Καμπανάκι χτύπησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι η ανταγωνιστικότητά της υποχωρεί συνεχώς, κάτι που αργά ή γρήγορα θα πλήξει την ανάπτυξη- ίσως μάλιστα με αναπάντεχη ένταση- και θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.


Η αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο επισημαίνει στην έκθεσή της, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, ότι προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται με ασφάλεια πάνω από το μέσο επίπεδο της ευρωζώνης. Ωστόσο, προσθέτουν τα στελέχη του διεθνούς οργανισμού, η ισορροπία

αυτή είναι εύθραυστη καθώς έχουν εμφανιστεί κίνδυνοι όπως ο υπερδανεισμός, ο επίμονος πληθωρισμός, η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και μη διατηρήσιμο επίπεδο ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών.

Σειρά κινδύνων

Βραχυπρόθεσμα, τα στελέχη του ΔΝΤ προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει ελαφρώς, στο 3,7% το 2007 και στο 3,5% το 2008, αλλά μεσοπρόθεσμα βλέπουν το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3% το 2009 και 2,8% στη συνέχεια. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι σειρά κινδύνων καθιστά πιθανή μια μεγαλύτερη κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης.

Τέτοιοι κίνδυνοι είναι η άνοδος των επιτοκίων, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κατανάλωση, η μείωση της ανταγωνιστικότητας, που θα επηρεάσει τις εξαγωγές και το τέλος της αυξητικής πορείας στις τιμές των ακινήτων. Ωστόσο, πιθανότερο θεωρούν το σενάριο της ομαλής προσγείωσης σε ρυθμούς κάτω από 3%. Επείγει το Ασφαλιστικό

Οι συστάσεις του ΔΝΤ αφορούν άλλη μία φορά το Ασφαλιστικό, για το οποίο ζητούν γρήγορη επίλυση, στην αρχή της θητείας της επόμενης κυβέρνησης. Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας μακροπρόθεσμα, επισημαίνουν τα στελέχη του.

Επίσης, σημειώνουν με απογοήτευση ότι δεν σημειώθηκε επαρκής πρόοδος σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, ενώ αντίθετα εκφράζουν ικανοποίηση για την πρόοδο στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

Χαμηλές επιδόσεις

Η ελληνική αγορά εργασίας έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις, επισημαίνουν και παραθέτουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα έχει το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας και μακροπρόθεσμης ανεργίας και το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο συμμετοχής στην αγορά εργασίας μεταξύ των 15παλαιών- κρατών μελών της Ε.Ε. Επίσης το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι το επενδυτικό κλίμα είναι αρνητικό, λόγω της γραφειοκρατίας, του υψηλού κόστους σύστασης νέας επιχείρησης, της περιοριστικής εργατικής νομοθεσίας και των πολύ χαμηλών επιδόσεων της χώρας σε ό,τι αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως υποστηρίζουν.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης θα οδηγήσει σε νέα άνοδο της ανεργίας (9% από το 2009 και 9,3% το 2010, από 8,8% φέτος και 8,6% το 2008). Αντίστοιχα, εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3% το 2009, από 3,2% το 2007 και το 2008.

Αυξήθηκε ο δανεισμός των νοικοκυριών


ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ συνεχίζεται ο δανεισμός των νοικοκυριών, τα οποία σε διάστημα μόλις ενός μηνός χρεώθηκαν στις τράπεζες με περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ. Στο τέλος Νοεμβρίου του 2006- με βάση τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος- το συνολικό χρέος των νοικοκυριών προς τις τράπεζες ανήλθε σε 78,03 δισ. ευρώ, έναντι 76,69 δισ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα και 63,34 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2005.

Δηλαδή σε 12 μήνες οι Έλληνες δανείστηκαν 14,7 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9,4 δισ. αφορούσαν στεγαστικά δάνεια και τα 5,3 δισ. προσωπικά, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Ειδικά τα καταναλωτικά (με ή χωρίς δικαιολογητικά) και τα προσωπικά δάνεια «έτρεξαν» με ετήσιο ρυθμό ανόδου 33,5%.

Αντίθετα, επιβράδυνση παρουσίασαν τα στεγαστικά δάνεια, με τον ετήσιο ρυθμό ανόδου να διαμορφώνεται στο 27,7% στο τέλος Νοεμβρίου έναντι 28,5% τον προηγούμενο μήνα. Συνολικά πάντως, τα χρέη των νοικοκυριών για στεγαστικά δάνεια ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 50 δισ. ευρώ (50,62 για την ακρίβεια).