Δώδεκα εβδομάδες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ένα έχει γίνει σαφές: αυτή η προεκλογική εκστρατεία έχει πάρει «βρώμικο» δρόμο… Οι (καταγγελίες για) τρικλοποδιές δίνουν και παίρνουν. Προς το παρόν πάντως, η κοινή γνώμη κρίνει πως ο «Σαρκό» στέκεται καλύτερα ως υποψήφιος από τη «Σεγκό».


Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Γάλλοι είναι μάλλον απογοητευμένοι από τον τρόπο με τον οποίο δίνει τον προεκλογικό της αγώνα η υποψήφια των Σοσιαλιστών: σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της CSΑ, μόλις το 25% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ διεξάγει μια «δυνατή» εκστρατεία: το αντίστοιχο ποσοστό για τον υποψήφιο της Δεξιάς, τον Νικολά Σαρκοζί, είναι 57%. Παρόμοιο ήταν και το συμπέρασμα του ινστιτούτου ΙFΟΡ: μόνο το 57% των Γάλλων θεωρεί πως η εκστρατεία της Ρουαγιάλ είχε επιτυχημένο ξεκίνημα, έναντι 77% που εκφράζουν την άποψη αυτή για τον Σαρκοζί.

ΘΥΜΑ ΜΙΜΟΥ

Έπεσε θύμα μίμου, που την παρέσυρε να πει -αστειευόμενη- ότι «οι Γάλλοι δεν θα είχαν πρόβλημα με την ανεξαρτητοποίηση της Κορσικής»

Υπάρχει και ένα καλό νέο για τη Ρουαγιάλ: στη δημοσκόπηση της CSΑ, το ποσοστό των συμμετεχόντων που δήλωσαν ότι η εκστρατεία της έχει πιάσει τον «παλμό» όσων τους απασχολούν ήταν μεγαλύτερο από εκείνο που απέσπασε ο Σαρκοζί: 40% έναντι 38%. Η αλήθεια όμως είναι πως η υποψήφια των Σοσιαλιστών περνά δύσκολες ημέρες.

Φήμες στο Ίντερνετ

Κάτι οι κακόβουλες φήμες που κυκλοφορούν στο Ίντερνετ για τα προσωπικά της (από τα «προβλήματα στη σχέση της με τον Ολάντ», τον ηγέτη των Σοσιαλιστών και πατέρα των παιδιών της, μέχρι «την εξωσυζυγική της σχέση με έναν πρώην διευθυντή της Renault»), κάτι οι γκάφες που έχει κάνει η ίδια (με πιο πρόσφατη τη θέση που πήρε δημόσια υπέρ της ανεξαρτησίας του Κεμπέκ), κάτι και οι παγίδες που της στήνουν (με πιο τρανταχτό παράδειγμα την «παγίδευσή» της από τον μίμο Ζεράλ Νταάν, ο οποίος εμφανίστηκε ως πρωθυπουργός του Κεμπέκ και την παρέσυρε να πει- αστειευόμενη – στο τηλέφωνο ότι «οι Γάλλοι δεν θα είχαν πρόβλημα» με την ανεξαρτητοποίηση της Κορσικής) οι αντίπαλοί της είναι πλέον ενθουσιασμένοι.

Από τις πρώην γαλλικές αποικίες της Μαρτινίκας και της Γουαδελούπης όπου περιόδευσε, η Ρουαγιάλ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα ότι μετέρχεται ανίερων μεθόδων και δεσμεύτηκε να ανεβάσει το επίπεδο της πολιτικής συζήτησης. Ο υπαρχηγός της προεκλογικής της εκστρατείας, Πατρίκ Μενουτσί, ήταν σαφέστερος: κατηγόρησε ευθέως το UΜΡ ότι έβαλε τον Νταάν να παγιδεύσει τη Ρουαγιάλ.

«Εκτός» για… ρατσισμό

Εκτός Σοσιαλιστικού Κόμματος τέθηκε το Σάββατο ο Ζορζ Φρες, ο πολιτικός που είχε προκαλέσει σάλο τον Νοέμβριο στη Γαλλία λέγοντας πως «ντρέπεται που εννέα στους έντεκα παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου είναι μαύροι». Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ είχε ζητήσει τη διαγραφή του ευθύς αμέσως. Το πειθαρχικό συμβούλιο των Σοσιαλιστών αποφάσισε ομόφωνα την αποπομπή του, κρίνοντας τις δηλώσεις του «ασύμβατες με τις αξίες της ισότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Για αλαζονεία κατηγορούν τον Σαρκοζί


ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ και πολύ αλαζών έχουν συμβουλεύσει τον Σαρκοζί οι συνεργάτες του. Ήδη η εικόνα του έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις καταγγελίες ότι είχε βάλει τις μυστικές υπηρεσίες να κατασκοπεύσουν τον πρώην επικεφαλής της Greenpeace στη Γαλλία και νυν σύμβουλο της Σεγκολέν σε θέματα περιβάλλοντος Μπρινό Ρεμπέλ αλλά και έναν από τους αδελφούς της Σοσιαλίστριας υποψήφιας, τον Αντουάν Ρουαγιάλ. «Γιατί πρέπει να παραιτηθεί», ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Liberation» την Παρασκευή, πάνω από τη φωτογραφία του Σαρκοζί και τον επεξηγηματικό υπότιτλο: «Ο υπουργός φοράει υπερβολικά πολλά καπέλα».