ΟΚΤΩ ΜΕΛΗ των Δημοκρατικών θα διασταυρώσουν απόψε στη Νότια Καρολίνα τα ξίφη τους, στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με ορίζοντα τις εκλογές του 2008. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όμως θα βρίσκονται η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπάρακ Ομπάμα, οι οποίοι πλέον έχουν τα ίδια ποσοστά δημοτικότητας στους ψηφοφόρους.

Μπορεί να είναι οκτώ οι επίδοξοι υποψήφιοι για το χρίσμα του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2008, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ που θα προβληθεί απευθείας στην τηλεόραση απόψε, αργά το βράδυ, αλλά τα μάτια όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα στους δύο πιο προβεβλημένους εξ αυτών: την πρώην Πρώτη Κυρία Χίλαρι Κλίντον και τον Αφροαμερικανό Μπάρακ Ομπάμα.

Γεγονός είναι ότι η προεδρική υποψηφιότητα του 46χρονου γερουσιαστή από το Ιλινόι, ο οποίος ξεχωρίζει και για τις δεινές ρητορικές του ικανότητες, έχει πλήξει σοβαρά τις προεδρικές φιλοδοξίες της γερουσιαστού της Νέας Υόρκης, η οποία έως τώρα θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο φαβορί για το χρίσμα του υποψήφιου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», το στρατόπεδο της κυρίας Κλίντον φοβάται ότι η ψήφος των μαύρων, που έως σήμερα θεωρούνταν βέβαιο πως θα έκλινε συντριπτικά υπέρ της, θα δοθεί τελικά σ΄ έναν «δικό τους άνθρωπο», τον Αφροαμερικανό Μπάρακ Ομπάμα. Ενδεικτική της ταχύτατης αύξησης της δημοτικότητας του Ομπάμα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες είναι και μία δημοσκόπηση της εταιρείας Ρασμούσεν που ερευνά την πρόθεση ψήφου των ψηφοφόρων σε προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Η δημοσκόπηση αυτή διαπίστωσε… ισοβαθμία των δύο «αστέρων» υποψηφίων: 32% των ψηφοφόρων δήλωσε πως προτιμά τη Χίλαρι Κλίντον και επίσης 32% δήλωσε την προτίμησή του στον Μπάρακ Ομπάμα. Τρίτος είναι ο πρώην γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς που συγκεντρώνει 17%.

Τα οικονομικά

Όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους που καθένας από τους δύο υποψηφίους έχει συγκεντρώσει για την προεκλογική του εκστρατεία, η Χίλαρι υπερτερεί του Ομπάμα. Η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης αποκάλυψε αυτό τον μήνα ότι έχει συγκεντρώσει συνολικά 36 εκατομμύρια δολάρια- πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρώσει ποτέ υποψήφιος για τις προεκλογικές εκλογές κατά το πρώτο τετράμηνο της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του. Ο Ομπάμα συγκέντρωσε περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια.

Χθες επίσης ο Ρεπουμπλικανός Τζον Μακέιν εισήλθε επισήμως στην προεδρική κούρσα. Σε ομιλία που έδωσε στο Νιου Χάμπσαϊρ ο πρώην πιλότος του Πολεμικού Ναυτικού και βετεράνος που μάλιστα είχε συλληφθεί αιχμάλωτος στο Βιετνάμ υπογράμμισε την εμπειρία που έχει αποκομίσει τόσα χρόνια, τόσο από τον πόλεμο όσο και από τον πολιτικό στίβο- έχει διατελέσει γερουσιαστής για τέσσερις θητείες. Σημειώνεται πως οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι θα πραγματοποιήσουν το δικό τους πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ στην Καλιφόρνια, στις 3 Μαΐου.