Οι αλυκές της Καμάργκ, στη Γαλλία, μπορεί να μοιάζουν άσχημες, όμως έχουν ζωτική σημασία για την επιβίωση των διασημότερων κατοίκων της περιοχής. Έτσι, όταν οι εργάτες άρχισαν απεργία, τα φλαμίνγκο σαν να τους συμπαραστάθηκαν…


Η Καμάργκ, το μεγάλο τρίγωνο υγροβιότοπων στις εκβολές του Ροδανού, φιλοξενεί το τελευταίο αυθεντικό δείγμα άγριας φύσης στη βορειοδυτική ακτή της Μεσογείου. Είναι ένας άχρονος τόπος με ροζ φλαμίνγκο να τσιμπολογούν σε αβαθείς λιμνούλες, μαύρους ταύρους να βοσκούν στους γεμάτους αλάτι βάλτους, λευκά άλογα να τρέχουν εκεί που σκάει το κύμα.

Η ανατολική γωνιά της Καμάργκ είναι επίσης ένας τόπος με μεγάλα, άσχημα, φτιαγμένα από τον άνθρωπο βουνά από αλάτι. Το αλάτι χρησιμοποιείται για χημικά ή για να λειώνει το χιόνι τον χειμώνα στους δρόμους. Εισβολή του ανθρώπου στην παρθένα φύση; Λυπηρό θέαμα; Ναι, όμως τα έργα για στις αλυκές διαδραματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο για τη διατήρηση της ομορφιάς της Καμάργκ.

Κατά τους έξι τελευταίους μήνες το Δέλτα του Ροδανού έγινε ο χώρος διεξαγωγής ενός αθέλητου, αλλά εντυπωσιακού πειράματος πάνω στην αμφίδρομη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Όλα συνδέονται μεταξύ τους. Οι δραστηριότητές μας, ιδιαίτερα οι βιομηχανικές, μερικές φορές απειλούν τον πλανήτη. Στην Καμάργκ η διαδικασία έχει αντιστραφεί. Η φύση εξαρτάται από ανθρώπινες δραστηριότητες για να επιβιώσει!

Μεγάλη αποικία

Τον περασμένο χειμώνα 128 εργάτες στις αλυκές προχώρησαν σε στάσεις εργασίας. Φέτος την άνοιξη 20.000 μεγάλα φλανμίγκο από τα πιο παράξενα και μαζί ωραία πτηνά του κόσμου- τους εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους. Στην Καμάργκ βρίσκεται η μοναδική μεγάλη αποικία αναπαραγωγής φλαμίνγκο στην Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της άνοιξης

ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΣΑΝ ΑΥΓΑ

Οι λιμνοθάλασσες όπου φωλιάζουν σχηματίζονται λόγω των αλυκών. Με την απεργία των εργατών ξεράθηκαν!

λοιπόν αλλά και στις αρχές του καλοκαιριού δεν γέννησαν ούτε ένα αυγό! Τώρα είναι πολύ αργά για να γεννήσουν φέτος. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά σε 30 χρόνια. Γιατί άραγε;

Τον Ιανουάριο η εταιρεία Salins du Μidi, στην οποία ανήκουν οι αλυκές, έχασε τον βασικό πελάτη της και σχεδίαζε να κλείσει τις αλυκές. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι 128 εργάτες των αλυκών σταμάτησαν να αντλούν νερό από τη Μεσόγειο. Οι ωραίες λιμνοθάλασσες της Καμάργκ σχηματίζονται από το νερό που καταλήγει και πάλι στη θάλασσα από τις αλυκές. Γρήγορα οι λιμνοθάλασσες ξεράθηκαν. Τα φλαμίνγκο όμως γεννούν μόνο σε μικρά νησιά μέσα σε λιμνοθάλασσες. Έτσι σταμάτησαν να γεννούν. Όλα συνδέονται μεταξύ τους!

Οικολογική καταστροφή; Όχι πραγματικά. Υπάρχουν πολλά φλαμίνγκο Συχνά μάλιστα ζουν 30 χρόνια. Θα επρόκειτο για καταστροφή μόνον εάν τα 10.000 ζευγάρια των φλαμίνγκο της Καμάργκ σταματούσαν να γεννούν αυγά για χρόνια.

Ζωτικό συμφέρον

Είναι σαφές πως τα φλαμίνγκο έχουν… ζωτικό συμφέρον να συνεχισθεί η βιομηχανική εξαγωγή αλατιού στην Καμάργκ. Τα πτηνά πραγματικά συμπαρίστανται στον αγώνα των εργατών. Και μάλιστα μπορεί να τους σώσουν. Η Καμάργκ θεωρείται από την UΝΕSCΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση τόπος παγκόσμιου οικολογικού ενδιαφέροντος και τα φλαμίνγκο που δεν γεννούν αυγά προκαλούν αμηχανία στη γαλλική κυβέρνηση. Μάλιστα με τη λήξη των προεδρικών εκλογών άρχισαν αμέσως να ασκούνται πιέσεις για να τερματισθεί η εργασιακή διένεξη. Η διαμάχη διευθετήθηκε. Η εξαγωγή αλατιού θα συνεχισθεί, σε περιορισμένη κλίμακα κοντά στο Σαλένντε-Ζιρό, ένα χωριό που εξαρτάται πλήρως από το αλάτι, στην ανατολική άκρη της Καμάργκ. Θα διατηρηθούν 46 θέσεις εργατών και στην αλυκή και θα δημιουργηθούν 10 νέες, «περιβαλλοντικές». Το θαλασσινό νερό θα αντλείται και πάλι και θα καταλήγει στις λιμνοθάλασσες. Και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως, την ερχόμενη άνοιξη, τα φλαμίνγκο θα γεννήσουν και πάλι τα αυγά με τα εντυπωσιακά άσχημα μικρά τους.