ΕΝΑ ΝΕΟ όπλο στον πόλεμο κατά του καρκίνου ετοιμάζουν οι επιστήμονες, στοχεύοντας στα ανθρώπινα γονίδια που επιτρέπουν την ανάπτυξη όγκων. Στο επίκεντρο των ερευνών δύο ομάδων, αυτή τη στιγμή, είναι το RΝΑ- εξάδελφος του DΝΑ. Στην ουσία οι επιστήμονες χρησιμοποιούν μόρια RΝΑ για να «σιωπήσουν» ή να σταματήσουν τη λειτουργία βασικών γονιδίων, τα οποία εμπλέκονται στην ανάπτυξη των όγκων.

Η μία ομάδα των επιστημόνων, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έδειξε στο εργαστήριο ότι είναι δυνατό να χρησιμοποιήσει μεγάλα μόρια RΝΑ για να απενεργοποιήσει το γονίδιο που συνδέεται με τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Την ίδια ώρα, ερευνητές στη γερμανική πόλη Τούμπινγκεν σε πειράματα που πραγματοποιούν σε ζώα, χρησιμοποιούν μικρότερα μόρια RΝΑ για να απενεργοποιήσουν ένα γονίδιο, το οποίο εμπλέκεται στην ταχύτατη ανάπτυξη των όγκων στον εγκέφαλο.

Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια με κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο, όλοι οι όγκοι αποσυντέθηκαν πλήρως επειδή δεν είχαν πλέον την προστασία του γονιδίου ΤGFΒήτα που είχε… απενεργοποιηθεί.

«Είδαμε τους όγκους να αναπτύσσονται, ύστερα να αποδυναμώνονται. Εργάζομαι πάνω σε αυτό το πρόγραμμα επί 10 χρόνια και είναι η μοναδική μέθοδος με τη βοήθεια της οποίας δημιουργήσαμε αξιόπιστες θεραπείες για τα ζώα», δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Βέλερ.

«Επανάσταση»

Από την Οξφόρδη, ο συνάδελφός του δρ. Αλεξάντρε Ακούλιτσεφ, επίσης εμμένει στον ρόλο του RΝΑ και τονίζει πως, τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ήσυχη επανάσταση στη Βιολογία. «Πρόκειται για την επανάσταση του RΝΑ». «Η τεχνολογία παρέμβασης του RΝΑ είναι πράγματι επανάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα που δίνεται να απενεργοποιηθεί κάθε τύπος γονιδίου σε ασθένεια κάθε μορφής», πρόσθεσε από την πλευρά του ο καθηγητής Βέλερ.

Ο ίδιος επισήμανε πως οι πρώτες κλινικές δοκιμές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε 2-5 χρόνια. Μία από τις ασθένειες, στις οποίες θα μπορούσε να δοκιμαστεί η νέα μέθοδος, είναι το γλοίωμα- από τις συνηθέστερες μορφές καρκίνου στον εγκέφαλο ενηλίκων.