Ο φακός είναι το σημαντικότερο κομμάτι μιας φωτογραφικής μηχανής. Επηρεάζει άμεσα την ποιότητα των χρωμάτων, την ακρίβεια και την ευκρίνεια, καθώς και άλλα στοιχεία, όπως τη δυνατότητα λήψεων σε κάθε είδους συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις compact ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, εταιρείες που δεν είχαν μεγάλη παράδοση στην κατασκευή οπτικών προχώρησαν σε συνεργασία με παραδοσιακούς κατασκευαστές, όπως η Sony με την Carl Ζeiss, η Ρanasonic με τη Leica κ.ά.

Μια γενική αρχή για τις compact είναι ότι όσο μεγαλύτερο το μέγεθος του φακού, τόσο το καλύτερο, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο. Το 3 x ζουμ είναι το ελάχιστο των απαιτήσεων, ενώ υπάρχουν και αρκετά μοντέλα με μεγαλύτερες δυνατότητες και ορισμένα με δυνατότητες ευρυγώνιων λήψεων. Έχετε πάντως υπόψη ότι οι φακοί και τα οπτικά των εταιρειών με ιστορία στον χώρο της φωτογραφίας (Νikon, Canon, Ρentax, Οlympus) είναι σαφώς ανώτερα και θα δείτε μεγάλη διαφορά στην ποιότητα των φωτογραφιών σας.

Οι DSLR συνήθως κυκλοφορούν με φακούς μέσων δυνατοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιο απαιτητικοί θα πρέπει να υπολογίσουν επιπλέον σημαντικά έξοδα για την αγορά καλών φακών κάθε χρήσης. Οι ζουμ φακοί προσφέρουν πολλές ευκολίες, είναι όμως πιο βαρείς και σαφώς λιγότερο φωτεινοί από τους σταθερούς.