Πέριξ του αρχηγείου του Εθνικού Μετώπου η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική. Τα πανό απεικονίζουν τον Λεπέν με μουστάκι α λα Χίτλερ, οι διαδηλωτές (ανάμεσά τους και κάποιοι υποστηρικτές της Σεγκολέν) ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι. Εκτοξεύουν εναντίον του κτιρίου γουρούνια-χειροβομβίδες. Η ασφάλεια ανοίγει πυρ. Κόσμος τρέχει, σειρήνες ουρλιάζουν, χάος.


Συνέβη και αυτό. Ίσως όχι στην πραγματική ζωή, αλλά και η Δεύτερη Ζωή (Second Life) ένα είδος παράλληλου σύμπαντος είναι, που αποκτά μάλιστα καθημερινά ολοένα και περισσότερους «κατοίκους». Πρόκειται για ένα εικονικό, τρισδιάστατο παιχνίδι, δημιουργία της αμερικανικής εταιρείας Linden Labs, που προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν… μια δεύτερη ζωή, περισσότερο του γούστου τους από την «πρώτη». Είστε μια καθημερινή, συνηθισμένη γυναίκα (ή ένας καθημερινός, συνηθισμένος άνδρας) και θέλετε να «ξαναγεννηθείτε» ως εντυπωσιακή δίμετρη ξανθιά; Μπορείτε. Δίνετε στο «άβαταρ», την τρισδιάστατη περσόνα που θα σας εκπροσωπήσει, ό,τι χαρακτηριστικά επιθυμείτε. Θέλετε να αποκτήσετε ένα ιδιωτικό νησί και να χτίσετε εκεί μια βίλα που θα μπορούσε να στεγάσει τη μισή Αθήνα; Μπορείτε- αλλά θα σας κοστίσει. Δεν βρίσκεστε στην Ουτοπία, στο Ίντερνετ βρίσκεστε.

Η αλήθεια είναι πως τα όρια ανάμεσα στην… Πρώτη και τη Δεύτερη Ζωή γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα. Πρώτα μυρίστηκαν χρήμα οι εταιρείες (Τoyota, Αdidas, ΙΒΜ…) και άνοιξαν εκεί αντιπροσωπείες. Στη συνέχεια μυρίστηκαν καινοτομία τα ΜΜΕ (πρακτορείο Reuters, ΒΒC, ΜΤV…) και έστειλαν εκεί απεσταλμένους. Κατόπιν άρχισαν οι εικονικές συναυλίες (Σούζαν Βέγκα, U2, Duran Duran…) και οι παγκόσμιες πρεμιέρες (εδώ έγινε η πρώτη προβολή της τρίτης συνέχειας της ταινίας «Χ-Μen»). Και έπειτα ήρθαν οι πολιτικοί…

Μέσω βίντεο

Τον Αύγουστο του 2006 ο Μαρκ Γουόρνερ, πρώην κυβερνήτης της Βιρτζίνιας, έγινε ο πρώτος πολιτικός που έδωσε συνέντευξη στη Δεύτερη Ζωή. Στις 5 Δεκεμβρίου, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έγινε το πρώτο κόμμα που άνοιξε εκεί «γραφεία». Ενάμιση μήνα αργότερα η υποψήφια των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρία, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ανακοίνωνε χαμογελαστή μέσω βίντεο την ίδρυση στη Δεύτερη Ζωή «της 748ης επιτροπής Desirs d΄avenir» («Πάθος για το μέλλον», το όνομα της επίσημης ιστοσελίδας της). Ο υποψήφιος της Δεξιάς, ο Νικολά Σαρκοζί (λέει πως) δεν θα ακολουθήσει, φροντίζει μάλιστα να διαρρέουν μέσω των συμβούλων του διάφορα απαξιωτικά σχόλια«αυτά είναι γελοιότητες» κ.λπ. Πιθανώς θα προτιμούσε να το είχε σκεφτεί πρώτος. Αρκείται πάντως στο να παρακολουθεί τον (εικονικό;) πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ακροδεξιών και αριστερών. Η επίθεση στο εικονικό αρχηγείο του Εθνικού Μετώπου πράγματι έγινε και πυροβολισμοί πράγματι έπεσαν, αλλά στη Δεύτερη Ζωή μόνο για μια στιγμή πεθαίνεις. Η μετακίνηση του αρχηγείου δεν βοήθησε πολύ, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται- αλλά και οι εικονικοί ακροδεξιοί δεν κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα, ήταν παρόντες στην πρώτη «δημοκρατική συζήτηση» που διοργανώθηκε στα γραφεία της Σεγκολέν και καθόλου δεν συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της!

Βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη


ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΑΣΕΙ κάποιος ένα άβαταρ και να περιπλανηθεί στον εικονικό κόσμο του Second Life δεν χρειάζονται χρήματα. Για να αποκτήσει οτιδήποτε όμως, από τη βίλα μέχρι την τελευταία λέξη της μόδας στα ρούχα (ακόμα και περιώνυμοι οίκοι μόδας όπως ο Dior διαθέτουν εδώ υποκαταστήματα) και από τη χορευτική δεινότητα ενός Τραβόλτα (στα νιάτα του) μέχρι τις δεξιοτεχνικές κινήσεις ενός… Κάμα Σούτρα, καλείται να βάλει το χέρι στην τσέπη- όχι την εικονική, την πραγματική. Πρέπει να αποκτήσει, έναντι 9,95 δολαρίων (7,70 ευρώ) τον μήνα, έναν λογαριασμό Ρremium και να δώσει τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας. Το τοπικό νόμισμα ονομάζεται λίντεν και μπορεί να είναι σχετικά υποτιμημένο (1 αμερικανικό δολάριο = 265 λίντεν), είναι όμως απολύτως αξιόπιστο: ανταλλάσσεται στα on line γραφεία συναλλάγματος 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Το Second Life, όμως, είναι θιασώτης της ελεύθερης αγοράς: μπορεί να γίνεις φτωχότερος, μπορεί και να πλουτίσεις πωλώντας οποιοδήποτε αγαθό έχεις φέρει στο παιχνίδι (θεωρείται πνευματική σου ιδιοκτησία).

Η Δεύτερη Ζωή στο μικροσκόπιο


● ΟΙ «ΚΑΤΟΙΚΟΙ» αυτού του εικονικού σύμπαντος έχουν ξεπεράσει τα 2,7 εκατ. και αυξάνονται με ρυθμό 20% τον μήνα.

● ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ 10 συνδέεται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ανά πάσα στιγμή βρίσκονται συνδεδεμένοι 15.000-20.000 παίκτες. Το 60% είναι άνδρες, το 40% γυναίκες. Μέση ηλικία: 32 έτη.

● ΤΟ 45,3% των παικτών είναι Αμερικανοί, το 10,1% Βρετανοί, το 4,4% Καναδοί, το 3% Αυστραλοί, το 1,6% Αργεντινοί και το υπόλοιπο 35,6% προέρχεται από 92 διαφορετικές χώρες.

● ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ είναι 25.000- σχετικά λίγοι, αλλά όπως ασφαλώς σκέφτηκαν ο Λεπέν και η Σεγκολέν προτού ανοίξουν εκεί γραφεία, στις προεδρικές εκλογές κάθε ψήφος μετράει.

● ΤΟ ΑΕΠ της Δεύτερης Ζωής εκτιμάται σε 64 εκατ. δολάρια. Τρεις χιλιάδες παίκτες κερδίζουν από το παιχνίδι 20.000 δολάρια ετησίως.

Κάθε μήνα, αλλάζουν χέρια (πωλούνται και αγοράζονται)

230.000 αντικείμενα.