Στους διαδρόμους του Αλεξανδρείου, μετά το «εκκωφαντικό» 69-60 του Παναθηναϊκού, πολλές φορές ακούστηκε η άποψη ότι «με τραμπουκισμούς και προκλήσεις δεν μπορείς να νικήσεις τον ΠΑΟ». Η διαπίστωση όσων καταδίκαζαν τα επεισόδια που προκάλεσαν ελάχιστοι (εκ των 6.000 θεατών που δημιούργησαν μοναδική ατμόσφαιρα) κατέληγε με την εξής παρατήρηση: Αντίθετα με τα προσδοκώμενα από τους «σαματατζήδες» οφέλη, η συγκεκριμένη (παλιομοδίτικη) τακτική προσφέρει στους «πράσινους» υψηλότερο κίνητρο!

Τα αποτελέσματα του Παναθηναϊκού, επί ημερών Ομπράντοβιτς, τους δικαιώνουν. Μια αναδρομή στα πρωταθλήματα της τελευταίας 8ετίας πιστοποιούν ότι όταν ο ΠΑΟ νιώθει πως αμφισβητείται από τον αντίπαλό του ή ότι στην πορεία της διοργάνωσης θα τον ξαναβρεί μπροστά του (πλέι-οφ), αναζητεί παθιασμένα την ευκαιρία να του στείλει ξεκάθαρο μήνυμα. Να δώσει σε όλους την πειστικότερη απάντηση, επιχειρώντας ταυτόχρονα να γκρεμίσει την αυτοπεποίθηση των αντιπάλων του.

ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Στη Θεσσαλονίκη ο αναγεννημένος Άρη, με την εντυπωσιακή του πορεία στην Ευρωλίγκα (έτοιμος να τσεκάρει το εισιτήριο για τις «16») και στο πρωτάθλημα (δεύτερος), δικαιολογημένα κάνει όνειρα για επιστροφή στους τίτλους. Οι νίκες στο «καμίνι» του Αλεξάνδρειου τού έδωσαν το δικαίωμα στη φιλοδοξία και μάλιστα προχθές ο κρυφός πόθος ήταν η κάλυψη του-13 του πρώτου αγώνα. Ο ΠΑΟ ως απάντηση είχε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση και με όσα έκαναν οι παίκτες του στο 40λεπτο ντέρμπι, σχεδόν κονιορτοποίησε την ψυχολογία των επίδοξων πρωταθλητών Ελλάδας.

Πέρυσι, με τον Γιόνας Καζλάουσκας να οδηγεί τον Ολυμπιακό ξανά στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας, ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τους «ερυθρόλευκους» στο ΟΑΚΑ στην 22η αγωνιστική. Μετέτρεψε το ντέρμπι σε πάρτι (90-71) και εν όψει τελικού (3-0) έστειλε μήνυμα στον «αιώνιο» αντίπαλο του.

Τη σεζόν 2003-2004 το «θύμα» ήταν το Μαρούσι. Οι «πράσινοι» έβλεπαν τις… πλάτες των παικτών του Γιαννάκη και το θέμα μάλιστα συζητήθηκε στα αποδυτήρια των «πρασίνων» στο ημίχρονο του αγώνα (7/1/2004). «Όταν αντιμετωπίζεις μια ομάδα που είναι από πάνω σου στη βαθμολογία και μάλιστα πρόσφατα σε νίκησε, οι 30, οι 20 πόντοι έχουν να κάνουν με το γόητρο που παίζει ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις», είχε πει τότε ο Αλβέρτης που ήταν ο ΜVΡ του 92-64. Τέσσερις μήνες αργότερα οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο τελικό, που έληξε 3-0 υπέρ του ΠΑΟ (101-71 στον πρώτο τελικό). Νωρίτερα στον ημιτελικό, ο εκπληκτικός εκείνη τη σεζόν Ηρακλής των Διαμαντίδη- Παπαδόπουλου είχε στριμώξει τον ΠΑΟ (1-1), που απάντησε με το εντυπωσιακό 68-47 (209 το 1ο 10λεπτο).

ΑΠΟ ΤΟ 2000

Για τον Ομπράντοβιτς πάντως η ιστορία με τα «μηνύματα» άρχισε τον Μάιο του 2000. Οι φήμες ότι ο Σέρβος, έχοντας κατακτήσει το ευρωπαϊκό στη Θεσσαλονίκη, θα πρόσφερε «ελιξίριο ζωής» στον κουμπάρο του Ντούσαν Ίβκοβιτς είχαν φθάσει στα αυτιά του Ομπράντοβιτς. Στον τρίτο ημιτελικό ο «Ζοτς» παρουσίασε την πιο παθιασμένη ομάδα της σεζόν και μετά το 88-60 (45-25 ημίχρονο) βρήκε την ευκαιρία να ξεσπαθώσει. «Όλοι μίλησαν για κάποια συμφωνία. Κυκλοφόρησαν πολλά σενάρια και φήμες. Όλοι αυτοί, όχι μόνο θα πρέπει να ντρέπονται, αλλά θα πρέπει να ντρέπονται πάρα πολύ», είπε ο Ομπράντοβιτς, που οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο με 3-0 επί του ΠΑΟΚ. Στον πρώτο τελικό οι «πράσινοι» νίκησαν με 85-58, δείχνοντας στην ομάδα της Θεσσαλονίκης- και όχι μόνο- ποιοι θα ήταν τα νέα «αφεντικά» του ελληνικού μπάσκετ!