Σαφείς αιχμές, τόσο εναντίον της ΕΛ.ΑΣ. όσο και κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκτοξεύει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απαντώντας στην περίφημη γνωμοδότηση του κ. Σανιδά για τη βιντεοσκόπηση των επεισοδίων στις διαδηλώσεις, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την ελεύθερη χρήση τους στις πορείες.


Με ανακοίνωσή της η Αρχή χαρακτηρίζει ατόπημα «που προδήλως αποβλέπει στην αποδυνάμωση της απόφασης της Αρχής» την πρωτοβουλία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. να απευθύνει ερώτημα για τη χρήση των καμερών στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενώ η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παράλληλα όμως υπογραμμίζει την τουλάχιστον αδόκιμη έκφραση του κ. Γ. Σανιδά, ο οποίος στην επίμαχη γνωμοδότησή του χαρακτηρίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη Αρχή Προστασίας ως «λεγόμενη ανεξάρτητη αρχή».

«Δεσμευτική απόφαση»

«Έχει επιτραπεί μόνο η χρησιμοποίησή τους για τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Η απόφαση είναι απολύτως ισχυρή και δεσμευτική, κάθε δε πιθανή παραβίαση των διατάξεών της συνεπάγεται τις προβλεπόμενες από τον ν. 2472/1997 διοικητικές κυρώσεις», τονίζει η Αρχή στην ανακοίνωσή της, διευκρινίζοντας ωστόσο τα εξής:

«Δεν είναι, πάντως, άσκοπο να σημειωθεί ότι η απόφαση της Αρχής δεν απαγορεύει τη μαγνητοσκόπηση ή φωτογράφιση ή με άλλο τρόπο απεικόνιση αξιόποινων πράξεων και των δραστών τους κατά την τέλεσή τους και μόνον για τη συλλογή των αναγκαίων για την απόδειξή τους μέσων».

Συμφωνώντας με τον κ. Σανιδά ότι η Αρχή δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τον τρόπο λειτουργίας της, υποδηλώνει την αντίθεσή της ως προς τις απόψεις και τις σκέψεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Τονίζει μάλιστα πως επιδέχονται και άλλες προσεγγίσεις και «πάντως, δεν δεσμεύουν την Αρχή, ούτε μπορούν να ανατρέψουν και να εξουδετερώσουν τις αποφάσεις της».

Στην ανακοίνωσή της η Αρχή υπενθυμίζει ότι το μόνο και αποκλειστικά αρμόδιο δικαστήριο να κρίνει τη νομιμότητα και το κύρος των αποφάσεών της είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας ενώπιον του οποίου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει ασκήσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης για τη λειτουργία των καμερών. «Σε κάθε περίπτωση και έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ, η απόφαση της Αρχής διατηρεί την ισχύ και το κύρος της», προσθέτει. «Η ασφάλεια και η ελευθερία δεν είναι ασύμβατες, αλλά όχι και το φακέλωμα να μετατραπεί σε ηλεκτρονικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Παξινός, επικαλούμενος τα προσωπικά δεδομένα και τις διατάξεις του Συντάγματος «που πρέπει να σεβαστούμε».

Ομολογία φακελώματος

«Καμιά νομική ακροβασία δεν μπορεί να διασώσει την αντισυνταγματικότητα της λειτουργίας των καμερών, δεδομένου ότι η ενεργοποίησή τους δήθεν μόνο κατά τη διάρκεια επεισοδίων αποτελεί ομολογία ότι θα αναλαμβάνουν δράση και ταυτόχρονα θα καταγράφουν την παρουσία όλων των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις», επισημαίνει το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ. «Δεν πρέπει να αρκεστούμε στη φραστική καταδίκη αυτής της παράδοξης για τους θεσμούς φορτισμένης ενέργειας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Πρέπει να την ακυρώσουμε. Και νομικά και δικαιοπολιτικά», τονίζει η Αλληλεγγύη Δικηγόρων, ενώ ο σύμβουλος του ΔΣΑ Νικ. Κανελλόπουλος εκφράζει την εξής απορία: «Αναρωτιέμαι εάν η ΕΛ.ΑΣ. θα προσάγει στα αρμόδια δικαστήρια το βιντεοσκοπημένο υλικό από τις ενδεχόμενες αυθαιρεσίες και έκνομες πράξεις αστυνομικών οργάνων κατά πολιτών. Η κοινωνία διερωτάται: Ποιος θα μας προστατεύσει από τους προστάτες;».

«Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για φυτά»


ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ μαθητών και φοιτητών και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα το πρώτο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς.

Νέο συλλαλητήριο προγραμματίστηκε για τις 9 Νοεμβρίου, ενώ την Κυριακή θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας προκειμένου να αποφασιστεί η εξέλιξη των κινητοποιήσεων. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θέλουμε σχολεία δημοκρατικά και όχι θερμοκήπια για φυτά», «Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις», «Δεν θα περάσει» και «Θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία» πορεύθηκαν προς τη Βουλή.

Στη διασταύρωση με τη Βασιλίσσης Σοφίας τα συνθήματα έγιναν εντονότερα και στη συνέχεια οι μαθητές και οι περισσότεροι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια. Ομάδες φοιτητών κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή όπου βρισκόταν το μπλόκο των αστυνομικών και αφού φώναξαν συνθήματα αποχώρησαν.

Κάποιος από τους διαδηλωτές πέταξε μια πέτρα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο το επεισόδιο να πάρει διαστάσεις. Στην αρχή της Πανεπιστημίου πάντως, τρεις νεαροί αποσπάστηκαν από την πορεία και άρχισαν να γράφουν συνθήματα στα κλειστά ρολά ενός τραπεζικού καταστήματος. Όταν ένας φύλακας τους έκανε παρατήρηση δεν δίστασαν να του επιτεθούν και να τον χτυπήσουν.