«Ο Καβάφης είναι μη μελοποιήσιμος. Ο πατέρας μου, μου το είχε πει αυτό και το θυμόμουν πάντα. Είχα πειστεί, δε, απολύτως- καταλάβαινα καλά τα προβλήματα και τις δυσκολίες…».

Το χοντρό και ιδιαίτερα καλαίσθητο λεύκωμα που κρατούσαμε χθες στα χέρια μας είναι η απόδειξη ότι ο Δημήτρης Παπαδημητρίου ξεπέρασε τελικά τη γνώμη του πατέρα του. Και χωρίς καν να το επιδιώξει συνειδητά. Τα 24 κομμάτια (18 τραγούδια και έξι ορχηστρικά μοιρασμένα σε 3 CD) που δισκογράφησε σε δική του παραγωγή, έργο «που δεν έχει κανένα κομμάτι συμβιβασμού μέσα του», όπως είπε – ξεκίνησε από μια τυχαία συνάντησή του με το «Έτσι» σε χειρόγραφη μορφή στο σαλόνι ενός φίλου του, πριν από πολλά χρόνια.

«Μια φλασιά έφαγα και του το ζήτησα σε φωτοτυπία», έλεγε χθες. Από ΄κεί έφτασε στα πρώτα εννέα τραγούδια που πρωτοπαρουσίασε επίσημα στην Αλεξάνδρεια και σε αντίστοιχη εκδήλωση στο Ηρώδειο, το 2003.

Η θεμελιώδης σκέψη πίσω από το «…. που γι΄ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός», που σταδιακά δοκιμάστηκε ζωντανά σε πολλά ακροατήρια,

ΙΝFΟ

Δημήτρης Παπαδημητρίου, «Κ. Π. Καβάφης: “… που γι΄ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός”», Εκδ. Αλεξάνδρεια, τιμή: 45 ευρώ

ήταν να προσφέρει τα τραγούδια αυτά που προέρχονται από το έντεχνο στη συμφωνική παράδοση, ως εκδοχή του ελληνικού λόγιου τραγουδιού. «Κάτι που έχει φυτρώσει σε ελληνικό μουσικό έδαφος και πορεύεται προς την κλασική μουσική». Δεν ήταν, βέβαια η πρώτη φορά. Ύστερα από χρόνων θητεία στο θέατρο και στην αρχαία τραγωδία, βρήκε σιγά σιγά τον τρόπο να ξεκλειδώνει το ιδιαίτερο σύμπαν των στίχων ποιητών, «και πραγματικά», όπως έλεγε, «είναι περίεργο το πώς διασυνδέονται οι μεγάλοι ποιητές στις τεχνικές τους».

Η δίγλωσση έκδοση (ελληνική και αγγλική) αποτελείται από τρία CD που περιέχουν 24 τραγούδια και ορχηστρικά θέματα ερμηνευμένα από τους Φωτεινή Δάρρα, Ειρήνη Καράγιαννη, Τάσο Αποστόλου, Ανδρέα Σμυρνάκη και Νικόλα Στυλιανό. Ακόμη συμμετέχουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη (δύο τραγούδια), ο Γεράσιμος Ανδρεάτος (ένα), καθώς και οι ηθοποιοί Αντώνης Λουδάρος και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στο Μέγαρο Μουσικής με την Ορχήστρα των Χρωμάτων που διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης.