Σε επιλεκτική και αποσπασματική παράθεση στοιχείων για τα ελλείμματα 40 ασφαλιστικών ταμείων προχώρησε χθες η κυβέρνηση, αντί να υποβάλει την πρότασή της για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.


Πρόκειται ωστόσο, όπως καταγγέλλουν τα συνδικάτα, για συρραφή μη επικαιροποιημένων στοιχείων, τα οποία προέρχονται κυρίως από ασφαλιστικούς φορείς που καλύπτουν μικρές πληθυσμικές ομάδες.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν αυξημένα (στο μέλλον) αναλογιστικά ελλείμματα για 40 ασφαλιστικά ταμεία, που είναι κυρίως επικουρικά. Συνδικάτα και φορείς απέδιδαν τη χθεσινή κίνηση της κυβέρνησης σε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος κινδυνολογίας για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και αντιπερισπασμού στην απόφαση της ΓΣΕΕ να απέχει από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό.

ΓΣΕΕ: απάντηση με απεργία

Η ΓΣΕΕ αποφάσισε χθες να απέχει από τον διάλογο για το Ασφαλιστικό και να προχωρήσει σε πανεργατική απεργία στις 12 Δεκεμβρίου.«Ας αναβάλει η κυβέρνηση για λίγες ημέρες τη συνεδρίαση για να δώσει την πρότασή της, διαφορετικά δεν υπάρχει κανένα νόημα να παραστούμε στη συζήτηση την ερχόμενη Τρίτη», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος. «Τίποτε το ουσιαστικό»

Όπως αναφέρεται στις αναλογιστικές μελέτες για την κατάσταση των Ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών, που έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Απασχόλησης, οι θέσεις για τη χρηματοδότηση θα διατυπωθούν κατά την έναρξη του διαλόγου από τους συναρμόδιους υπουργούς την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή.

Κατά τη ΓΣΕΕ, η αποστολή φακέλου «αναλογιστικών μελετών» δεν προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στη συζήτηση γιατί εκτός του ότι πρόκειται για επιλεκτική και αποσπασματική παράθεση στοιχείων, δεν αναφέρεται απολύτως τίποτα για τη μακροοικονομική ισορροπία των Ταμείων. Νέοι πόροι

Η ΓΣΕΕ παρατηρεί για το Ασφαλιστικό ότι απαιτείται η κατάθεση αναλυτικής και δεσμευτικής πρότασης από την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ως εξής:

Να καταβληθούν προηγούμενες οφειλές του κράτους ως εργοδότη σε συνδυασμό με τους θεσμοθετημένους πόρους 1% του ΑΕΠ.

Επίσης να προταθούν νέοι πόροι για τον σχηματισμό του αναγκαίου ασφαλιστικού αποθεματικού και να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής, η έκταση της οποίας έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις για τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Τα προαπαιτούμενα των δύο πλευρών


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΕ): «Εφόσον δεν καταθέσει εγκαίρως η κυβέρνηση την πλήρη πρότασή της για τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τότε η παρουσία μας στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη δεν έχει κανένα νόημα». ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ): «Η κυβέρνηση προσέρχεται την προσεχή Τρίτη στον διάλογο με θέσεις και προτάσεις και βεβαίως τις καλύτερες των προθέσεων. Η αποδοχή της απαίτησης εκ των προτέρων και εκτός διαλόγου δημοσιοποίησης θέσεων- από οποιαδήποτε πλευρά- θα ισοδυναμούσε με συμμόρφωση σε προαπαιτούμενα και όρους, που η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν θέτει σε κανέναν».

Υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και το 2008


ΓΙΑ «ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ τυφώνα» και υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων κατηγορεί την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ, σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό του 2008-με τον όποιο αποδεικνύεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ οι μεγάλοι κερδισμένοι και του προϋπολογισμού του 2008 «αποδεικνύεται ότι είναι οι έχοντες υψηλά εισοδήματα και οι επιχειρηματίες».

Υστέρηση επιχορήγησης προς ΙΚΑ

Στον προϋπολογισμό, λέει η ΓΣΕΕ, αποτυπώνεται η υστέρηση της επιχορήγησης προς το ΙΚΑ σε σχέση με τη νομοθετημένη υποχρέωση (1% ΑΕΠ), δεδομένου ότι η σχετική δαπάνη υπολείπεται κατά 1,5 δισ. ευρώ για το 2008. Και με δεδομένη τη νομοθετική υποχρέωση επιχορήγησης του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό με 1% του ΑΕΠ κατά μέσο ετήσιο όρο για την περίοδο 2003-2008, για να τηρηθεί η νομοθετική υποχρέωση το 2008 θα πρέπει να καταβληθούν στο ΙΚΑ 3,38 δισ. ευρώ, ποσό που θα αντιστοιχεί στο 1,51% του εκτιμούμενου ΑΕΠ για το 2008 και όχι 1,9 δισ. ευρώ που αναφέρεται στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2008. Μετά το 2009 μέχρι το 2032, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ν. 3029/02, η κρατική επιχορήγηση προς το ΙΚΑ είναι 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Χθες η ΓΣΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει στη διεκδίκηση νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (με αυξήσεις ύψους 10%).

Πουπάκης κατά υπουργών


ΕΠΙΘΕΣΗ κατά της κυβέρνησης και στελεχών της εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Κώστας Πουπάκης, φωτογραφίζοντας του υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ τούς κατηγόρησε ότι αρχίζουν τον διάλογο εσπευσμένα χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τη χρηματοδότηση, αλλά και πριν εκλεγεί νέος πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ.