Στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε τον Ντικέμπε Μουτόμπο «Αμερικανό ήρωα» και αφηγήθηκε την ιστορία του- με ένα σωρό λάθη.


O πρωταθλητής του μπάσκετ Ντικέμπε Μουτόμπο ήταν προσκεκλημένος για να παρακολουθήσει την προεδρική ομιλία στο Κογκρέσο και δέσποζε με τα 2,18 μέτρα του δίπλα στην Πρώτη Κυρία Λώρα Μπους. Γεννημένος στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ), ο Ντικέμπε γράφτηκε το 1986 στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν της Ουάσινγκτον για να σπουδάσει Ιατρική, είπε ο πρόεδρος. Όμως ο Τζων Τόμσον, ο προπονητής των Χόγια, της ομάδας μπάσκετ του πανεπιστημίου, ανακάλυψε τα αθλητικά χαρίσματά του και τον ώθησε να στραφεί στον αθλητισμό, συνέχισε ο Μπους, προσθέτοντας πως στο αμερικανικό πανεπιστήμιο ο μπασκετμπολίστας διδάχθηκε επίσης τον… αλτρουισμό. «Έφτιαξε με έξοδά του ένα νέο νοσοκομείο στη γενέτειρά του», εξήγησε ο πρόεδρος. «Πιστεύει πως ο Θεός του έδωσε την ευκαιρία να κάνει το καλό. Είμαι υπερήφανος που αυτό το τέκνο του Κονγκό είναι πολίτης μας».

Η υπερηφάνεια θα ήταν δικαιολογημένη, αν η ιστορία ήταν σωστή, σχολίασε ο αμερικανικός Τύπος, ο οποίος αποκάλυψε πως ο Ντικέμπε διόλου άγνωστος ήταν στον κόσμο του αθλητισμού πριν φτάσει στις ΗΠΑ. Στο Ζαΐρ είχε διακριθεί στην Εθνική ομάδα μπάσκετ νέων και τουλάχιστον δύο πρόσωπα τον είχαν υποδείξει στον Τόμσον: ο Αμερικανός διπλωμάτης Χέρμαν Χένινγκ και ο αθλητικός πράκτορας Τζάρυντ Χάλμπερστατ. Επίσης ο Ντικέμπε δεν σπούδασε Ιατρική, αλλά Γλώσσες και Πολιτικές Επιστήμες. Και ο κύριος στόχος του ήταν ανέκαθεν ο επαγγελματικός αθλητισμός, στον οποίο αφιερώθηκε μετά το πτυχίο του, το 1991.

Στα 40 του, ο Ντικέμπε είναι σήμερα ένα ιερό τέρας του μπάσκετ. Έχει παίξει για τις μεγαλύτερες αμερικανικές ομάδες, από τους Ρόκετς του Χιούστον έως τους Νικς της Νέας Υόρκης, έχει συμμετάσχει οκτώ φορές στην ομάδα Αll Stars και θεωρείται ο δεύτερος καλύτερος αμυντικός όλων των εποχών. Όσο για τον αλτρουισμό δεν τον «διδάχθηκε» στο πανεπιστήμιο του Τζωρτζτάουν, αλλά στο σχολείο του Στρατού της Σωτηρίας στην Κινσάσα και από τη μητέρα του. Παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, έχει υιοθετήσει άλλα τέσσερα, ενώ βοηθάει πρόθυμα τους συμπατριώτες του που βρίσκονται στις ΗΠΑ- στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, το 1996, είχε αναλάβει όλα τα έξοδα της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ζαΐρ. Επίσης χρηματοδοτεί σχολικά προγράμματα και προγράμματα υγείας στην πατρίδα του και σε άλλες αφρικανικές χώρες μέσω ενός ιδρύματος που δημιούργησε το 1997. Για την ίδρυση του νοσοκομείου στην Κινσάσα, το οποίο θα φέρει το όνομα της μητέρας του, της Μπιάμπα Μαρί Μουτόμπο, δώρισε 18,5 εκατομμύρια δολάρια.

Τα λάθη του Μπους οφείλονται πιθανότατα στους λογογράφους του, που είναι προφανώς άσχετοι από μπάσκετ. Όμως για τους Αμερικανούς φιλάθλους η γκάφα ήταν μεγάλη.