ΣΤΑ 30 ΤΗΣ εγκατέλειψε την ασφάλεια του επαγγέλματός της- ήταν δασκάλα- και βγήκε στους δρόμους για να πάρει μέρος σε εκστρατεία επιθέσεων με βόμβες κατά εργοστασίων και sex shops που φημίζονταν για την υπερεκμετάλλευση των γυναικών. Προχθές η Αντριένε Γκερχάουζερ αντιμετώπισε τη Δικαιοσύνη. Και το έκανε επίσης επαναστατικά… δηλώνοντας ένοχη για τις κατηγορίες που τη βάρυναν.

Η μεγαλύτερη φεμινίστρια, επαναστάτρια, της Γερμανίας δεν έχει πια κόκκινα μαλλιά, όπως τότε. Όπως είπε ο δικηγόρος της, «είναι μια συνηθισμένη 58χρονη», κουρασμένη, ταλαιπωρημένη αλλά νιώθει καλά με τον εαυτό της. Δεκαεννιά χρόνια κρυβόταν η Γκερχάουζερ. Τον Δεκέμβριο παραδόθηκε στην Αστυνομία. Ήταν ένας τρόπος κι αυτός για να κλείσει το μεγάλο κεφάλαιο της ζωής της: τη συμμετοχή της στην οργάνωση «Ζόρα η Κόκκινη», με πλούσια βομβιστική δράση κατά καταστημάτων, εργοστασίων, υπηρεσιών και ινστιτούτων γενετικής έρευνας που, κατά την οργάνωση, καπηλεύονταν την εργασία των γυναικών.

Σε δικαστήριο του Βερολίνου, η Γκερχάουζερ, μέσω του δικηγόρου της, δήλωσε ένοχη για τις δύο κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν: ότι τοποθέτησε αυτοσχέδια ωρολογιακή βόμβα σε Ινστιτούτο Γενετικών Ερευνών στο Δυτικό Βερολίνο το 1987 και άλλη μια σε εργοστάσιο γυναικείων ενδυμάτων στη Βαυαρία το 1986. Καμία από τις δύο βόμβες δεν εξερράγη. «Συνειδητά και εκούσια συμμετείχα», διάβασε από την επιστολή της η δικηγόρος της Έντιθ Λούνεμπαχ. «Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασα τις πολιτικές μου πεποιθήσεις εκείνη την περίοδο». Ωστόσο η Γκερχάουζερ δεν εξέφρασε μεταμέλεια. Και η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει τώρα- το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί τη Δευτέρα- είναι 10 χρόνια κάθειρξη.

Αντάρτικο πόλεων

Η Ζόρα η Κόκκινη, πραγματοποιώντας το δικό της αντάρτικο πόλεων, διαδήλωνε την αντίθεσή της σε κάθε μορφής «ρατσιστική» συμπεριφορά κατά των γυναικών. Περισσότερες από 40 επιθέσεις μετρά στο ενεργητικό της, με πρώτη την έκρηξη βόμβας το 1977 στα γραφεία της Ένωσης Γερμανών Γιατρών. Μέλη της είπαν πως με αυτήν την επίθεση ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τη νομοθεσία στο θέμα των αμβλώσεων. Ακολούθησαν επιχειρήσεις κατά αυτοκινήτων μαστροπών, sex shops, κινηματογράφων, κατά της Siemens αλλά και της πρεσβείας των Φιλιππίνων, χώρα την οποία κατηγορούσαν για εμπόριο γυναικείας λευκής σαρκός. «Εγκαταλείψαμε πολλές από τις αποστολές μας όταν κατέστη προφανές ότι κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ένα μέλος της οργάνωσης που παραδόθηκε κατά τη δεκαετία του 1990. Η τελευταία επιχείρηση της Κόκκινης Ζόρα ήταν το 1995. Το όνομα Κόκκινη Ζόρα προήλθε από το βιβλίο «Η Κόκκινη Ζόρα και η Συμμορία της»- μια ιστορία του 1941 για παιδιά, του Κουρτ Κλάμπερ. Κεντρικό πρόσωπο είναι η κοκκινομάλλα Ζόρα, η οποία ηγείται μιας συμμορίας ορφανών κοριτσιών που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη στον κόσμο. Με αυτό το προφίλ, τα μέλη της πραγματικής οργάνωσης κατάφεραν να κερδίσουν τη συμπάθεια πολλών γυναικών. Εξάλλου, από τις βομβιστικές επιθέσεις τους δεν είχε τραυματιστεί ποτέ κανείς. Η ακραία φεμινιστική οργάνωση, με έδρα τη Δυτική Γερμανία, ιδρύθηκε ως πτέρυγα των πιο βίαιων Επαναστατικών Κυττάρων αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε.

© Τhe Τimes, 2007