ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ μέτρων για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που στοχεύει στην ενίσχυση της ισονομίας και της ισοπολιτείας, ενέκρινε χθες η κυβερνητική επιτροπή και στις αρχές Φεβρουαρίου πρόκειται να το ανακοινώσει η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στη διάρκεια διήμερης περιοδείας της στην περιοχή. Βασικότερο μέτροκαι πάγιο αίτημα των φορέων της μειονότητας- είναι η διαγραφή των χρεών των βακουφικών ιδρυμάτων, για το οποίο συναίνεσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Συμπληρωματικά, αποφασίσθηκε ο τερματισμός του καθεστώτος του διορισμού της διοίκησης των βακουφικών ιδρυμάτων, που στο εξής θα εκλέγονται.

Δάσκαλοι

Ακόμη, με νομοθετική ρύθμιση της υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιαννάκου, θα διορίζονται ιμάμηδες ως ιεροδιδάσκαλοι στα μειονοτικά σχολεία, οι οποίοι και θα αμείβονται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αποφασίσθηκε επίσης να συνεχισθεί η ισχύς όσον αφορά το μέτρο της επαναπόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας στους μειονοτικούς που γυρίζουν στη Θράκη- ήδη υπολογίζεται ότι έχει επιστραφεί σε περίπου 60 με 70 ανιθαγενείς. Η κ. Μπακογιάννη, κατά την περιοδεία της, δεν πρόκειται μόνο να προβάλει τα μέτρα που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή, αλλά στο πλαίσιο του «άτυπου» προεκλογικού αγώνα που έχει αρχίσει θα επιχειρήσει να εστιάσει συνολικά στις κυβερνητικές ενέργειες για την περιοχή- από τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης μέχρι τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ.

Διπλωματικές πηγές, πάντως, σημείωναν ότι τα εν λόγω μέτρα αποτελούν ομαλή συνέχεια της πολιτικής που ακολουθεί το ελληνικό κράτος από το 1990 μέχρι σήμερα· απέφευγαν μάλιστα να ασκήσουν κριτική είτε στην αντιπολίτευσηπου δεν είχε υιοθετήσει τα μέτρα αυτά παρ΄ ότι ο κ. Παπανδρέου τα υποστήριζε ως υπουργός Εξωτερικών- είτε σε άλλους υπουργούς της κυβέρνησης της Ν.Δ. (π.χ. ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος) που αντιμετώπιζαν με καχυποψία τα μέτρα για τη μειονότητα.