Σφοδρή σύγκρουση των δύο υποψηφίων για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε χθες αργά το βράδυ. Στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που διήρκεσε 40 λεπτά περισσότερο από το προβλεπόμενο τις εντυπώσεις κέρδισε η υποψήφια των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ.


Oι σχολιαστές σημειώνουν ότι αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι ο αντίπαλός της Νικολά Σαρκοζί βγαίνει ηττημένος, καθώς εμφανίστηκε στο ντιμπέιτ ως «ήρεμη δύναμη». Με αξιώσεις μοιάζει να οδεύει η Σεγκολέν στην τελική εκλογική μάχη της Κυριακής, ύστερα από τη χθεσινοβραδινή της εμφάνιση στο ντιμπέιτ, η οποία από πολλούς σχολιαστές κρίθηκε ως «θριαμβευτική επέλαση» εις βάρος του υποψηφίου της γαλλικής Δεξιάς Σαρκοζί. Η Ρουαγιάλ φαίνεται να εκμεταλλεύτηκε εις το έπακρον την τελευταία της ευκαιρία να μεταστρέψει τους ψηφοφόρους υπέρ της, τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Με πάθος και σθένος, αλλά επιδεικνύοντας ένα πολιτικό ειδικό βάρος που έως σήμερα οι αντίπαλοί της την κατηγορούσαν πως το στερούνταν, η υποψήφια των Σοσιαλιστών τοποθετήθηκε σχεδόν σε όλα τα μείζονα πολιτικά ζητήματα, φανερώνοντας άνεση και σε βάθος γνώση των θεμάτων αυτών.

Ακόμα κι όταν έχασε την υπομονή της, για το θέμα των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα σχολεία, η Σεγκολέν φρόντισε να το «γυρίσει» προς όφελός της, τονίζοντας μεταξύ άλλων με πάθος στον αντίπαλό της κ. Σαρκοζί, ο οποίος την κατηγόρησε για έλλειψη ψυχραιμίας. «Είμαι συνήθως πολύ ήρεμη, αλλά χάνω την υπομονή μου, δεν μπορώ, δεν αντέχω όταν βλέπω μπροστά μου την αδικία», αντέτεινε καταλυτικά στον αντίπαλό της, η υποψήφια των Σοσιαλιστών, σημειώνοντας με νόημα: «Δεν θα επιτρέψω στην ανηθικότητα των πολιτικών λόγων να κερδίσουν το πάνω χέρι».

Κλείνοντας το ντιμπέιτ, η Σεγκολέν απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους αναποφάσιστους να κάνουν την «τολμηρή επιλογή» και να επιλέξουν μία γυναίκα για το ύπατο αξίωμα στη Γαλλία.

Τα πρώτα σχόλια

Χαρακτηριστικό του χθεσινοβραδινού ντιμπέιτ είναι ότι γνωστοί σχολιαστές, όπως ο Βρετανός ιστορικός Θίοντορ Ζέλντιν ο οποίος εδρεύει στη Γαλλία, μίλησαν για «κάτι πολύ περισσότερο από σύγκρουση δύο υποψηφίων, αλλά σύγκρουση βαθιά πολιτική, σύγκρουση δύο διαφορετικών πολιτικών πολιτισμών και των συστημάτων αρχών που τους στηρίζουν». Ο δε Κριστόφ Μπαρμπιέ, αρχισυντάκτης του εβδομαδιαίου περιοδικού «L΄Εxpress», σημείωσε πως: «Υπήρξαν δύο νικητές, κανένας από τους δύο δεν έπεσε στην παγίδα που είχε προετοιμαστεί γι΄ αυτούς. Εκείνος δεν έχασε την ηρεμία του ή την ψυχραιμία του, εκείνη δεν εμφανίστηκε πολιτικά ελαφριά ή ανίκανη».

Πριν από τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ η Σ. Ρουαγιάλ είχε δυναμιτίσει το κλίμα χαρακτηρίζοντας τον Νικολά Σαρκοζί απειλή για την κοινωνική ειρήνη και αναφέροντας πως την αηδιάζουν οι πολιτικές του αντιπάλου της. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χωρίζουν τους δύο μονομάχους, ελάχιστα 24ωρα πριν από την προσφυγή των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες. Ο αντίκτυπος που είχε το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ στους Γάλλους αναμένεται να φανεί σήμερα το απόγευμα, όταν θα κυκλοφορήσουν νέες δημοσκοπήσεις.

LΙΝΚS:

www.desirsdavenir.org/

www.sarkozy.fr/

«Πόλεμος» για την Τουρκία


«Η ΤΟΥΡΚΙΑ βρίσκεται στη Μικρά Ασία και όχι στην Ευρώπη. Και εκεί (πρέπει) να παραμείνει», δήλωσε κατηγορηματικά ο Νικολά Σαρκοζί, επαναλαμβάνοντας, για μία ακόμα φορά, την κατηγορηματική του αντίθεση στην ένταξη της Τουρκίας ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το θέμα της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην Ε.Ε., ο υποψήφιος της Γαλλικής Δεξιάς δέχτηκε σφοδρή κριτική από την σοσιαλίστρια υποψήφια, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία, με νόημα υπενθύμισε πως «έχει ήδη ξεκινήσει» μία διαδικασία ένταξης της Τουρκίας. Τότε ο κ. Σαρκοζί είπε στην κυρία Ρουαγιάλ: «Όταν θα εξηγήσετε στους κατοίκους της Καππαδοκίας πως είναι Ευρωπαίοι, δεν θα έχετε κάνει παρά ένα μόνο πράγμα, θα έχετε ενισχύσει τον ισλαμισμό». Εκείνη του αντέτεινε με πάθος:

«Μην αντιμετωπίζετε το θέμα με αυτόν τον τόσο βάναυσο τρόπο, αναφορικά σε έναν μεγάλο λαό. Μην κλείνετε την πόρτα κατ΄ αυτόν τον τρόπο, πρόκειται για μία χώρα με χαρακτήρα κοσμικού κράτους, (πρέπει να)

βοηθήσουμε το λαϊκό και δημοκρατικό κίνημα (αυτής της χώρας)».

Βασικά σημεία της «μονομαχίας»


● ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ/ 35ΩΡΟ

ΣΑΡΚΟΖΙ: «Ουσιαστικά, είναι εγκλωβισμένη στη σοσιαλιστική λογική του 35ωρου. Υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος εργασίας, που θα μοιραστεί σε μία πίτα κι εκείνη λέει ότι κανείς δεν θα εργάζεται περισσότερο από 35 ώρες (την εβδομάδα), γεγονός που θα αναγκάσει τα αφεντικά να προσλάβουν περισσότερο κόσμο… Δεν υπάρχει καμία χώρα, κυρία μου, με σοσιαλιστική ή όχι κυβέρνηση, που να έχει ακολουθήσει τη λογική του μοιράσματος του χρόνου εργασίας και το οποίο είναι μέγα λάθος… ». ΡΟΥΑΓΙΑΛ: «Εάν πιστεύετε ότι το 35ώρο έκανε τόσο κακό, τότε γιατί δεν το καταργήσατε; Η ακριβής απάντηση για το 35ώρο είναι πως για το θέμα αυτό, όπως και για άλλα, θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, σε κάθε τομέα… ». ● ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΣΑΡΚΟΖΙ: «Δεν μπορείτε να κάνετε αναδιανομή χρημάτων ανάμεσα στις τοπικές διοικήσεις και το κράτος, ούτε ανάμεσα στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία». ΡΟΥΑΓΙΑΛ: «Ναι, μπορώ. Εάν εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε, τότε πώς θέλετε να γίνετε πρόεδρος; Εγώ θα μπορέσω να το κάνω».

● ΤΟ ΧΡΕΟΣ:

ΣΑΡΚΟΖΙ: «Για τη μείωση του χρέους δεν έχετε κάνει καμία πρόταση, πράγμα που είναι απόλυτο δικαίωμά σας. Το να ξαναδώσετε ώθηση στην ανάπτυξη είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον θέμα. Ωστόσο, δεν έχετε προτείνει κανέναν τρόπο για να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη».

ΡΟΥΑΓΙΑΛ: «Εάν η ανάπτυξη είναι πάνω από 2,5% ετησίως, θα χρηματοδοτήσω το προεκλογικό μου πρόγραμμα… Και αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη, τότε δεσμεύομαι ότι οποιαδήποτε επιπλέον ανάπτυξη από αυτήν θα την χρησιμοποιήσω για την αποπληρωμή του χρέους».

● ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:

ΡΟΥΑΓΙΑΛ: «Είστε εν μέρει υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Γαλλία σήμερα. Το 2002, κ. Σαρκοζί, μιλήσατε για “μηδενική ανοχή”. Σήμερα, όμως, μπορείτε να δείτε ότι οι Γάλλοι είναι πολύ ανήσυχοι για την αύξηση της βίας και της επιθετικότητας στη γαλλική κοινωνία. Ο αριθμός των βίαιων επεισοδίων στα σχολεία έχει αυξηθεί κατά 26%… Θέλω να γίνω η πρόεδρος που θα δημιουργήσει μία Γαλλία, όπου η βία και η εγκληματικότητα θα υποχωρήσουν, μία Γαλλία, που θα κερδίσει τη μάχη εναντίον της ανεργίας και της ακριβής ζωής- νίκη που θα επιτρέψει τη μείωση των ανισοτήτων».

ΣΑΡΚΟΖΙ: «Έχω εγώ την ευθύνη για μέρος των επιδόσεων της κυβέρνησης; Ναι, κυρία Ρουαγιάλ. Μιλήσατε για βία. Είμαι υπεύθυνος. Ήμουν υπουργός εσωτερικών για τέσσερα χρόνια. Βρήκα μία άθλια κατάσταση, η οποία σημειωτέον εν πολλοίς εξηγεί, κυρία Ρουαγιάλ, το γιατί ηττήθηκαν οι φίλοι σας στην κυβέρνηση που οποία ανήκατε τότε».