Με σημαντική θεατρική πορεία τεσσάρων δεκαετιών, η Έφη Παπαθεοδώρου έγινε γνωστή χάρη στη Θεοπούλα. Είναι η πραγματικότητα του θεατρικού χώρου αυτή, λέει, που είτε τη δέχεται κανείς είτε όχι. Εκείνη όμως πορεύεται και κρατά την αγάπη του κόσμου όταν τη συναντά στον δρόμο. Θεωρεί πως ένας ρόλος επιτυγχάνει όταν οι θεατές ταυτίζονται μαζί του ή όταν έχουν κάποιον με παρόμοιο χαρακτήρα στο περιβάλλον τους. «Και μια Θεοπούλα υπάρχει σε κάθε σπίτι». Τι κοινό έχει η ίδια με την ηρωίδα που υποδύεται στη σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη, που σκηνοθετεί ο Αντώνης Αγγελόπουλος; «Η αφέλεια, οι γκάφες, το ότι δεν έχει αναστολές και λέει τη γνώμη της ευθέως. Όπως τα παιδιά».

Σαράντα χρόνια στο θέατρο «φωτίστηκαν» από τη Θεοπούλα μέσα σε 12 μήνες. Τι δεν πήγε καλά έως τώρα;

Αν εννοείτε καλά ως προς τη δημοσιότητα, θα έπρεπε μάλλον να ρωτήσετε τον εαυτό σας, μιας και ζείτε στον χώρο που πλασάρει δημοσιότητα.

Για τη Θεοπούλα σας έδωσε στοιχεία ο Γιώργος Καπουτζίδης;

Το θαυμάσιο κείμενό του με τις συγκλονιστικές ατάκες και το πώς έβλεπε εκείνος τον ρόλο. Εγώ τον... απογείωσα, πάντα με την έγκρισή του και του σκηνοθέτη μας.

Πόσο εύκολα μπαίνετε στο πετσί του ρόλου;

Σχετικά εύκολα, με το ένστικτό μου πιο πολύ, απ΄ ό,τι εγκεφαλικά.

Ποια είναι τα κοινά στοιχεία σας με την ηρωίδα του «Παρά πέντε»;

Η αφέλεια, οι γκάφες, το ότι δεν έχει αναστολές και λέει τη γνώμη της ευθέως. Όπως τα παιδιά!

Σας στενοχωρεί το ότι γίνατε ευρύτερα γνωστή χάρη στη Θεοπούλα;

Η πραγματικότητα του χώρου, δηλαδή του θεάτρου, είναι αυτή. Είτε τη δέχεσαι είτε όχι. Πρέπει όμως να περπατήσουμε μαζί μια μέρα στον δρόμο, για να δείτε τι σημαίνει αυθόρμητη αγάπη και θαυμασμός. Αυτό θα σας στενοχωρούσε;

Πόσο εύκολα χειριστήκατε την ξαφνική αναγνωρισιμότητα; Χειρίζεσαι ένα μηχάνημα. Την αγάπη του κοινού τη δέχεσαι όπως το φως του Ήλιου. Χωρίς προσπάθεια!

Ποια είναι τα καλά της; Γίνεσαι φίλος με όλο τον κόσμο και χαίρεσαι να τους βλέπεις να χαμογελούν και να σου εύχονται όλα τα καλά.

Η πολλή αναγνωρισιμότητα φθείρει;

Φθείρει ως προς τους δημοσιογράφους κ.λπ., που σώνει και καλά δεν τους ενοχλεί να λένε τα ίδια πράγματα που έχω κιόλας πει. Ως προς τον χαρακτήρα μου, είμαι αρκετά ώριμη για να κρατάω ισορροπίες.

Τι κάνει ένα ρόλο επιτυχημένο; Το κοινό να ταυτιστεί με τον ρόλο ή να έχει κάποιο όμοιο χαρακτήρα στο περιβάλλον του. Και μια Θεοπούλα υπάρχει σε κάθε σπίτι.

Η επόμενη μέρα του «Παρά πέντε» σας φοβίζει;

Γιατί;
Ο τηλεοπτικός ρόλος που «συναντά» το θεατρικό «Τα γενέθλια του Φεγγαριού και η κόρη του Ήλιου»;

Με το «Θέατρο της ημέρας», που ανεβάζει φέτος ακόμη ένα παιδικό έργο μου, συνεργάζομαι 30 χρόνια και έχω παίξει μερικούς από τους πιο ωραίους ρόλους μου εκεί: «Μολιεριάδα», «Αντίο κ. Τσέχωφ», «Γεωργία Σάνδη» που πήγε και στη Γαλλία. Τότε σας προσκαλούσαμε να έρθετε κι εσείς, οι δημοσιογράφοι, αλλά μας αγνοούσατε. Άρα δεν ήταν η Θεοπούλα ο καταλύτης.

Ήταν σαν «μέσο» η Θεοπούλα για τον ρόλο στην επιθεώρηση «Το τρέντι θα σφυρίξει τρεις φορές»;

Ο κ. Σταμάτης Φασουλής με γνώρισε θεατρικά μέσω της ΤV και μου πρότεινε τον ρόλο.

Τρόμαξα. Παλιά είχα κάνει επιθεώρηση με τις υποδείξεις του Γιάννη Φλερύ στους «Ελεύθερους Καλλιτέχνες» και παλαιότερα σε μια δική μου επιθεώρηση και του Α. Αγγελάκη (μακαρίτης κι αυτός) και ήξερα τις δυσκολίες. Με τη βοήθεια του κ. Φασουλή τα κατάφερα.

Είναι η δεύτερη ευκαιρία για μια νέα αρχή στο θέατρο; Θέλετε να πείτε «συνέχεια». Ίσως. Ποιος μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει έως του χρόνου...

Η αρχή ή η διάρκεια σας αγχώνει;

Με αγχώνει κάθε φορά το «δέλεαρ» της δυσκολίας ενός ρόλου και ο αγώνας που κάνουμε οι ηθοποιοί να τον ζωντανέψουμε. Είναι το ίδιο και στην αρχή και στη συνέχεια.

Η επαφή με τους Άγγλους του ΒΒC για τη σειρά «Μy family and other animals» πώς έγινε; Από ακρόαση. Ήθελαν ηθοποιό για μια νησιώτισσα οικονόμο.

Άρεσα στη σκηνοθέτιδα Sheeree Folkson και με πήραν. Και η συμμετοχή στην ταινία «Fishtales» πώς προέκυψε; Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αlkis David είχε συνεργαστεί μαζί μου στο φιλμ «ΟΡΑ» που γυρίστηκε στην Πάτμο. Σκηνοθετούσε το «Fishtales» στις Σπέτσες και με ήθελε για μια vicious old ladyπολύ αστείος ρόλος. Πήγε καλά! Είστε ικανοποιημένη από την πορεία σας;

Και βέβαια. Ίσως έπρεπε να κάνω περισσότερα πράγματα, αλλά υπάρχουν και τα βιολογικά όρια κάθε ανθρώπου.

Τι σας έχει διδάξει η ζωή; Η υγεία είναι η βάση, το ξεκίνημα για όλα. Μετά η φιλία, η τύχη να έχεις καλή οικογένεια και ό,τι ταλέντα σού έδωσε η φύση, που πρέπει να τα προσέχεις ως κόρην οφθαλμού. Είστε άνθρωπος του... παρά πέντε;

Καθόλου. Προγραμματίζω ακόμα και μια εκδρομή του Σαββατοκύριακου.

Ποια συμβουλή έχετε πάντα κατά νου;

«Κάθε πουλάκι στην κοτσιλούλα του πέτεται (υπολογίζει)». Το έλεγε η μανούλα μου και με έχει βοηθήσει να ξεπερνάω πολλές δύσκολες καταστάσεις στις ανθρώπινες σχέσεις!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από