Η ΕΡΕΥΝΑ διήρκεσε ένα χρόνο και τελείωσε χθες. Αντικείμενό της ήταν να βρεθούν οι πιο δυσάρεστοι ήχοι στον κόσμο. Την πρώτη θέση κατέλαβε ο ήχος που βγάζει κάποιος που κάνει εμετό.

Ο ήχος αυτός κρίθηκε περισσότερο αφόρητος από εκείνους των νυχιών που ξύνουν ένα μαυροπίνακα, του τροχού του οδοντογιατρού και του γοερού κλάματος ενός μωρού. Η έρευνα έγινε στο Ίντερνετ και κρίθηκε μετά την καταμέτρηση 1,1 εκατομμυρίου ψήφων απ΄ όλο τον κόσμο. Μικροφωνισμοί, μωρά που κλαίνε και ο ανατριχιαστικός ήχος από το γλίστρημα του τρένου πάνω στις γραμμές βρέθηκαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση (από κοινού οι δύο τελευταίοι), ενώ ο ήχος από τα πλήκτρα των κινητών τηλεφώνων κατέλαβε τη 12η θέση και το ροχαλητό βρέθηκε στην απρόσμενα χαμηλή 26η θέση.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Τρέβορ Κοξ, καθηγητή ακουστικής μηχανικής στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, ζητήθηκε από τους χρήστες να καταθέσουν τη γνώμη τους για 34 ήχους στην ιστοσελίδα www.

sound101. org. «Από επιστημονικής απόψεως, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί μερικοί ήχοι είναι τόσο φρικτοί. Αν όμως μπορέσουμε να μάθουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά των πιο ενοχλητικών, τότε θα μπορέσουμε, τουλάχιστον σε μερικές περιπτώσεις, να τους αποκλείσουμε από την ύπαρξή μας ή τουλάχιστον να μειώσουμε την επίδρασή τους», δήλωσε ο Κοξ.

Οι ερευνητές περίμεναν ότι οι ήχοι που προκαλούν αηδία θα βρίσκονταν στην κορυφή του καταλόγου, όπως οι ήχοι του εμετού, του βήχα, του φτυσίματος ή του μαξιλαριού-φάρσα με τον ήχο πορδής. Η αποστροφή προς τους ήχους αυτούς οφείλεται εν μέρει σε πολιτισμικούς παράγοντες και εν μέρει σε μια εξελικτική κληρονομιά που μας βοηθάει να αποφεύγουμε να κολλάμε αρρώστιες.

Το τοπ-10 των δυσάρεστων ήχων


1. εμετός 2. μικροφωνισμοί 3. γοερό κλάμα μωρού 4. γλίστρημα τρένου στις σιδηροτροχιές 5. τραμπάλα που τρίζει 6. γρατζούνισμα χορδών βιολιού 7. μαξιλάρι-φάρσα με ήχο πορδής 8. καβγάς σε σαπουνόπερα 9. βουητό ηλεκτρικού ρεύματος 10. διάβολος της Τασμανίας