Είναι ο πρώτος πρώην ποδοσφαιριστής που γίνεται πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ: το «ποδόσφαιρο με ανθρώπινο πρόσωπο» νίκησε το «ποδόσφαιρο των παραγόντων».


«Ηεξουσία στους ποδοσφαιριστές» έγραψε η ιταλική «Ρεπούμπλικα» για τη νίκη ενός πρώην μεγάλου παίκτη, του Μισέλ Πλατινί, επί της τεχνοκρατίας που ενσάρκωνε ο αντίπαλός του, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Σουηδός Λέναρτ Γιόχανσον. Πλεονέκτημα του δευτέρου, προέδρου της ΟΥΕΦΑ από το 1990, ήταν μια αποτελεσματική διαχείριση χάρη στην οποία μόνο το Τσάμπιονς Λιγκ, η κορυφαία διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ, αποφέρει κάθε χρόνο από το 1992-93 έσοδα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο «Πλατός» των Γάλλων «έπαιξε» με άλλα όπλα. Κατ΄ αρχήν με την ηλικία του, 51 χρόνων, ένδειξη δυναμισμού απέναντι σ΄ έναν 77χρονο απερχόμενο πρόεδρο που διεκδικεί μια πέμπτη τετραετή θητεία. Και έπειτα με το ένδοξο παρελθόν του, τις τρεις διαδοχικές «χρυσές μπάλες» του (1983, ΄84 και ΄85), αλλά και την καρδιά και τις ιδέες του περί «αλληλεγγύης ανάμεσα στις ποδοσφαιρικές ενώσεις, ώστε οι μεγάλοι να βοηθούν τους μικρούς», και περί «μεγαλύτερης αναδιανομής των εσόδων, πράγμα που μπορεί να γίνει χωρίς να διακινδυνεύσουν τα οικονομικά μας».

Ο Μισέλ Πλατινί ξεκίνησε την ποδοσφαιρική καριέρα στα 17 του, με την ομάδα του Νανσύ, και στη συνέχεια πέρασε στην Σαιντ-Ετιέν. Το 1982 πήγε στη Γιουβέντους. Μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια κέρδισε με την ομάδα του Τορίνο δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο, ενώ το 1984 κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Εθνική Γαλλίας. Έπαψε να παίζει επαγγελματικά ποδόσφαιρο το 1987, όταν ήταν μόλις 32 χρόνων.

Δεν έπαψε όμως να ασχολείται επαγγελματικά με τον «βασιλιά των σπορ». Διετέλεσε προπονητής της Εθνικής Γαλλίας από το 1988 ώς το 1992, οπότε και αποφάσισε να μη συνεχίσει το επάγγελμα αυτό, όταν οι «μπλε» κέρδισαν όλα τα ματς των προκριματικών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά στην τελική φάση αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο. Διετέλεσε επίσης συμπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 1998 που έγινε στη Γαλλία, ειδικός σύμβουλος του προέδρου της FΙFΑ Τζόζεφ Μπλάτερ, αντιπρόεδρος της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Πλατινί κινούνταν ανάμεσα στην κατοικία του, στο παρισινό προάστιο Σαιν Κλου, και τη βίλα του στο Κασίς, κοντά στη Μασσαλία. Έχει πάθος για το γκολφ, για το καλό φαγητό και το καλό κρασί- αν και τελευταία βρίσκεται σε δίαιτα για να χάσει τα επιπλέον κιλά του. Το 2003, είχε δηλώσει πως απ΄ όλες τις θέσεις που είχε στον κόσμο του ποδοσφαίρου κατάλαβε ότι «αν θέλεις να αλλάξεις το ποδόσφαιρο, πρέπει να γίνεις πρόεδρος». Από την έδρα της UΕFΑ, στη Νυόν της Ελβετίας, έχει τώρα την ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει.