Το Διαδίκτυο έχει γίνει το νέο μέτωπο στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον αγώνα για την ελεύθερη έκφραση, σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο κατά το έτος 2006.


Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, online ακτιβιστές συνελήφθησαν και πολυεθνικές εταιρείες συνέπραξαν με κυβερνήσεις για να περιορίσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να αποκλείσουν την πρόσβαση στην ηλεκτρονική πληροφορία σε χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, εμιράτα του Κόλπου, η Τυνησία, η Συρία, το Βιετνάμ, η Λευκορωσία. Στις χώρες αυτές άνθρωποι έχουν φυλακιστεί ή και κακοποιηθεί, επειδή δημοσιοποίησαν και μοιράστηκαν online πληροφορίες και απόψεις. Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, η ελευθερία της έκφρασης φιμώθηκε με την ποινική

ΟΡΓΗ ΚΑΤΑ ΗΠΑ

Μεταχειρίζονται τον κόσμο σαν ένα γιγάντιο πεδίο μάχης για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τονίζει η έκθεση

δίωξη συγγραφέων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, με τους φόνους πολιτικών ακτιβιστών στις Φιλιππίνες, με τις συνεχείς παρενοχλήσεις, την παρακολούθηση και συχνά τη φυλάκιση υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, με τη δολοφονία της δημοσιογράφου Άννας Πολιτκόφσκαγια και νέους νόμους που εποπτεύουν τις μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Ρωσία.

Όπως δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Αϊρίν Χαν, ανοιχτή πληγή στην παγκόσμια συνείδηση είναι το Νταρφούρ του Σουδάν, ενώ στο Αφγανιστάν η διεθνής κοινότητα άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να δημιουργηθεί αποτελεσματικό κράτος δικαίου και εγκατέλειψε τους ανθρώπους στη χρόνια ανασφάλεια, τη διαφθορά και τους επανακάμψαντες Ταλιμπάν. Στο Ιράκ οι δυνάμεις ασφαλείας υποκινούν τη διαφυλετική βία, το δικαστικό σύστημα αποδείχθηκε οικτρά ανεπαρκές και οι πρακτικές για τις οποίες είχε επικριθεί με σφοδρότητα το καθεστώς Σαντάμ (βασανιστήρια, άδικες δίκες, θανατική ποινή, ατιμώρητοι βιασμοί) ζουν και βασιλεύουν, επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία. Στη Μέση Ανατολή, η έκθεση αναφέρει πως ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν πέρυσι περισσότερους από 650 Παλαιστινίους- οι μισοί ήταν άμαχοι, στους οποίους περιλαμβάνονται περίπου 120 παιδιά. Αντίθετα, ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις μειώθηκε πέρυσι κατά το ήμισυ, σε 27- μεταξύ των οποίων 20 άμαχοι και ένα παιδί. Αυξήθηκε όμως κατά πολύ ο αριθμός των αυτοσχέδιων ρουκετών τις οποίες εκτόξευσαν ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες από τη Λωρίδα της Γάζας στο Νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας Ισραηλινούς αμάχους.

Όσον αφορά τη Δύση, στην έκθεση αναφέρεται πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ μεταχειρίζεται τον κόσμο σαν ένα γιγάντιο πεδίο μάχης για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, απάγοντας, συλλαμβάνοντας, κρατώντας αυθαίρετα, βασανίζοντας και μετάγοντας υπόπτους από τη μια μυστική φυλακή στην άλλη σε ολόκληρο τον κόσμο χωρίς να τιμωρούνται Ειδικά για την Ε.Ε., σημειώνεται ότι «η συνενοχή ευρωπαϊκών κρατών στις απαγωγές της CΙΑ και οι παράνομες εκδόσεις ανθρώπων ισοδυναμούν με κατάρρευση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη».

ΗΈκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σε αριθμούς


● 1 ΣΤΙΣ 3 ΓΥΝΑΙΚΕΣ κακοποιείται από τον σύντροφό της κάποια στιγμή στη ζωή της.

Στο 50% των δολοφονημένων γυναικών δράστης είναι ο πρώην σύντροφός τους.

● ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ θύματα εμπορίου λευκής σαρκός, η πλειονότητα είναι γυναίκες και κορίτσια.

● ΤΟ 70% των θυμάτων στις πρόσφατες συρράξεις ήταν άμαχοι.

● 153 ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ψήφισαν τον Δεκέμβριο τη Διεθνή Συνθήκη για το Εμπόριο των Όπλων. Συνολικά 24 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία και μία καταψήφισε τη Συνθήκη: οι ΗΠΑ.

● 20.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ στον κόσμο εκτιμάται ότι περιμένουν την εκτέλεσή τους. Το 91% των γνωστών εκτελέσεων το 2006 έγιναν σε έξι χώρες: Κίνα, Ιράν, Ιράκ, Σουδάν, Πακιστάν, ΗΠΑ.

● 1.245 ΠΤΗΣΕΙΣ στον ευρωπαϊκό χώρο γνωστοποιήθηκε ότι έγιναν για έκνομες μεταγωγές της CΙΑ. Συνολικά 400 κρατούμενοι περισσότερων των 30 εθνικοτήτων κρατούνταν μέχρι το τέλος του 2006 στο Γκουαντάναμο, το οποίο αποτελεί σύμβολο για τις αδικίες του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Άγνωστος αριθμός κρατουμένων παραμένει σε άλλα, μυστικά κέντρα κράτησης.

● 104 ΧΩΡΕΣ έχουν επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Όμως 100 κράτη έχουν συνάψει με τις ΗΠΑ «συμφωνία ασυλίας», με την οποία εξαιρούνται οι πολίτες των ΗΠΑ από ποινική δίωξη.

«Αγκάθι» η μεταχείριση των μεταναστών


ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ την Ελλάδα, κατά το περασμένο έτος, οι συντάκτες της Έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας σημειώνουν πως τον περασμένο Μάιο απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος δύο πρακτόρων της ΕΥΠ αναφορικά με την καταγγελθείσα απαγωγή επτά ανθρώπων στο πλαίσιο καταπολέμησης της τρομοκρατίας- δεν ήλθαν ωστόσο στο φως στοιχεία για άλλους έξι πράκτορες που βαρύνονταν αρχικά με υποψίες για ανάμειξη στις απαγωγές.

Σχετικά με τη μεταχείριση των λαθρομεταναστών, η Διεθνής Αμνηστία διαπιστώνει και στην Ελλάδα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται λοιπόν ότι υπήρξαν κρούσματα κακομεταχείρισης μεταναστών, ενώ διατυπώνονται και ανησυχίες για βίαιη επαναπροώθησή τους. Η κυβέρνηση δεν επέτρεψε σε αιτούντες άσυλο την πρόσβαση στη χώρα και συνέχισε να τους προωθεί στη χώρα προέλευσής τους- και δη χωρίς να έχουν νομική βοήθεια ή πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου.

Όσον αφορά στη στάση του ελληνικού κράτους προς τους αντιρρησίες συνείδησης, η Έκθεση διαπιστώνει πως αυτοί εξακολουθούν να υφίστανται «διωγμό», ενώ σημειώνεται ότι δεν προβλέφθηκε ούτε παρασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές η απαραίτητη προστασία σε γυναίκες- θύματα ενδοοικογενειακής βίας ή του τράφικινγκ.