Τον Μάη του ΄68 και «τους κληρονόμους του» έβαλε στο στόχαστρό του ο Νικολά Σαρκοζί, προκαλώντας αντιδράσεις εν αναμονή της σημερινής τηλεμαχίας του με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ.


Oυποψήφιος της Δεξιάς και φαβορί για την ερχόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο των εκλογών (οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τού δίνουν 52%-53%) υποστήριξε σε ομιλία του ότι υπεύθυνη για τη βία των νέων, την παρασιτική διαβίωση πολιτών με κοινωνικά επιδόματα, την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και τη διαφθορά τών επικεφαλής των επιχειρήσεων, για

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Εκατό καλλιτέχνες και διανοούμενοι κάλεσαν τους Γάλλους να ψηφίσουν τη Σοσιαλίστρια υποψήφια Σεγκολέν

την «ηθική κρίση» που, όπως είπε, μαστίζει σήμερα τη Γαλλία, είναι η κοινωνική επανάσταση που πυροδότησαν οι διαμαρτυρίες των φοιτητών πριν από σχεδόν 40 χρόνια στο Παρίσι. «Λέει ό,τι του κατέβει», απάντησε από τις στήλες τής «Λε Μοντ» ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο «Κόκκινος Ντάνι» του Μάη του ΄68. «Σχεδόν η μισή Γαλλία είχε απεργήσει τότε. Συμπεριφέρεται σαν καθαρός σταλινικός. Ενώ οι Γάλλοι θέλουν να συμφιλιωθούν, αυτός καταγίνεται να ξεθάψει στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας εχθρότητες 40 ετών!» Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ υπογράμμισε ότι η επίθεση στον Μάη του ΄68 συνιστά άρνηση μιας πνοής φρέσκου αέρα στην κλειστή κοινωνία της εποχής.

Ο στόχος του Σαρκοζί είναι να συσπειρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, τις οποίες συνδέει το κοινό μίσος για το ΄68, επεσήμανε ο ΚονΜπεντίτ, ευρωβουλευτής σήμερα των Πρασίνων. Όμως ο ακροδεξιός ηγέτης Ζαν-Μαρί Λεπέν κάλεσε χθες τους οπαδούς του «να απόσχουν μαζικά» την Κυριακή από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, απορρίπτοντας εξίσου «τον ταχυδακτυλουργό» Σαρκοζί και τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Στο μεταξύ, η συσπείρωση της προοδευτικής Γαλλίας εναντίον του Σαρκοζί συνεχίζεται. Χθες πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της Ρουαγιάλ στο Στάδιο Σαρλετί του Παρισιού, με τη συμμετοχή ποπ τραγουδιστών και άλλων διασημοτήτων. Παρόντες επρόκειτο να είναι και πολλοί από τους 100 καλλιτέχνες και διανοουμένους- ανάμεσά τους η Ζαν Μορό, ο Κώστας Γαβράς και ο Ζορζ Μουστακί – που τη Δευτέρα κάλεσαν τους Γάλλους να ψηφίσουν την υποψήφια των Σοσιαλιστών.