«Εμένα κάποια πράγματα μου ήρθαν έτοιμα, είχα πάντα ένα σκοπό, έναν στόχο. Ποτέ δεν αναρωτήθηκα». Η 23χρονη Κατερίνα Σαράντη από τη Ρόδο είναι φοιτήτρια Ιατρικής στο Ηράκλειο και στους πρόσφατους πανελλήνιους κολυμβητικούς αγώνες για ανθρώπους με αναπηρία κέρδισε πέντε μετάλλια και έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ. «Η αναπηρία μπορώ να πω ότι λειτούργησε ως κίνητρο», λέει.


Η 23χρονη φοιτήτρια πάσχει από ημιμελία κνήμης, δηλαδή- όπως λέει- «από το γόνατο και κάτω τα πόδια μου δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά, λείπουν κάποια οστά. Στο δεξί πόδι έχω ολική έλλειψη κνήμης και αστραγάλου και στο αριστερό μερική έλλειψη κνήμης». Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέχρι και την ηλικία των 20 ετών η Κατερίνα Σαράντη μπαινόβγαινε στα χειρουργεία, σε μια προσπάθεια του γιατρού της να τη βοηθήσει να κρατήσει τα δικά της μέλη, παρά το γεγονός ότι η πρακτική σε αυτές τις περιπτώσεις ορίζει ακρωτηριασμό. «Ύστερα από όλη αυτή την περιπέτεια ένιωθα φοβερά αδύναμη και έψαχνα τρόπο να ξεφύγω από αυτή την κατάσταση. Ψυχολογικά μπόρεσα να το υποστηρίξω μια χαρά τόσα χρόνια, όταν όμως τελείωσε όλο αυτό ένιωσα ένα κενό. Δεν μπορούσα να είμαι άπραγη, χωρίς να κάνω τίποτα. Ήθελα να συνεχίσω να προσπαθώ για να ελαχιστοποιήσω όσο το δυνατόν περισσότερο την αναπηρία μου», περιγράφει.

Η μεγάλη απόφαση

Η ευκαιρία για την Κατερίνα ήρθε με την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Αρχικά είχα περάσει

ΜΟΝΟ ΝΙΚΕΣ!

Νίκησε την αναπηρία της και την ταλαιπωρία από τα αλλεπάλληλα χειρουργεία. Τώρα σαρώνει τα μετάλλια και τα ρεκόρ

στη Βιολογία Κρήτης που ήταν και η επιλογή μου, στη συνέχεια έκανα τα χαρτιά μου για την Ιατρική και πέρασα στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, εκεί δεν κατάφερα να συνηθίσω. Ήθελα να επιστρέψω στην Κρήτη και έτσι έκανα μεταγραφή και επέστρεψα στο Ηράκλειο». Τότε γνώρισε τρεις προπονητές κολύμβησης που της έδωσαν το ερέθισμα να έρθει σε επαφή με το υγρό στοιχείο στην πισίνα του Ηρακλείου, τον Αγαπητό Μηναδάκη, τον Μάριο Χριστοδουλάκη και τον Χρήστο Αποστολάκη. «Βρισκόμουν σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής μου. Από αυτούς τους προπονητές πήρα την ώθηση που χρειαζόμουν για να προχωρήσω. Με το κολύμπι νιώθω ότι συνεχίζω να προσπαθώ για να κάνω κάτι καλύτερο. Μετά τα χειρουργεία δεν με καθοδήγησε κανείς τι έπρεπε να κάνω, μόνη μου το επέλεξα. Ξεκίνησα σιγά σιγά χωρίς τίποτα το προγραμματισμένο, αλλά με γνώμονα αυτό που αρέσει σε εμένα. Μου άρεσε λοιπόν να κολυμπάω», δήλωσε η Κατερίνα. Μάλιστα, τον πρώτο καιρό των προπονήσεών της απέφυγε να πει στην οικογένειά της στη Ρόδο που ανησυχούσε, για την αγωνιστική κολύμβηση που έκανε στο Ηράκλειο.

Χρυσή… συλλογή

Η Κατερίνα Σαράντη, στο 4ο έτος πια της Ιατρικής, την τελευταία διετία συμμετείχε στους πανελλήνιους αγώνες κολύμβησης για άτομα με ειδικές ανάγκες με την ομάδα της Ζωοδόχου Πηγής. Έχοντας στο πλευρό της τον προπονητή της Αγαπητό Μηναδάκη, τόσο το 2006 όσο και φέτος, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις με χρυσά μετάλλια και πανελλήνια ρεκόρ. Πέρυσι αγωνίστηκε στα 50μ., 100μ. και 400μ. ελεύθερο κερδίζοντας την πρώτη θέση και κάνοντας τρία πανελλήνια ρεκόρ, επίσης στα 100 μ. ύπτιο κέρδισε την πρώτη θέση κάνοντας ακόμα ένα πανελλήνιο ρεκόρ και στα 100μ. πρόσθιο όπου τερμάτισε- και σε αυτόπρώτη. Φέτος, στους αγώνες που έγιναν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο, κατάφερε να κερδίσει χρυσά μετάλλια στα 50μ., 100μ., 400μ. ελεύθερο, στα 100μ. πρόσθιο τερμάτισε 2η και στα 200μ. μεικτή ατομική όπου έκανε και πανελλήνιο ρεκόρ!

«Το πρόσθιο είναι το στυλ που προτιμώ»


«ΑΝ ΚΑΙ η αδυναμία των ποδιών δεν με βοηθά, το πρόσθιο είναι το αγαπημένο μου στυλ. Είναι πιο ευχάριστο. Όλα αυτά που μου συμβαίνουν στην κολύμβηση δεν μπορώ να τα αξιολογήσω. Από εκεί που προσπαθούσα να περπατήσω βρέθηκα να κερδίζω χρυσά μετάλλια και να κάνω ρεκόρ σε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης. Για μένα είναι φοβερό και τρομερό, είναι πολύ σημαντικό», παραδέχεται η 23χρονη Κατερίνα, η πρωταθλήτρια.