόσφαιρο, όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο από επικοινωνία. Δεν αρκεί να δείχνεις το προϊόν, οφείλεις να το αξιοποιείς. Και ο πιτσιρικάς της ΑΕΚ, ο Ταχτσίδης, με την έξοχη πάσα στον Καπετάνο στο χθεσινό 2-0 επί του Φωστήρα, γνωρίζει την τέχνη της μπάλας. Το ζητούμενο είναι να δουλέψουν και να τους εμπιστευτούν οι προπονητές σε σπουδαιότερα παιχνίδια.

Διαφορετικά, όλοι θα ψάχνουμε αργότερα «πού πήγαν τα ταλέντα» και θα περιμένουμε τον… Νίκο Νιόπλια του μέλλοντος να φτιάξει ξανά μια καλή Εθνική Νέων να γεμίζει τα καλοκαίρια μας.

ΚΑΠΟΙΕΣ αποφάσεις προκαλούν απορίες… Το ματς Φωστήρα- ΑΕΚ πήγε από τον Ταύρο στη Ριζούπολη κυρίως για να κοπούν περισσότερα εισιτήρια. Τελικά, όχι μόνο εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου δεν σημειώθηκε, αλλά το άλλοτε «παλατάκι» θυμίζει «παράγκα»! Η κατρακύλα του Απόλλωνα στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα έφερε εικόνα εγκατάλειψης σε ένα γήπεδο που άλλοτε έσφυζε από ζωή. Ο αγωνιστικός χώρος ήταν ιδανικός για Μότο Κρος και ακατάλληλος για ποδόσφαιρο. Τα καθίσματα στις εξέδρες ήταν απίστευτα βρώμικα. Και στα δημοσιογραφικά, όποιος ήθελε να δει από τα τζάμια, έπρεπε νωρίτερα να τα έχει καθαρίσει με δύο-τρία μπουκάλια Αzax! Σε τέτοιο χάλι παραδίδουν τα γήπεδα οι αρμόδιοι. Μετά, αναρωτιόμαστε γιατί η απόδοση των ομάδων δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ έγινε αμέσως σύνθημα στις εξέδρες; Μα, ο Μπλάνκο. Ενώ αντίθετα, μόλις εμφανίστηκε ο ρέφερι Ζωγράφος, οι φανατικοί της ΑΕΚ ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες…

ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ φέρνουν άνεμο αισιοδοξίας και αλλάζουν το κλίμα στην Παιανία. Χθες, οι πύλες άνοιξαν διάπλατα και εισέβαλαν μέσα οι ρεπόρτερ. Και παρακολούθησαν όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Ο ΠΑΟ ξαναβρίσκει τις ευρωπαϊκές ρίζες του, αφήνει τη μυστικοπάθεια και καταλαβαίνει πως δεν έχει τίποτα να κρύψει. Ειδικά όταν όλα είναι καλά. Όσο για τον Πεσέιρο, το πρόγραμμα των ασκήσεων που παραδίδει εμπλουτίζεται σε καθημερινή βάση. Αν δεν πρόκειται για «τρικ», η πρόοδος που συντελείται αγγίζει όλα τα επίπεδα. Να τονιστεί ότι ο Πορτογάλος τεχνικός συχνά-πυκνά έχει ως στόχο να διώξει το άγχος από τους παίκτες του και φωνάζει: «Απολαύστε το παιχνίδι»!

Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ του Αλκέτα Παναγούλια παρουσιάστηκε χθες το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ. Πρόκειται για βιβλίο που έγραψε με μπόλικο μεράκι και γλαφυρό στυλ ένας από τους πολύ κοντινούς του ανθρώπους, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Κουκούλογλου. Ο τίτλος «Από τον Λευκό Πύργο στον Λευκό Οίκο», από μόνος του δείχνει υπερατλαντικός και ενώνει όλη τη διαδρομή του σημαντικού Έλληνα προπονητή. Κυρίως όμως στις σελίδες του βιβλίου φωτίζονται άγνωστες στιγμές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τής προ Ρεχάγκελ εποχής. Από την πρόκριση της Εθνικής στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το ΄80 και την παρουσία της στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το ΄94. Με θερμά λόγια για την προσπάθεια μίλησαν ο τέως υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος, ο Γιάννης Διακογιάννης, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Αντώνης Αντωνιάδης, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Παύλος Γερακάρης, ο Μανώλης Μητσιάς, η συνεργάτις του Παναγούλια στον Ολυμπιακό Λόλα Νταϊφά, ο τέως πρόεδρος του ΟΠΑΠ Σωτήρης Κωστάκος και ο ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης.