Την κατασκευή ενός νοσοκομείου 440 κρεβατιών σε έκταση 45 στρεμμάτων στην Ανατολική Αττική μελετά το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).


Προτείνεται η επιλογή του οικοπέδου όπου σήμερα στεγάζεται το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής στην Πεντέλη ή εναλλακτικά η αξιοποίηση ενός οικοπέδου 100 στρεμμάτων στη θέση Κόντρες στην Παιανία, το οποίο ανήκει στο Δημόσιο. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώσυμπεριλαμβανομένου του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Τη μελέτη σκοπιμότητας πραγματοποίησε ο Τομέας Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιάννη Κυριόπουλο, για λογαριασμό της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής. Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, για την ομαλή λειτουργία του το νοσοκομείο των 440 κλινών θα πρέπει να στελεχωθεί με συνολικά 1.252 άτομα, και ειδικότερα με 198 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 594 νοσηλευτές και 460 μέλη διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού.

Με όλες τις ειδικότητες

Ανάμεσα στις ιατρικές ειδικότητες και τα τμήματα που προτείνεται να υπάρχουν στο νέο νοσοκομείο είναι και μερικά από αυτά που συναντά κανείς σε μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όπως η Νευροχειρουργική,

Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Το νοσοκομείο θα στελεχωθεί με συνολικά 1.252 άτομα: με 198 γιατρούς, 594 νοσηλευτές και 460 μέλη διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού

η Πυρηνική Ιατρική, η Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, Ιατρείο Συμπεριφορικής- Αναπτυξιακής Παιδιατρικής, Αλλεργιολογικό τμήμα και άλλα. Προτείνεται ακόμη η ανάπτυξη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας καθώς και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες της ΕΣΔΥ, τέτοιου είδους στελέχωση απαιτείται σε ένα νοσοκομείο της Ανατολικής Αττικής, όπου παρατηρούνται αρκετές ελλείψεις σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης ενώ υπάρχει και ανάγκη αποσυμφόρησης των μεγάλων νοσοκομείων. Σημειώνεται ότι η Ανατολική Αττική καλύπτεται υγειονομικά από εννέα Κέντρα Υγείας αλλά μόνον από δύο νοσοκομεία- το Ασκληπιείο της Βούλας, το οποίο είναι αρκετά απομακρυσμένο, και την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού που επίσης βρίσκεται στην… άλλη άκρη.

Λόγω εσωτερικής μετανάστευσης

Τα τελευταία χρόνια, τα Μεσόγεια τείνουν να εξελιχθούν σε κέντρο αφού καταγράφεται κύμα… εσωτερικής μετανάστευσης, με χιλιάδες κατοίκους του Λεκανοπεδίου να μετακομίζουν προς τα εκεί. Είναι ενδεικτικό ότι οι τρεις τελευταίες απογραφές δείχνουν αύξηση των κατοίκων κατά τουλάχιστον 30%. Η περιοχή καλύπτει σήμερα το 42% του συνόλου της περιφέρειας Αττικής και οι μόνιμοι κάτοικοι ξεπερνούν τις 403.000.

Για την πρώτη τριετία λειτουργίας του, 54.000 ασθενείς αναμένεται να έχουν εξεταστεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα προγραμματισμένα ραντεβού θα έχουν ξεπεράσει τις 41.000 ενώ και οι χειρουργικές επεμβάσεις αναμένεται να είναι πάνω 5.000.

Πάντως η μελέτη σκοπιμότητας για το νέο νοσοκομείο της Ανατολικής Αττικής τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, σε εκδήλωση που διοργανώνει η νομαρχία και στην οποία θα παραστεί η ηγεσία του υπουργείου.

Κινδυνεύουν 12 φορές περισσότερο οι άυπνοι οδηγοί


ΩΣ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑ ΦΟΡΕΣ περισσότερο κινδυνεύουν να εμπλακούν σε τροχαίο όσοι δεν κοιμούνται σωστά: Η αϋπνία αλλά και η άπνοια στη διάρκεια του ύπνου είναι οι σημαντικότερες διαταραχές, οι οποίες μπορεί να έχουν και τις πιο επικίνδυνες συνέπειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισοί απ΄ όσους υποφέρουν από άπνοια (σταμάτημα της αναπνοής για διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει και το ένα λεπτό) έχουν αποκοιμηθεί τουλάχιστον μία φορά στο τιμόνι, ενώ σε ποσοστό 17% έχουν στο παθητικό τους ατύχημα! Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Μελέτης Ύπνου του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, το οποίο λειτουργεί στην Πανεπιστημιακή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό τον καθηγητή Χαράλαμπο Ρούσσο.

Όπως εξήγησε χθες ο αναπληρωτής διευθυντής κ. Μάνος Βαγιάκης, η άπνοια πλήττει το 10% του πληθυσμού και στις μισές περιπτώσεις δεν παρουσιάζει συμπτώματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον ασθενή στον γιατρό. Το ροχαλητό είναι το πρώτο ανησυχητικό σημάδι, ενώ άλλες ενδείξεις είναι η υπνηλία στη διάρκεια της μέρας, η κόπωση, η αδυναμία συγκέντρωσης, η μείωση της μνήμης και η νευρικότητα.

Αλλά και η έλλειψη ύπνου ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ενήλικες, καθώς και παιδιά. Όπως είπε ο κ. Βαγιάκης, το ποσοστό των παιδιών που μένουν ξύπνια μετά τις 11 το βράδυ αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιδόσεων. Και να σκεφτεί κανείς ότι πολλά παιδιά ξενυχτούν για να μελετήσουν για το σχολείο!

Εντοπίζει πρώιμα όγκους και μεταστάσεις


Ο ΠΡΩΤΟΣ υπερσύγχρονος τομογράφος εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ) του ΕΣΥ εγκαινιάστηκε χθες στον Ευαγγελισμό. Με τον συνδυασμό αξονικής απεικόνισης και ποζιτρονίων (ΡΕΤ-CΤ), που πραγματοποιούνται από το ίδιο μηχάνημα, μπορούν να εντοπιστούν πρώιμα καρκινικοί όγκοι και μεταστάσεις, που δεν ανιχνεύονται με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Στην περίπτωση των ασθενών με καρκίνο, με την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων μπορούν να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας ήδη από τους πρώτους κύκλους, ώστε αν χρειαστεί να αποφασίζεται έγκαιρα η αλλαγή θεραπευτικού σχήματος. Η εξέταση κοστίζει 1.500 ευρώ και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων μπορεί ακόμη να καταγράψει με υψηλή ακρίβεια τη λειτουργία της καρδιάς ύστερα από έμφραγμα, ενώ εντοπίζει και τις πιο μικρές πνευμονικές βλάβες.

Και αυτό γιατί η μεν αξονική τομογραφία απεικονίζει τις ανατομικές βλάβες του σώματος, η δε ποζιτρονική απεικονίζει τον μεταβολισμό- συχνά διάφορες παθολογικές καταστάσεις επηρεάζουν τον μεταβολισμό πριν εκδηλωθούν ανατομικές βλάβες. Με τον συνδυασμό των δύο εικόνων, επιτυγχάνεται η ακριβέστερη δυνατή απεικόνιση του σώματος.

Το ΡΕΤ-CΤ λειτουργεί στο Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ευαγγελισμού, υπό τη διεύθυνση του δρος. Ιωάννη Δατσέρη.

Μάλιστα, οι γιατροί του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και να συνεργάζονται εξ αποστάσεως με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης- η ομάδα της Ζυρίχης ήταν η πρώτη που χειρίστηκε το ΡΕΤ στην Ευρώπη. Επίσης υπάρχει απευθείας επικοινωνία με επιστημονικά κέντρα στο Παρίσι και στο Σικάγο.

Ήδη έχουν εξεταστεί 28 ασθενείς, ενώ υπήρξε και η πρώτη παραπομπή από το εξωτερικό- ενός Έλληνα ασθενή που νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Τα εγκαίνια πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος. Το κόστος της εγκατάστασης του ΡΕΤ-CΤ στον Ευαγγελισμό ανήλθε περίπου στα 2,6 εκατομμύρια ευρώ.