Τακτική με κέρδος


Aν ρίξει κανείς μια ματιά στον πίνακα της βαθμολογίας, θα φτάσει εύκολα στην ακόλουθη διαπίστωση: Ομάδες όπως ο Ατρόμητος, ο Πανιώνιος και ο ΟΦΗ βρίσκονται σε σχετικά υψηλές θέσεις παρά το γεγονός ότι γνώρισαν την ήττα από τους θεωρητικά μεγάλους της Σούπερ Λίγκας.

Κι αυτό ίσως να συμβαίνει γιατί οι προπονητές τους, ο Όγιος, ο Λίνεν και ο Μάουρερ δεν ακολούθησαν τακτική σκοπιμότητας, αλλά πάτησαν το γκάζι σε αυτά τα γερά crash test.

Και μπορεί οι δυο Γερμανοί να πλήρωσαν ακριβά αυτή την επιλογή, αφού δέχθηκαν βαριές ήττες από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, αλλά το όφελος ήταν η νοοτροπία που πέρασαν (και περνούν) στους παίκτες τους, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση μιας θεωρητικά καλύτερης ομάδας.

Παίζοντας ανοιχτό ποδόσφαιρο έχεις να κερδίσεις αρκετά πράγματα, πέρα από τους τρεις βαθμούς που είναι και το πιο πιθανό να χάσεις από τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Το μεγάλο κέρδος των τριών κόουτς είναι οι πολύ περισσότεροι πόντοι που θα μαζέψουν οι ομάδες τους στα υπόλοιπα ματς, με αντιπάλους που κρίνονται στα δικά τους «κυβικά» από πλευράς δυναμικότητας.

Μας το διδάσκουν αυτό οι τρεις προπονητές, άσχετα αν κινδυνεύσει κάποια στιγμή ακόμη και η… θέση τους. Δεν έχει νόημα η τακτική της μαζικής άμυνας στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα με σκοπό την αποφυγή της ήττας.

Γιατί ακόμη και στην περίπτωση που έρθει έναςτο πολύ- βαθμός, η ζημιά θα είναι μεγαλύτερη όταν επιδιώξουν να κερδίσουν στα άλλα παιχνίδια, αλλά δεν θα έχουν και πολλές εμπειρίες για το παιχνίδι μακριά από τη δική τους περιοχή.