«Οταν θα επιστρέψω στην Ελλάδα θα αγωνιστώ μόνο στον Ολυμπιακό ή στην ΑΕΚ. Στον Παναθηναϊκό δεν μπορώ να γυρίσω γιατί έδειξαν πως δεν με θέλουν».

Δεν λέει να ξεθυμάνει η πίκρα του Φάνη Γκέκα για τον Παναθηναϊκό για τον τρόπο που βγήκε το «διαζύγιο» με τους «πράσινους» το καλοκαίρι. Μιλώντας στην «ΟΜΑΔΑ» ο κυνηγός της Μπόχουμ σε κάθε ευκαιρία αφήνει αιχμές, χύνοντας χολή ακόμα κι όταν το θέμα που συζητά δεν αφορά την πρώην ομάδα του.

«Στη Γερμανία με σέβονται ως ποδοσφαιριστή και ως προσωπικότητα», λέει

Εδώ με σέβονται ως παίκτη και ως προσωπικότητα. Στον Παναθηναϊκό πήραν τον Σαλπιγγίδη και του φόρτωσαν τα πάντα.

Πόσο να αντέξει το παιδί;

με νόημα και περιμένει την ερώτηση του δημοσιογράφου όπως το χώμα τη βροχή.

Δηλαδή στην Ελλάδα δεν σε σέβονταν; «Όχι φυσικά. Κανείς δεν σε σέβεται στην Ελλάδα. Ούτε η ομάδα ούτε οι οπαδοί. Πας για καφέ και σκέφτεσαι “τώρα θα δεχθώ επίθεση από κάποιον φανατικό”. Εδώ στη Γερμανία έχω βρει την ησυχία μου. Ο κόσμος απολαμβάνει το ποδόσφαιρο, οι οπαδοί των ομάδων κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλον και μετά το ματς πάνε για μπίρες».

Τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός αναζητά στην Ευρώπη επιθετικό ποδοσφαιριστή και έρχεται τρίτος και τέταρτος στις προτιμήσεις δευτεροκλασάτων ονομάτων της Ισπανίας, ένα πρώην «δικό του παιδί» αποσπά τα κολακευτικά σχόλια των φειδωλών σε τέτοια θέματα Γερμανών. Και όχι άδικα. Ο 26χρονος Λαρισαίος ποδοσφαιριστής ξεδιπλώνει με κάθε ευκαιρία το ταλέντο του απέναντι στους αντίπαλους τερματοφύλακες. Και η ερώτηση έρχεται αυθόρμητα.

Έμαθες ποδόσφαιρο αυτούς τους μήνες στη Γερμανία;

«Ποδόσφαιρο δεν έμαθα. Απλώς δούλεψα και βελτιώθηκα. Αυτό είναι όλο. Όταν μπαίνεις σε γήπεδα που έχουν χλοοτάπητες-χαλιά βελτιώνεσαι και εσύ ως παίκτης. Επίσης δεν σε πιέζει και δεν σου προκαλεί άγχος κανένας. Δεν βλέπεις τι γίνεται στον Παναθηναϊκό; Πήραν τον Σαλπιγγίδη, τον καλύτερο Έλληνα παίκτη και του φόρτωσαν τα πάντα. Δέχεται πίεση από παντού. Πόσο να αντέξει το παιδί; Έπαιζα στον Παναθηναϊκό και σκεφτόμουν πως αν κάνω κάποιο λάθος θα βγω αμέσως έξω. Πώς μπορεί να βελτιωθεί έτσι ένας παίκτης;

Αυτό δεν είναι φαινόμενο μόνο των ελληνικών ομάδων.

«Δεν ξέρω τι γίνεται στα άλλα πρωταθλήματα, στη Γερμανία όμως σε εμπιστεύονται και σου δίνουν τον απαιτούμενο χρόνο να δείξεις την αξία σου. Ενώ στον Παναθηναϊκό συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ευτυχώς όμως χωρίς να το θέλει μου έκανε το μεγαλύτερο καλό που με έδιωξε».

Δεν θα γύριζες στον Παναθηναϊκό αν σου το ζητούσαν;

«Όταν οι διοικούντες δηλώνουν πως “ο Γκέκας έχει τελειώσει για τον Παναθηναϊκό” πώς μπορώ να γυρίσω στην ομάδα; Μόνο στον Ολυμπιακό και στην ΑΕΚ θα έπαιζα».

Να περιμένουμε επιστροφή σου στο ελληνικό πρωτάθλημα το καλοκαίρι;

«Αυτό αποκλείεται. Έχω αρχίσει ευρωπαϊκή καριέρα και θέλω να τη συνεχίσω. Αν γίνεται να παραμείνω στη Γερμανία».

Τι φταίει και ο Παναθηναϊκός μένει μακριά από την κατάκτηση του τίτλου στο πρωτάθλημα;

«Δεν μπορώ να δώσω σαφή απάντηση. Ένας από τους λόγους πάντως είναι σίγουρα ότι δεν γίνονται οι σωστές μεταγραφές. Οι ξένοι παίκτες που παίρνει ο Παναθηναϊκός δεν κολλάνε στην ομάδα. Δεν βλέπεις τι γίνεται με τον Ριβάλντο; Μπορεί να του έδωσαν πολλά χρήματα αλλά καθάρισε τόσα ματς. Ο οπαδός του Παναθηναϊκού πιστεύει πως η ομάδα του δεν θα πάρει πρωτάθλημα ούτε σε δέκα χρόνια έτσι όπως παίζει».

Δεν υπάρχουν βεντέτες


Έ φυγε σαν κυνηγημένος από τον Παναθηναϊκό αλλά στη Γερμανία και το Μπόχουμ απολαμβάνει μία άνευ προηγουμένου δημοσιότητα. Τον έχουν χαρακτηρίσει «κεραυνό του Ολύμπου» και «βέλος» και ο προπονητής του Μάρσελ Κόλερ «ασφάλεια ζωής», αφού τα επτά γκολ στο πρωτάθλημα και τα δύο στο Κύπελλο που έχει πετύχει μέχρι τώρα είναι το ένα καλύτερο από το άλλο.

Η εφημερίδα «Βild» αναρωτήθηκε πρόσφατα «τι δουλειά έχει αυτός ο άγνωστος μεν, αλλά σπουδαίος παίκτης στην Μπόχουμ», ενώ έχουν εκφράσει ήδη ενδιαφέρον για την απόκτησή του η Λεβερκούζεν και η Ντόρτμουντ. Η αντικειμενι- κή αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο κυμαίνεται αυτή τη στιγμή- σύμφωνα με τον διαδυκτιακό τόπο transfermarkt. de – στα 3,5 εκατ. ευρώ.

Ο Έλληνας άσος αγωνίζεται στην Μπόχουμ ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό. Στο συμβόλαιό του υπάρχει ρήτρα που επιτρέπει στη γερμανική ομάδα να αγοράσει τα δικαιώματά του έναντι 700.000 ευρώ αν καταφέρει να παραμείνει στην πρώτη κατηγορία της Μπουντεσλίγκα. Σε

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ

● Θεωρεί γούρι να ξυρίζεται πριν από κάθε αγώνα…

● Διαβάζει λογοτεχνία και αγαπημένος του συγγραφέας είναι ο Ντοστογιέφσκι.

● Θεωρεί καταλυτικό το ηθικό στήριγμα στην καριέρα του που του προσέφερε μέχρι τώρα ο πατέρας του.

διαφορετική περίπτωση ο παίκτης θα έχει τον πρώτο λόγο αν θελήσει να φύγει από την Μπόχουμ. Ο Παναθηναϊκός βέβαια έχει δικαίωμα να του υποβάλει πρόταση, αλλά ο Γκέκας αποκλείει αυτή την περίπτωση.

Ποιο είναι όμως το μυστικό της επιτυχίας του στο δύσκολο γερμανικό πρωτάθλημα;

«Δεν υπάρχει μυστικό. Πάντα μου άρεσε να ρισκάρω και η μεταγραφή μου στην Μπόχουμ ήταν ένα ρίσκο. Ήξερα βαθιά μέσα μου πως θα πετύχω. Δεν περίμενα βέβαια τόσο γρήγορα την επιτυχία αλλά την περίμενα, γιατί ήμουν βέβαιος για τις δυνάμεις μου όπως και για τη διάθεσή μου να δουλέψω σκληρά».

Οι συμπαίκτες σου σε αντιμετωπίζουν πλέον ως βεντέτα; «Δεν υπάρχουν βεντέτες εδώ! Όλοι οι παίκτες είναι ίσοι και παίζουν οι καλύτεροι».

Στον Παναθηναϊκό δεν είναι όλοι ίσοι;

«……….» Η διοίκηση του Παναθηναϊκού βοηθά την ομάδα;

«Μπορείτε να δώσετε μόνοι σας την απάντηση».

Έπειτα από κάθε γκολ στην Μπουντεσλίγκα γίνεσαι πρώτο θέμα στην Ελλάδα.

«Ναι, ε; Στον Παναθηναϊκό που έβαζα τόσα γκολ δεν είχαν ασχοληθεί τόσο».

Η πίκρα δεν έχει ξεθυμάνει ακόμα…