Ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ και η Σερένα Ουίλιαμς, που επέστρεψε δυναμικά, κυριάρχησαν στο εφετινό ΟΠΕΝ της Αυστραλίας, στη Μελβούρνη.

Ο Φέντερερ επιβεβαίωσε απλά τον τίτλο του φαβορί, αφού επικράτησε στον χθεσινό τελικό του Χιλιανού Φερνάντο Γκονζάλες με 7-6,6-4,6-4. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ελβετός έφτασε στον τίτλο χωρίς να χάσει ούτε ένα σετ κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, ενώ ο χθεσινός ήταν ο δέκατος σε τουρνουά Γκραν Σλαμ. Τέσσερις φορές το Γουίμπλεντον κι από τρεις στην Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι του λείπει; Το «Ρολάν Γκαρός», αφού ηττήθηκε στον περυσινό τελικό από τον Ραφαέλ Ναδάλ.

Η Σερένα Ουίλιαμς χρειάστηκε μόλις μία ώρα και τρία λεπτά για να νικήσει 6-1,6-2 τη Μαρία Σαράποβα και να κατακτήσει τον όγδοο τίτλο της σε τουρνουά Γκραν Σλαμ. Ο τελικός ήταν από τους πιο σύντομους στην ιστορία της διοργάνωσης και η Σερένα Ουϊλιαμς έφτασε σε αυτή την επιτυχία παρ΄ ότι δεν ήταν στη λίστα των αξιολογημένων αθλητριών (είχε γουάιλντ καρντ), αφού οι συνεχόμενοι τραυματισμοί την είχαν «ρίξει» στο Νο 81 της παγκόσμιας κατάταξης. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί από το 1978, με την Κρις Ο΄Νιλ η οποία ήταν στο Νο 111. Μια χρονιά νωρίτερα, πάλι στη Μελβούρνη, η Ιβόν Γκουλάγκογκ ήταν εκτός λίστας στην παγκόσμια κατάταξη! Η Ουίλιαμς πάντως με τη νίκη της αυτή επιστρέφει στην πρώτη 20άδα.