Στην έβδομη χρονιά λειτουργίας τους τα βραβεία Χορν απέκτησαν το ταίρι τους. Το θηλυκά βραβεία Μελίνα Μερκούρη, που θεσμοθετούνται με τις ίδιες προδιαγραφές. Είναι τα μοναδικά επαμειβόμενα βραβεία. Είναι ετήσια. Δίνονται σε νέους ηθοποιούς για την ερμηνεία τους κατά την περασμένη θεατρική περίοδο και συνοδεύονται από ένα κόσμημα- τον σταυρό του Χορν (για τους άνδρες) και την καρφίτσα της Μελίνας (για τις γυναίκες). Και τα δύο περνούν κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο, συνοδευόμενα από περγαμηνή. Οι υποψήφιοι για τα βραβεία πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής ή να έχουν εμφανισθεί για πρώτη φορά στο θέατρο επαγγελματικά έως πέντε χρόνια πριν από τη θεατρική περίοδο για την οποία τιμώνται.

Υποψήφιες για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, που θεσμοθετεί το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη είναι: Άννα Καλαϊτζίδου για τη συμμετοχή της στις παραστάσεις «Τόσο πολύ νερό, τόσο κοντά στο σπίτι» του Ρέιμοντ Κάρβερ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου

ΙΝFΟ

Η απονομή θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, στις 20.00 στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» (Αμερικής 10).

Είσοδος ελεύθερη.

και «Φι» των Ξάφη- Μαυρογεωργίου, σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη (Θέατρο «Αμόρε»). Κόρα Καρβούνη για τον ρόλο της Ντόρας στο έργο «Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας» του Λούκας Μπέρφους, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (Θέατρο Νέου Κόσμου). Ρηνιώ Κυριαζή για την ερμηνεία της στη «Φεύγουσα κόρη» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Μίρκας Γεμετζάκη (Θέατρο Νέου Κόσμου). Εύη Σαουλίδου για τον ρόλο της Βενετίας στο «Μπέλα Βενέτσια» του Γιώργου Διαλεγμένου (Θέατρο Οδού Κυκλάδων) και για την ερμηνεία της Ισμήνης στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (Επίδαυρος), σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή.

Οι υποψήφιοι για το βραβείο Δημήτρης Χορν είναι: Δημήτρης Παπανικολάου για την ερμηνεία του στο «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (Εθνικό Θέατρο- Πειραματική Σκηνή). Κωνσταντίνος Παπαχρόνης για τον ρόλο του Λευτέρη στο «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (Εθνικό Θέατρο- Νέα Σκηνή). Γιάννος Περλέγκας για τον ρόλο του Αντώνη στο «Γάλα».

Για τον θεσμό θα μιλήσει ο πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος. Η Μανουέλλα Παυλίδου θα αναφερθεί στη θέσπιση του νέου βραβείου από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και η Κάτια Δανδουλάκη θα μιλήσει για τη Μελίνα. Την οργάνωση έχουν επιμεληθεί οι Θεοδόσης Ισαακίδης, Μανουέλλα Παυλίδου και ο Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος θα παρουσιάσει την εκδήλωση απονομής.