Τη διεύρυνση της συνεργασίας του θεραπευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν» με το ΕΣΥ, με την παραχώρηση 40 κρεβατιών και τριών χειρουργικών τραπεζιών για τις ανάγκες του Χειρουργικού Τομέα του Κοργιαλένειου Νοσοκομείου (Ερυθρός Σταυρός), ανακοίνωσε ξαφνικά χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Α. Μαρτίνης.


Η νοσηλεία των ασθενών θα χρεώνεται με το κρατικό τιμολόγιο και η σχετική δαπάνη θα βαρύνει το Κοργιαλένειο. Εν συνεχεία το νοσοκομείο θα ζητά την αποζημίωση από τα Ταμεία των ασθενών.

Για την υλοποίηση της συνεργασίας ζητήθηκε από τη διοίκηση του Κοργιαλένειου να διευκρινιστεί ρητά στην υπουργική απόφαση ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων όπως και η χορήγηση υλικών στους ασθενείς θα γίνεται μόνο από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του «Ερρίκος Ντυνάν». Ωστόσο, όλο το υγειονομικό υλικό και τα φάρμακα θα διατίθενται από το Κοργιαλένειο. Ο κ. Μαρτίνης ξεχνώντας το πολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν» και υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι η παραχώρηση κλινών εντατικής θεραπείας στο Κοργιαλένειο Νοσοκομείο, η οποία είχε ανασταλεί το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να ξαναρχίσει μόλις διατυπωθεί η υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το κόστος νοσηλείας των ασθενών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Ερρίκος Ντυνάν» θα καλύπτεται από το ίδιο το νοσοκομείο και όχι από τα Ταμεία, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Μάλιστα, για να επιβεβαιώσει τη συμφωνία με το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η διοίκηση του θεραπευτηρίου δεν προτίθεται να διεκδικήσει τα 7,5 εκατ. ευρώ που οφείλουν τα Ταμεία για τη νοσηλεία 682 ασθενών, από τον Σεπτέμβριο του 2005 έως σήμερα.

«Οι στενοί δεσμοί με το υπουργείο Υγείας και γενικότερα με το Δημόσιο όχι μόνο θα παραμείνουν άρρηκτοι, αλλά θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο», δήλωνε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του ΕΕΣ και του θεραπευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν», θέτοντας ωστόσο ως βασική προϋπόθεση να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Πολιτείας απέναντι στο Σωματείο. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, «ο ΕΕΣ δεν έχει άλλη επιλογή από την αυτονόμηση και τη νόμιμη διεκδίκηση»!

Πάντως, ο κ. Μαρτίνης ανέφερε ότι προωθούνται συνεργασίες και με άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, για την ενδεχόμενη «φιλοξενία» στο θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» κλινικών και ιατρικών ειδικοτήτων για τις οποίες δεν είναι αρκετή η υποδομή του ΕΣΥ, αλλά και με πανεπιστημιακά κέντρα του εξωτερικού.

Απειλεί με μηνύσεις το Δημόσιο


ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ με μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου απειλεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αν το Δημόσιο δεν επιδείξει την απαιτούμενη συνέπεια στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Σωματείο. «Εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν καμία από τις διατάξεις του νόμου που αφορά τη σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ΕΕΣ δεν εφαρμόζεται. Η ετήσια επιχορήγηση, αντί των 12 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να είναι, έχει περιοριστεί στα 6 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η γραφειοκρατία καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΕΣ, με αποτέλεσμα πολλά κληροδοτήματα να γίνονται έρμαια καταπατητών», είπε ο κ. Μαρτίνης προσθέτοντας ότι στην περίπτωση που τα ζητήματα αυτά δεν επιλυθούν, το Σωματείο θα αναγκαστεί να… διαχωρίσει τη θέση του από το Δημόσιο. Η «επικαιροποίηση» της σύμβασης συνεργασίας του ΕΕΣ με το Δημόσιο, η οποία χρονολογείται από το 1988, είναι ένα από τα ζητήματα που επείγουν για το Σωματείο. Πρόκειται για τη σύμβαση παραχώρησης του Κοργιαλένειου και του Ασκληπιείου Βούλας στο ΕΣΥ, η οποία προβλέπει ότι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στις οικοπεδικές εκτάσεις όπου βρίσκονται, γίνονται για λογαριασμό του ΕΣΥ.