Ο Πραξιτέλης στο Λούβρο


Πράσινο φως άναψε για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε μεγάλη έκθεση του Μουσείου του Λούβρου, αφιερωμένη στον καλλιτέχνη που εισήγαγε τον αισθησιασμό στην αρχαία ελληνική γλυπτική, τον Πραξιτέλη. Το βέτο που είχε ασκήσει η ελληνική πλευρά ώστε να μην παρουσιαστεί στην έκθεση το χάλκινο άγαλμα του Απόλλωνα Σαυροκτόνου που εκτίθεται στο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρήκε ανταπόκριση στους ιθύνοντες του γαλλικού μουσείου. Ύστερα από επίσκεψη υψηλόβαθμου στελέχους του Λούβρου στην Αθήνα και επαφές με αρμόδιους παράγοντες του ΥΠΠΟ, εγγράφως βεβαιώθηκε η απόσυρση του επίμαχου γλυπτού (το οποίο παραμένει επιστημονικά αδημοσίευτο και θεωρείται προϊόν αρχαιοκαπηλίας, ενώ δεν αποκλείεται η Ελλάδα να διεκδικήσει τον επαναπατρισμό του) και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την ελληνική συμμετοχή στην έκθεση, που προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί στις 23 Μαρτίου και να διαρκέσει έως τις 18 Ιουνίου. Στο Παρίσι θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα επτά αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τρεις από το Μουσείο Ακροπόλεωςόχι όμως και ο περίφημος Έφηβος του Μαραθώναενώ στο μέλλον δεν αποκλείεται μέρος της μεγάλης έκθεσης (λόγω υψηλού κόστους) να μεταφερθεί στην Ελλάδα και να εμπλουτιστεί με εκθέματα από ελληνικά μουσεία.

Βραβείων αφθονία


Απλόχερα μοίρασαν και φέτος οι αρμόδιες επιτροπές τα Κρατικά Βραβεία Θεατρικού Έργου. Ο Παναγιώτης Τουρτουρόπουλος παίρνει το Πρώτο για το έργο του «Ώρα του απιέναι», ο Θανάσης Παπαθανασόπουλος («Ιώβ») και ο Νικόλαος Κ. Μπακογιάννης («Στρατοκράτες») μοιράζονται το Δεύτερο και στην Αμαλία Αλειφέρη («Αχνιστό φρικασέ και κόκκινα γοβάκια») δίνεται το Τρίτο. Στον Διαγωνισμό για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς βραβεύονται η Βεατρίκη Μαγρίζου («Η τελευταία βελονιά»- Δεύτερο) και η Ανέλλη Ξηρογιάννη («Βed- Τ ρίτο)- εδώ δεν απονεμήθηκε Πρώτο- ενώ στην κατηγορία του Έργου για Παιδιά τιμήθηκαν η Δήμητρα Γιαννουλάτου («Θα μου χαρίσεις το καπέλο σου;»- Πρώτο), ο Νίκος Καμτσής («Στα βουνά της γης ένα πουλί»- Δεύτερο) και η Εριφύλλη Λέκκα («Ένα μπουκέτο αστέρια…»- Τ ρίτο). Είθε οι άνθρωποι του θεάτρου να βρούνε όσο και οι επιτροπές ενδιαφέροντα και τα εννιά έργα και σύντομα να τα δούμε στη σκηνή.

Διακριτική αποχώρηση


Άνθρωπος και δημιουργός χαμηλών τόνων , ο μοντέρ και σκηνοθέτης Πέτρος Λύκας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 χρόνων. Το «Κορίτσι του 17», ένα προχωρημένο ψυχόδραμα για την ελληνική κινηματογραφία του 1969 με τη Σοφία Ρ ούμπου, αποτέλεσε το φιλμ που καθιέρωσε τον Πέτρο Λύκα ως σκηνοθέτη, καθώς μέχρι τότε ήταν ο μόνιμος μοντέρ σχεδόν όλων των ταινιών της Φίνος Φιλμ. Η ταινία είχε κερδίσει πέντε βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1 969, εκ των οποίων τρία έλαβε προσωπικά ο ίδιος (σκηνοθεσίας, σεναρίου και καλλιτεχνικής ταινίας που ήταν όλα δικά του). Άρχισε την καριέρα του ως βοηθός του Νίκου Κούνδουρου στις «Μικρές Αφροδίτες» όταν επέστρεψε από την εξορία τη δεκαετία του 1950. Και κατά την πολυετή καριέρα του σκηνοθέτησε για την κρατική τηλεόραση πολλά σημαντικά ντοκιμαντέρ. Σήμερα στις 3.30 μ.μ. θα τελεσθεί η νεκρώσιμος ακολουθία στον ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.