Στην κρίση των παρέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν αφεθεί οι πληρωμές για τις εφημερίες του Ιανουαρίου, που έκαναν οι 20.000

νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας.


Σε τουλάχιστον έξι περιοχές οι αμοιβές έχουν κοπεί ήδη, αφού οι πάρεδροι έκριναν ότι η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το ωράριο και τις εφημερίες των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία αφήνει ακάλυπτο το ζήτημα της αμοιβής των εφημεριών του Ιανουαρίου!

Η τροπολογία- που αναστέλλει για έξι μήνες την εφαρμογή του νέου ωραρίου εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς- τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Φεβρουάριο. Ωστόσο, στο Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνουν τις αμοιβές των γιατρών για τις δεδουλευμένες εφημερίες

ΑΙΤΙΑ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για το ωράριο των γιατρών αφήνει ακάλυπτο το ζήτημα των εφημεριών του Ιανουαρίου

του Ιανουαρίου, με το επιχείρημα ότι η τροπολογία δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Οι γιατροί σε όλους τους νομούς της Κρήτης, όπως και στο Κιλκίς, στη Ζάκυνθο και αλλού, κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα που δικαιούνται. «Κάναμε κανονικά όλες τις εφημερίες του Ιανουαρίου, αλλά τώρα που ήρθε η στιγμή να τις πληρωθούμε ο αρμόδιος πάρεδρος δεν τις εγκρίνει», αναφέρει ο κ. Αλέκος Παπαδάκης, γιατρός στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο και πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του νομού. Λύση της τελευταίας στιγμής

Σημειώνεται ότι η επίμαχη τροπολογία ήταν λύση της τελευταίας στιγμής, στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση για να μπαλώσει προσωρινά το πρόβλημα που θα προκαλούσε η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για το ωράριο των γιατρών. Σύμφωνα με την οδηγία, από την αρχή του 2007 οι ειδικευμένοι γιατροί έπρεπε να εργάζονται υποχρεωτικά 48 ώρες την εβδομάδα- με 2 εφημερίες τον μήνα- και οι ειδικευόμενοι όχι πάνω από 58 ώρες- με 4 εφημερίες το πολύ.

Αυτό θα προκαλούσε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία της περιφέρειας όπου τα περισσότερα τμήματα στελεχώνονται από δύο ή τρεις γιατρούς και ο κάθε ένας χρεώνεται 12-15 εφημερίες τον μήνα. Για την εφαρμογή του νέου ωραρίου, απαιτούνταν η πρόσληψη 5.000 γιατρών ώστε να καλυφθούν τα κενά, οπότε η κυβέρνηση προτίμησε να αναστείλει την εφαρμογή της οδηγίας για έξι μήνες τουλάχιστον!

Για το θέμα του ωραρίου, τουλάχιστον έξι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών έχουν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ είναι θέμα ημερών να γίνουν προσφυγές και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο μεταξύ, οι γιατροί σε τουλάχιστον 12 περιοχές της χώρας δεν έχουν πληρωθεί ούτε για τις εφημερίες του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ στην Ικαρία τούς οφείλονται εφημερίες από τον Οκτώβριο. Την ερχόμενη εβδομάδα οι νοσοκομειακοί γιατροί όλης της χώρας πραγματοποιούν 48ωρη απεργία.