Το βιομηχανικό συγκρότημα ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη

Νέους χώρους στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να αποκτήσει το υπουργείο Πολιτισμού. Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα αγοράσει το κτίριο του ΦΙΞ και θα αποδεχτεί τη δωρεά του Ερυθρού Σταυρού, την ιστορική βίλα της οδού Βασ. Όλγας, όπου στεγάστηκαν οι υπηρεσίες του Οργανισμού «Θεσσαλονίκη: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» το 1997. Επίσης, αποφασίστηκε να χαρακτηρισθούν διατηρητέα τα 15 κτίσματα του Σ τρατοπέδου Κόδρα.

Η αποδοχή της δωρεάς- από τον Ερυθρό Σταυρό στο Ελληνικό Δημόσιο- της ιστορικής βίλας της οδού Βασ. Όλγας (που εκτός από τη χρήση της για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 1997, παλαιότερα στέγασε τις υπηρεσίες τής Γκεστάπο επί γερμανικής κατοχής, τον Ερυθρό Σ ταυρό και τα γραφεία του ΝΑΤΟ) έγινε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που συνεδρίασε στην πόλη. Μόνο που ουδείς γνωρίζει σαφώς ποια και ποιων πολιτιστική λειτουργία θα στεγάσει.

Σε πολιτιστική χρήση γενικώς θα δοθούν και τα 15 κτίρια του Σ τρατοπέδου Κόδρα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά), τα οποία ομόφωνα το Συμβούλιο χαρακτήρισε ιστορικά μνημεία (για τα 4 αποφάσισε ότι πρέπει να διατηρηθούν ως έχουν και για τα 11 να διατηρηθούν μόνο τα κελύφη τους). Η συνολική έκταση του ιστορικού Στρατοπέδου Κόδρα, πλην των κτιρίων- στρατιωτικών μονάδων, περιλαμβάνει και αρχαιολογικό χώρο όπου συνεχίζονται ανασκαφές με σημαντικά ευρήματα από τη μυκηναϊκή εποχή σε οικισμό που ταυτίστηκε με την αρχαία πόλη Θέρμη.

Ασαφής υπήρξε και η κατά πλειοψηφία απόφαση για απευθείας αγορά ή αναγκαστική απαλλοτρίωση από το υπουργείο Πολιτισμού, του αχανούς χώρου του συγκροτήματος ΦΙΞ, που αποτελεί σημαντικό μνημείο της νεώτερης βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση. Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η αγορά, όχι όμως και αν θα γίνει απαλλοτρίωση ή αγορά απευθείας από την ομάδα των ιδιοκτητών, ούτε διασαφηνίστηκε η πηγή εξασφάλισης του υψηλότατου τιμήματος (κοινοτικοί πόροι, χορηγίες, συνεργασία με ιδιώτες κ.ά.).