Σαράντα χρόνια κάθειρξη αντιμετωπίζει η αναπληρώτρια δασκάλα Τζούλι Αμέρο στις Ην. Πολιτείες. Δικαστήριο στο Κονέκτικατ την έκρινε ένοχη για το πορνογραφικό υλικό που προβλήθηκε μέσω Ίντερνετ στον υπολογιστή της τάξης της, εκθέτοντας τους 12χρονους μαθητές στο επιβλαβές περιεχόμενό του. Ωστόσο η ίδια επιμένει πως είναι αθώα.


ΗΤζούλι Αμέρο λέει ότι έχει καταστραφεί. «Είμαι τρομαγμένη. Είμαι εκτός εαυτού γιατί κατηγορούμαι για κάτι το οποίο δεν έκανα». Στο πλευρό της έχει πολλούς χρήστες κομπιούτερ αλλά και ειδικούς που υποστηρίζουν ότι αυτό που συνέβη στην Αμερικανίδα δασκάλα θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα.

Τι έγινε όμως και η Αμέρο είναι αντιμέτωπη τώρα με ποινή κάθειρξης 40 ετών; Τον Οκτώβριο του 2004, εκλήθη να αντικαταστήσει συνάδελφό της που δίδασκε στο γυμνάσιο της πόλης Νόργουιτς- μια πόλη 37.000

κατοίκων- στο Κονέκτικατ. Λίγο πριν ξεκινήσει το μάθημα, η Αμέρο ισχυρίζεται πως έστειλε

ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Η δασκάλα υποστηρίζει ότι προσπάθησε να σταματήσει την «επίθεση» των ηλεκτρονικών διαφημίσεων, αλλά δεν τα κατάφερε

ένα βιαστικό mail στον σύζυγό της και στη συνέχεια πήγε στην τουαλέτα.

Ο… βομβαρδισμός

Όταν επέστρεψε, όμως, βρήκε δύο μαθητές να κάθονται μπροστά στον υπολογιστή της τάξης και να περιηγούνται σε μια τοποθεσία του διαδικτύου, με είδη και προτάσεις κομμωτηρίου. Η δασκάλα ζήτησε από τα παιδιά να καθήσουν στις θέσεις τους και άρχισε το μάθημα. Αμέσως μετά, όμως, στην οθόνη του υπολογιστή άρχισαν να εμφανίζονται ασταμάτητα διαφημίσεις με πορνογραφικό υλικό. Η ίδια επισημαίνει πως προσπάθησε να σταματήσει την προβολή των διαφημίσεων, όμως δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα το πορνογραφικό υλικό να προβάλλεται στον υπολογιστή της τάξης καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η Αμέρο επιμένει πως προσπάθησε να εμποδίσει τους μαθητές να βλέπουν προς τον υπολογιστή, αλλά αρκετοί μαθητές είδαν τις διαφημίσεις.

Η αποπομπή

Δύο μέρες αργότερα, αποπέμφθηκε από το σχολείο. Συνελήφθη και της απαγγέλθηκε η κατηγορία ότι εξέθεσε τα παιδιά σε κίνδυνο. Κατά την τριήμερη δίκη της τον Φεβρουάριο οι εισαγγελείς επισήμαναν πως στη διάρκεια του μαθήματος η δασκάλα αναζητούσε στο Ίντερνετ ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό.

Ο Χερμπ Χόρνερ, ειδικός στους υπολογιστές, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, τόνισε πως τα παιδιά που είχαν επισκεφτεί την ιστοσελίδα με τα είδη κομμωτηρίου παραπέμφθηκαν στη συνέχεια σε μια άλλη τοποθεσία, η οποία είχε συνδέσεις για όσους ενδιαφέρονταν να έρθουν σε επαφή με πορνογραφικό υλικό. «Μπορεί να συμβεί στον καθένα» είπε.

© Τhe Τimes,2007

Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά σας


● ΚΡΑΤΗΣΤΕ τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε χώρους όπως το σαλόνι και όχι στα υπνοδωμάτια. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν τα chat rooms- δωμάτια συνομιλίας ● ΣΥΖΗΤΗΣΤΕ με τα παιδιά σας για τους ενδεχόμενους κινδύνους ● ΜΠΟΡΕΙΤΕ να επιλέξετε το ειδικό λογισμικό parental control, που επιτρέπει το φιλτράρισμα επικίνδυνου υλικού ● ΜΗ ΔΕΧΕΣΤΕ εγκατάσταση λογισμικού, εκτός κι αν εμπιστεύεστε την πηγή ● ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ λογισμικό που περιλαμβάνει προστασία και φίλτρα, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε τόπους του Διαδικτύου με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο ● ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ το λογισμικό σας ενημερωμένο με τις νέες εκδόσεις προστασίας και δώστε έμφαση στα ειδικά προγράμματα που στόχο έχουν την καταπολέμηση της πορνογραφίας

«Μπορούσε να τραβήξει την πρίζα»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του σχολείου έκανε λόγο πως το κομπιούτερ της τάξης δεν διέθετε κάποιο τείχος προστασίας γιατί δεν είχε πληρώσει τον λογαριασμό στην αρμόδια υπηρεσία παροχής Ίντερνετ. Όπως επίσης έγινε γνωστό, η υπηρεσία Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος που ήλεγξε το κομπιούτερ της τάξης δεν ήλεγξε αν ο υπολογιστής είχε προσβληθεί από κάποιο επιβλαβές λογισμικό. «Είναι σα να μην ελέγχεις για δακτυλικά αποτυπώματα στον τόπο του εγκλήματος», δήλωσε ο Άλεξ Ίκελμπερι, πρόεδρος εταιρείας λογισμικού στη Φλόριντα.

«Δεν θα ήθελα το παιδί μου να την έχει δασκάλα. Θα μπορούσε να ρίξει ένα ρούχο στην οθόνη του υπολογιστή ή να τον βγάλει από την μπρίζα», τόνισε ο Μαρκ Στάινμετζ, μέλος του σώματος των ενόρκων.

Τέλος Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθεί η ποινή της Αμέρο. Η μέγιστη ποινή που μπορεί να της επιβληθεί είναι 40 χρόνια κάθειρξη, όμως δικηγόροι εκτιμούν ως πιθανή και τη 18μηνη φυλάκιση. Η ίδια και ο σύζυγός της έχουν δημιουργήσει μπλογκ, μέσω του οποίου ζητούν εισφορές ώστε να ασκήσει έφεση.