Ταμείο για τους άπορους υπάρχει σε κάθε εκκλησία της χώρας. Φαίνεται όμως ότι τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τους πιστούς δεν είναι αρκετά για το φιλανθρωπικό έργο. Γι΄ αυτό, σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ από το Κρατικό Λαχείο δόθηκαν σε μητροπόλεις και ναούς… υπέρ πτωχών.


Μερίδα του λέοντος για τους ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος απ΄ όπου προέρχεται ο ΧριστόδουλοςΛεφτά ακόμα και σε ιδιωτικά γηροκομεία!

Μία ράμπα για άτομα με αναπηρία κοστίζει από 1.500 έως και 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον ναό όπου θα τοποθετηθεί. Όργιο πελατειακής σπατάλης των εσόδων του Κρατικού Λαχείου αποκαλύπτεται από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας: ανάμεσα στις επιχορηγήσεις προνοιακών ιδρυμάτων και φορέων, υπάρχουν και σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις μητροπόλεων, πολιτιστικών συλλόγων, σωματείων πολυτέκνων, αθλητικών οργανώσεων ακόμη και ιδιωτικών γηροκομείων!

Τα 14,2 εκατομμύρια ευρώ από το καθαρό προϊόν του Ειδικού Κρατικού Λαχείου για τα έτη 2003 και 2004 μοιράστηκαν σε εκατοντάδες φορείς όλης της χώρας στα τέλη του 2005 και του 2006.

Στο όνομα της… κοινωνικής αντίληψης- για τους σκοπούς της οποίας προορίζονται τα έσοδα του λαχείου- παραχωρήθηκαν 30.000 ευρώ για αγορά οχήματος της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς (χωρίς αυτό να προορίζεται για κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό) και άλλες 6.000 ευρώ για αυτοκίνητο του Αθλητικού Κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης».

Η Αγία Μαρίνα του Θησείου, χρειάστηκε- και πήρε- 8.000 ευρώ για εγκατάσταση φυσικού αερίου και… στρώματα, ενώ και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής- στο κέντρο της Αθήνας- έλαβε 5.000 για το φυσικό αέριο.

Κοινωνική… Παναγιά. Η δε Παναγία η Γοργοεπήκοος, στο Ζεφύρι, αποδεικνύεται ιδιαίτερα… κοινωνική ενορία, αφού μέσα σε ένα χρόνο χρειάστηκε 2.000 ευρώ για κοινωνικές εκδηλώσεις (αγνώστων λοιπών στοιχείων)!

Πολλούς απόρους φαίνεται ότι συντηρεί ο ναός του Αγίου Νικολάου στο… Νεραϊδοχώρι Τρικάλων, αφού έλαβε 10.000 ευρώ από τα έσοδα του λαχείου για το 2004, με σκοπό να τους βοηθήσει.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος- από την οποία προέρχεται ο Αρχιεπίσκοπος- υλοποιεί φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμας αξίας 5.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ναοί που ανήκουν στη συγκεκριμένη Μητρόπολη εμφανίζονται πιο… γενναιόδωροι με τους απόρους και τους αναξιοπαθούντες της αρμοδιότητάς τους: κάθε ναός της Ι.Μ. Δημητριάδος έλαβε διπλάσια ποσά υπέρ απόρων σε σχέση με όλους σχεδόν τους άλλους ναούς της χώρας. Εξάλλου, χρήματα για αστέγους περιοχής εκτός της αρμοδιότητάς της πήρε από τα έσοδα του Κρατικού Λαχείου, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών!

Όπως αναφέρεται στη σχετική υπουργική απόφαση, 250.000 ευρώ δόθηκαν στην Αρχιεπισκοπή για «πρόγραμμα στέγασης αστέγων» του Δήμου… Πειραιά! Τα χρήματα αυτά μάλιστα δόθηκαν… έξτρα, δηλαδή εκτός άλλων επιχορηγήσεων που έλαΤαμείο βε για ενίσχυση και συσσίτια απόρων.

Η Μητρόπολη Κισάμου- Σελίνου στην Κρήτη φαίνεται ότι δεν έχει άλλη πηγή εσόδων, αφού από το λαχείο του 2003 έλαβε 20.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα. Συνολικά τα ποσά που δόθηκαν σε ναούς και μητροπόλεις από τα λαχεία της διετίας 2003- 2004 ξεπέρασαν τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ.

«Δωράκια» αρκετών χιλιάδων ευρώ έλαβαν και δεκάδες σύλλογοι και σωματεία.

Για θάλαμο ψύξης. Επαγγελματικό «θάλαμο ψύξης» χρειάστηκε η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Καβάλας. Οι κυρίες του συλλόγου έλαβαν 7.000 ευρώ για να τον αγοράσουν και να αλλάξουν και έναν ηλεκτρικό πίνακα που είχε, ως φαίνεται, χαλάσει. Οι κυρίες του Ηρακλείου Κρήτης, πάλι, είχαν ανάγκη από 20.000 ευρώ για τα λειτουργικά έξοδα των σωματείων τους.

Ακόμη και ιδιωτικά γηροκομεία χρηματοδοτήθηκαν:

20.000 ευρώ σε οίκο ευγηρίας της Δωδεκανήσου και 15.000 για αντίστοιχο στη Χίο.

ΓΝΩΜΗ «Εξυπηρετήσεις» με λεφτά της πρόνοιας


Την ώρα που στα Προνοιακά Ιδρύματα καταγράφονται εικόνες ντροπής, τα χρήματα του Ειδικού Κρατικού Λαχείου (που προορίζονται για την Πρόνοια) διασπαθίζονται σε μικροεξυπηρετήσεις, πελατειακές ενισχύσεις και άλλες πολιτικές- κατά βάση- σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος. Χρησιμοποιούνται μάλιστα με δικαιολογίες που αγγίζουν ορισμένες φορές το όριο της πρόκλησης. Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι αυτό «γινόταν και γίνεται». Μπορεί να ήταν και έτσι. Είναι ώρα όμως να το αλλάξουμε, ιδίως όταν λείπουν τα χρήματα για να προσληφθεί προσωπικό, απαραίτητο για να λειτουργήσουν Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων και δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης και οι ιδιώτες σπεύδουν με το αζημίωτο να καλύψουν και αυτό το κενό εις βάρος του Έλληνα πολίτη. Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι σ΄ αυτό και να το τηρήσουμε στο διηνεκές. Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί κανένας φορέας- όσο σεβαστός και να είναι – να κάνει κοινωνική πολιτική με χρήματα που προορίζονται για δράσεις του Δημοσίου, δηλαδή κατά τη λαϊκή ρήση «με ξένα κόλλυβα».

Ο Χρήστος Πρωτόπαπας είναι υπεύθυνος για θέματα Υγείας- Πρόνοιας στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Αντί για φαγητό, λεφτά για την πλαζ!


Oύτε φαγητό για τα παιδιά δεν είχε το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΚΑΑΠ) στη Βούλαόπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ» πριν από λίγο καιρό.

Ωστόσο, από τα έσοδα του κρατικού λαχείου δόθηκαν πάνω από 150.000 ευρώ στο ίδρυμα για εργασίες και ναυαγοσώστες στην πλαζ που διαθέτει καθώς και για την ασφάλεια των κτιρίων του!

Τέλος, για τη βράβευση των επιμελέστατων- όπως αποδεικνύεται- παιδιών των υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, που κάθε χρόνο αριστεύουν στις πανελλαδικές εξετάσεις από τα έσοδα του λαχείου για το 2003 και το 2004, δόθηκαν πάνω από 300.000 ευρώ για τη βράβευσή τους.

Το Κρατικό Λαχείο χρηματοδότησε τους καλούς βαθμούς και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, όπως αυτή των παιδιών πολυτέκνων του Νομού Πιερίας που έλαβαν επιχορήγηση και τις δύο χρονιές!