«Εμείς ζούμε σε μια χώρα στην οποία το πνεύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους κατατρεγμένους υπήρχε πάντα. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια κοιτάζουμε με αμηχανία και φόβο όσα συμβαίνουν», έλεγε χθες ο Γιώργος Νταλάρας μιλώντας πλέον ως Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες με αφορμή τις δύο συναυλίες που θα δώσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου (αν και ουσιαστικά με την Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται απο τό 2001 με τη μεγάλη συναυλία στο στάδιο των Δελφών).

Γ ύρω στα 21 .000.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σ΄ όλο τον κόσμο. Στην Αφρική το 55% των προσφύγων είναι παιδιά, ενώ σε κάποιες περιοχές της το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 60%.

Το πρόγραμμα των δύο συναυλιών περιλαμβάνει τα κλασικά έργα του Αργεντινού συνθέτη Αriel Ramirez «Μisa Criolla» και «Νavidad Νuestra», που ο Γιώργος

ΙΝFΟ

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 21 07282.333),

Δευτέρα και Τρίτη, στις 2 1 .00. Εισιτήρια: 15 έως 17 ευρώ.

Νταλάρας έχει ερμηνεύσει στο παρελθόν και που- όπως έλεγε- αγαπάει από πολύ νέος. «Η εκτέλεσή τους αυτή τη φορά αποκτά συμβολική σημασία, καθώς τα λόγια και οι μουσικές τους εκπέμπουν μηνύματα αποδοχής και σεβασμού για όλους τους κατατρεγμένους».

«Τελευταία, μαζί με την Άννα, πήγαμε στο υπουργείο Δημόσας Τάξης, στο κτίριο υποδοχής προσφύγων. Εδώ υπάρχει μια αντίφαση: ενώ οι υπεύθυνοι είναι πρόθυμοι και ευγενείς, εκπαιδευμένοι να κάνουν αυτή τη δουλειά, η κατάσταση παραμένει κολλημένη. Το κτίριο είναι μεγάλο και ωραίο, όχι όμως τόσο μεγάλο για να φιλοξενεί δεκάδες, καμιά φορά εκατοντάδες άτομα. Η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην Ευρώπη στο θέμα της παροχής ασύλου».

Στο μέτρο που μπορεί να κάνει κάτι για να επηρεάσει τους αρμοδίους, σκοπός του είναι να επισπεύσει τις διαδικασίες για την παροχή ασύλου, «ώστε να υπάρξει μια χαραμάδα φωτός».

Μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα, θα δούμε τη Μάρθα Μορελεόν (από το Μεξικό), τον δεξιοτέχνη του λαούτου και τραγουδοποιό Μιχάλη Τζουγανάκη και τη Χορωδία της ΔΕΗ, υπό τον Κωστή Κωνσταντάρα.