Το ένα ρεκόρ κατόπιν του άλλου σπάνε οι Έλληνες στην κατανάλωση φαρμάκων για τη στυτική δυσλειτουργία: για τα τέσσερα σκευάσματα αυτής της κατηγορίας ξοδεύτηκαν τη χρονιά που πέρασε 24,45 εκατ. ευρώ- ποσό αυξημένο κατά 9% σε σχέση με το 2005. Αντίθετα, μειώθηκαν οι πωλήσεις των βοηθημάτων για τη διακοπή του καπνίσματος.


Το 2006 πωλήθηκαν στη χώρα μας πάνω από 811.000 κουτιά αυτών των φαρμάκων, σχεδόν 60.000 περισσότερα από την προηγούμενη χρονιά. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Ευριπίδης Αδάμου, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών στη χρήση

ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ-ΜΑΪΜΟΥ

Πολλοί καταναλωτές παραγγέλνουν φάρμακα από το Ίντερνετ, με κίνδυνο να παραλάβουν σκευάσματα-μαϊμού

τόσο των παραπάνω φαρμάκων αλλά και άλλων, τα οποία ανήκουν στα επονομαζόμενα φάρμακα «life style», όσα δηλαδή σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Είναι φανερό ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες αναζητούν φαρμακευτική βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Το πρώτο φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία που κυκλοφόρησε στη χώρα μας ήταν το γνωστό μπλε χάπι βιάγκρα, το οποίο διατέθηκε το 1999- τότε μάλιστα είχαν σχηματιστεί στα ελληνικά φαρμακεία λίστες… προπώλησης για την πρώτη παρτίδα. Το 2001 κυκλοφόρησε το ουπρίμα και ακολούθησαν το σιάλις και το λεβίτρα. Παράλληλα, οι φαρμακαποθηκάριοι επεσήμαναν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το Διαδίκτυο ως «κατάστημα» αγοράς τέτοιων σκευασμάτων. Πολλοί καταναλωτές, προκειμένου να αποφύγουν την ιατρική συνταγή, παραγγέλνουν φάρμακα από «ηλεκτρονικά φαρμακεία», με τον κίνδυνο να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν σκευάσματα μαϊμού!

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 170 πλαστά σκευάσματα, τα οποία πωλούνταν μέσω του Ίντερνετ και διαφημίζονταν ως φάρμακα «life style»- ορμόνες, υπνωτικά και άλλα.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα πλαστό σκεύασμα μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να μη φέρει αποτέλεσμα και στη χειρότερη να κρύβει κινδύνους για την υγεία- από μια απλή δηλητηρίαση μέχρι και σοβαρότερα προβλήματα.

Τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας είναι αυτά που διαφημίζονται περισσότερο μέσω μηνυμάτων που κατακλύζουν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των Ελλήνων. Σημειώνεται ότι σε εκατοντάδες ηλεκτρονικές σελίδες πωλούνται από απλά παυσίπονα και βιταμίνες μέχρι ηρεμιστικά αλλά και φάρμακα για το ΑΙDS!

Το μοναδικό, ίσως, φάρμακο «life style» που σημείωσε μείωση ζήτησης τη χρονιά που πέρασε ήταν ένα χάπι που χορηγείται ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 2006 οι πωλήσεις του συγκεκριμένου σκευάσματος ανήλθαν σε 391.000

ευρώ περίπου, ενώ το 2005 είχαν ξεπεράσει τις 470.000.