Φωτιά αναμένεται να πάρει ο ανταγωνισμός στην αγορά ειδών σπιτιού και δόμησης, στην οποία σήμερα κυριαρχεί η γερμανική πολυεθνική εταιρεία Ρraktiker.


Είναι γνωστά τα σχέδια της γαλλικής αλυσίδας Leroy Μerlin που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη αγορά να εισβάλει στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη ένας μεγάλος γερμανικός όμιλος σχεδιάζει να ακολουθήσει.

Πρόκειται για την αλυσίδα Βauhaus, η οποία κατέχει ηγετική θέση πανευρωπαϊκά στον τομέα της λιανικής αγοράς σε είδη κατοικίας, δόμησης και κήπου. Ο γερμανικός λιανεμπορικός όμιλος, ο οποίος έχει παρουσία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Φινλανδία, Γερμανία, Νορβηγία, Σλοβενία, Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία) αλλά και στην Τουρκία, διαθέτει δίκτυο που αριθμεί περισσότερα από 180 καταστήματα και σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί έως το 2008 και στην ελληνική αγορά.

Τηλεφωνικές παραγγελίες

Η διαφοροποίηση της συγκεκριμένης αλυσίδας από την Ρraktiker είναι ότι προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους παραγγελίας μέσω τηλεφώνου, Fax ή e-mail, προσφέρει τη δυνατότητα δανεισμού εργαλείων αλλά και αμαξιδίων (ρυμούλκες) για τη μεταφορά των προϊόντων, ενώ διοργανώνει και σεμινάρια ενημέρωσης για τους πελάτες της σχετικά με τη διακόσμηση αλλά και τις κατασκευές. Στα ράφια των καταστημάτων της οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν περισσότερα από 120.000 προϊόντα σε 15 εξειδικευμένα τμήματα με είδη κατοικίας (έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης κ.λπ), κήπου, αυτοκινήτου, hardware, ηλεκτρικές συσκευές, οικοδομικά υλικά, εργαλεία, ηλεκτρονικά είδη κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική αλυσίδα αναζητεί ακίνητο στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα.

Με την είσοδο και της Βauhaus αναμένεται έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στις εταιρείες do it yourself, καθώς μέχρι σήμερα η μοναδική αλυσίδα της κατηγορίας αυτής στην Ελλάδα ήταν η Ρraktiker. Η Leroy Μerlin και η ΑCΕ

Έως τον Μάιο του 2007 αναμένεται η είσοδος της γαλλικής Leroy Μerlin, το πρώτο κατάστημα της οποίας θα αρχίσει να λειτουργεί στο εμπορικό πάρκο του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ και μία ακόμα αλυσίδα, η αμερικανική ΑCΕ, φέρεται να διερευνά την ελληνική αγορά. Με τη δραστηριοποίηση της Βauhaus εκτιμάται ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός σε επίπεδο τιμών. Ο γερμανικός όμιλος δεν είναι άγνωστος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς από τον Οκτώβριο του 2005 έχει προχωρήσει σε συνεργασία με το Όμιλο Πετζετάκη. Η συμφωνία αφορά την προμήθεια συστημάτων σωλήνων στο δίκτυο της Βauhaus. Η συμφωνία είναι ύψους 4 εκατ. ευρώ και είναι τριετούς διάρκειας.