ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ πίσω από το 16χρονο παιδί Ογκούζ Σαμάστ που δολοφόνησε τον Χραντ Ντινκ; Οι έρευνες των τουρκικών αρχών ασφαλείας προσπαθούν εδώ και τρεις μέρες να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί αν η δολοφονία συνδέεται με οποιαδήποτε οργάνωση», δήλωσε χθες ο διευθυντής ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης. Ένα όμως άτομο κλειδί κρατείται και ανακρίνεται εδώ και δύο μέρες: Ο Γιασίν Χαγιάλ, ή ο «μεγάλος αδελφός» όπως τον αποκαλεί ο τουρκικός Τύπος. Είναι εκείνος που πριν από δύο χρόνια είχε καταδικαστεί σε 10 μήνες φυλάκιση για την βομβιστική ενέργεια εναντίον των ΜacDonalds στην Τραπεζούντα. Ο Γιασίν Χαγιάλ φέρεται να είναι αυτός που έδωσε το όπλο στον 16χρονο Ογκούζ Σαμάστ και του ζήτησε να δολοφονήσει τον διευθυντή της εφημερίδας «Αγος». Μάλιστα, σύμφωνα με κάποια τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Γιασίν εκπαίδευε ανήλικους νεαρούς σε δάσος της Τραπεζούντας μαθαίνοντάς τους πώς να χρησιμοποιούν όπλα. «Με επέλεξε γιατί είμαι καλός στην σκοποβολή», φέρεται να είπε στην κατάθεσή του ο Ογκούζ Σαμάστ. Κι όμως δεν έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκεται καμιά οργάνωση ούτε και πίσω από τον Γιασίν Χαγιάλ. Στην ασφάλεια ανακρίνονται άλλα πέντε άτομα τα οποία πιστεύεται ότι ενεθάρρυναν τον Ογκούζ να δολοφονήσει τον Χραντ Ντινκ.

Χθες μίλησε και η μάνα του 16χρονου δράστη. «Δεν ξέρω γιατί το έκανε ο γιος μου, τον χρησιμοποίησαν», είπε συγκλονισμένη. Όσο για τον πατέρα του Γιασίν, ο οποίος φέρεται να έδωσε το δολοφονικό όπλο στον Ογκούζ, επιμένει ότι ο γιος του αποκλείεται να είναι μπλεγμένος. «Την επίθεση στα ΜacDonalds την έκανε για να εκδικηθεί τους Αμερικανούς, δεν ήθελε να τραυματίσει κανέναν», λέει ο πατέρας του.

Σήμερα είναι η κηδεία του Χραντ Ντινκ. Παρ΄ όλο που η εφημερίδα «Αγος» και η οικογένεια τού δολοφονηθέντος δημοσιογράφου ζήτησαν να μην ανοίξουν πανό, ούτε να ακουστούν συνθήματα, αναμένεται ότι η κηδεία θα μετατραπεί σε μια μεγάλη διαδήλωση. Ο κόσμος θα συγκεντρωθεί στις 11 το πρωί έξω από την εφημερίδα, όπου θα μεταφερθεί η σορός του Χραντ Ντινκ, και στη συνέχεια θα περπατήσουν οκτώ χιλιόμετρα μέχρι την εκκλησία που θα γίνει η τελετή της κηδείας.