Τεντώνει το σκοινί η Άγκυρα για το θέμα των πετρελαίων της Κύπρου. Νέες απειλές εξαπέλυσε χτες η τουρκική πλευρά για την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εξόρυξη πετρελαίου, θεωρώντας ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστά απόπειρα υπονόμευσης των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο.


Oι τουρκικές απειλές είχαν αποδέκτες την Αίγυπτο και τον Λίβανο αλλά και τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες προτίθενται να λάβουν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό και να αναλάβουν την εκμετάλλευση των κυπριακών πετρελαίων που εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με μια σκληρή ανακοίνωση κάλεσε την Αίγυπτο και τον Λίβανο (οι δυο χώρες υπέγραψαν πρόσφατα με την Κύπρο συμφωνία καθορισμού αποκλειστικής οικονομικής ζώνης) να «παγώσουν» την εφαρμογή μιας συμφωνίας έρευνας για αέριο και πετρέλαιο που υπέγραψαν με την Κύπρο, επειδή η Άγκυρα εκτιμά ότι οι διατάξεις της πλήττουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος «έχει κι αυτό δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θάλασσες που περιβάλλουν το νησί», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Άκυρες οι συμφωνίες»

Η τουρκική ανακοίνωση επαναλαμβάνει τη γνωστή επωδό ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του νησιού και για τον λόγο αυτό η Άγκυρα θεωρεί άκυρες τις συμφωνίες που υπέγραψε με τον Λίβανο και την Αίγυπτο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του πως «η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα επιτρέψει απόπειρες που θα τα υπονόμευαν». Η Άγκυρα, κλιμακώνοντας τις απειλές της, συνδέει την εκμετάλλευση των εντοπισθέντων υδρογονανθράκων με τη λύση του Κυπριακού και «υπενθυμίζει» στις χώρες ή τις εταιρείες που μπορεί να ενδιαφερθούν για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου «να λάβουν υπόψη τη βούληση των Τουρκοκυπρίων και να μην αναλάβουν καμιά πρωτοβουλία που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την επίλυση του κυπριακού ζητήματος».

Απαράδεκτη πρόκληση αλλά και απροκάλυπτη απειλή, στρεφόμενη κατά της Κύπρου, του Λιβάνου και της Αιγύπτου και κατ΄ επέκταση κατά της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, χαρακτήρισε η κυπριακή κυβέρνηση την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η διεκδίκηση από την Τουρκία δικαιωμάτων και συμφερόντων στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δεν υποστηρίζεται από το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες και οι παράνομες αρχές του ψευδοκράτους δεν νομιμοποιούνται να έχουν λόγο σε μια υπόθεση για την οποία αποφασίζει μόνο η νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πασιαρδής πρόσθεσε ότι η επίλυση του Κυπριακού, στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν εξαρτάται από το θέμα της ανόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά από την καλή θέληση και την πολιτική βούληση των εμπλεκομένων μερών και αυτήν την πολιτική βούληση οφείλει να αποδείξει η τουρκική πλευρά και όχι να καταφεύγει στην προσφιλή της μέθοδο των εκβιασμών και των απειλών. «Σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας»

Πρόκειται για θέση που έρχεται σε καταφανή αντίθεση με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, όπως ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας, δήλωσε χθες σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος. «Είναι θέσεις απολύτως αντιπαραγωγικές, που μόνο αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχουν για τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου» κατέληξε.

Πρόθυμος για εξηγήσεις ο Λίβανος


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του Λιβάνου αποδέχθηκε το αίτημα της Τουρκίας- σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ»να της δοθούν λεπτομερείς επεξηγήσεις για το περιεχόμενο της διμερούς συμφωνίας της χώρας με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια των «ΝΕΩΝ» στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου. «Αφού λάβουμε αυτές τις πληροφορίες τότε ενδεχομένως να αναλάβουμε και πρωτοβουλίες εναντίον της ελληνοκυπριακής διοίκησης», φέρεται να δήλωσε στη «Χουριέτ» Τούρκος αξιωματούχος. Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ αναμένεται να συζητήσει το θέμα και με τον Σύρο ομόλογό του σήμερα στην Άγκυρα. Θα ζητήσει από τη Δαμασκό να μην υπογράψει παρόμοια διμερή συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.