Πριν από τέσσερις μήνες δεν μπορούσε καν να σκεφτεί να βγει έξω από το σπίτι του. Ακόμη και για μια μικρή βόλτα ήταν αναγκασμένος να κουβαλά στον ώμο τη φιάλη του οξυγόνου- μόνο με τη συσκευή μπορούσε ν΄ αναπνεύσει.


Σήμερα ο κ. Γιάννης Ταράτσας ζει μια φυσιολογική ζωή. Είναι ο πρώτος Έλληνας που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση πνεύμονα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. «Πριν από λίγο καιρό δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι μου. Χρειαζόμουν οξυγόνο ακόμη και στον ύπνο. Τώρα τα έχω ξεχάσει όλα,

ΜΕ ΟΞΥΓΟΝΟ ΣΤΟΝ ΩΜΟ

Επί 5 χρόνια χρειαζόταν φιάλη οξυγόνουπου την κουβαλούσε στον ώμο- καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος για ν΄ αναπνεύσει

μπορώ και πάλι να ζω όπως όλοι οι άνθρωποι στην ηλικία μου», έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ο 66χρονος ναυτικός που περίμενε περίπου δύο χρόνια ώσπου να βρεθεί το κατάλληλο πνευμονικό μόσχευμα. Ο κ. Ταράτσας έπασχε τα τελευταία δέκα χρόνια από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία οδήγησε σε αναπνευστική ανεπάρκεια. Εδώ και περίπου πέντε χρόνια χρειαζόταν οξυγόνο για ν΄ αναπνεύσει, ενώ για αρκετό διάστημα πριν από τη μεταμόσχευση έμενε περιορισμένος στο σπίτι του. Υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση τον περασμένο Νοέμβριο και σήμερα το μόνο που χρειάζεται είναι φυσική αποκατάσταση- οι μυς του είχαν ατονήσει από την ακινησία.

Δημιουργείται λίστα

Για επτά χρόνια δεν πραγματοποιούνταν μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στη χώρα μας- το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης είχε πραγματοποιήσει μερικές μεταμοσχεύσεις στη δεκαετία του 1990. Το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα στο «Ωνάσειο» άρχισε πριν από λίγο καιρό και ήδη ένας ασθενής περιμένει στη λίστα αναμονής για μόσχευμα, ενώ άλλοι δύο βρίσκονται στη φάση του προμεταμοσχευτικού ελέγχου.

Όπως ανέφεραν χθες ο διευθυντής του Μεταμοσχευτικού Κέντρου στο «Ωνάσειο» κ. Πέτρος Αλιβιζάτος και πνευμονολόγος- εντατικολόγος κ. Ιωάννης Κριαράς, κάθε χρόνο αρκετά πνευμονικά μοσχεύματα προωθούνται σε κέντρα του εξωτερικού, αφού δεν υπάρχουν λήπτες στην Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι καταγράφηκαν 10 δότες πνευμόνων και τελικά τα 6 κατάλληλα μοσχεύματα αξιοποιήθηκαν εκτός Ελλάδας. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στη χώρα μας περίπου 50 άνθρωποι χρειάζονται μεταμόσχευση πνευμόνων σε ετήσια βάση.

Δύσκολα βρίσκεται μόσχευμα

Πάντως, η εύρεση κατάλληλου πνευμονικού μοσχεύματος είναι πιο δύσκολη σε σχέση με άλλα όργανα. «Για κάθε 4 ή 5 καρδιακά μοσχεύματα, βρίσκεται ένα κατάλληλο πνευμονικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλιβιζάτος.

Η μεταμόσχευση καρδιάς και οι πρώτες 8 μέρες νοσηλείας καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία με 11.738 ή 14.673 ευρώ (για μεταμόσχευση ενός ή δύο πνευμόνων αντίστοιχα).