Σοβαρές ανησυχίες για αυξανόμενη στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος προκαλεί η δοκιμή ενός αντιδορυφορικού όπλου από την Κίνα. Κυβερνήσεις ζητούν εξηγήσεις και το Πεκίνο σιωπά.


Oπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μπάιντεν, χαρακτήρισε χθες προκλητική την κινεζική δοκιμή, ωστόσο προειδοποίησε πως δεν πρέπει να δώσει το έναυσμα για μια κούρσα των εξοπλισμών στο Διάστημα. «Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ανησυχούμε υπερβολικά σ΄ αυτό το σημείο, έχουμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε ο Μπάιντεν, ο οποίος είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2008.

Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν και τις ανησυχίες τους εντείνει η επίσημη σιωπή που τηρεί η Κίνα αφότου δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ΗΠΑ οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δοκιμή που φέρεται να πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα. Ένας κινεζικός βαλλιστικός πύραυλος έπληξε και κατέστρεψε έναν παλιό κινεζικό μετεωρολογικό δορυφόρο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κινεζικοί μετεωρολογικοί δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά σε σχεδόν ίδιο ύψος με τους αμερικανικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους- έτσι η δοκιμή συνιστά έμμεση απειλή για τα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ. Τα κινεζικά υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες για τη δοκιμή και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε απλώς πως η Κίνα υποστηρίζει την ειρηνική χρήση του Διαστήματος.

Ήταν η πρώτη γνωστή δοκιμή με αντιδορυφορικό βαλλιστικό όπλο εδώ και δύο δεκαετίες. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση είχαν συμφωνήσει να σταματήσουν τις δοκιμές αυτές επειδή γέμιζαν τη στρατόσφαιρα με επικίνδυνα συντρίμμια και δημιουργούσαν τον κίνδυνο να επεκταθεί η κούρσα των εξοπλισμών και στο Διάστημα. Τα κίνητρα της κινεζικής δοκιμής παραμένουν ασαφή. «Η Κίνα είναι προσηλωμένη στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της και αν θέλει να εκσυγχρονίσει τον στρατό της, τότε πρέπει να αναπτύξει κάποια περιορισμένη διαστημική δυνατότητα», δήλωσε ο Σι Γινχόνγκ, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Ρενμίν του Πεκίνου. Ο Άντριου Μπρουκς του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (ΙΙSS) στο Λονδίνο δήλωσε: «Η Κίνα έχει ένα μεγάλο διαστημικό πρόγραμμα και συζητούν να πάνε στο φεγγάρι. Μπορεί να πρόκειται απλώς για κάποια στρατιωτική διεύθυνση που συναγωνίζεται για το μερίδιό της στον προϋπολογισμό επιδεικνύοντας τις ικανότητές της».

ΣΩΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

Ήταν η πρώτη γνωστή δοκιμή με αντιδορυφορικό βαλλιστικό όπλο εδώ και δύο δεκαετίες

Η συμφωνία ΗΠΑ- Ινδίας


ΣΥΜΦΩΝΑ με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», δύο εξελίξεις μπορεί να ώθησαν το Πεκίνο να προχωρήσει στη δοκιμή. Πρώτον, η συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας, που αποτελεί τη σαφέστερη ώς τώρα ένδειξη της επιθυμίας της Ουάσιγκτον να δημιουργήσει ένα αντίβαρο στην Κίνα στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Δεύτερον, το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση Μπους διατύπωσε μια νέα πολιτική υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ θεωρούν το Διάστημα εξίσου σημαντικό για την εθνική ασφάλεια με την αεροπορική ή τη θαλάσσια ισχύ. Ενδεικτικό είναι ότι, εβδομάδες αργότερα, η Κίνα χρησιμοποίησε μια δέσμη ακτινών λέιζερ για να «φωτίσει» έναν αμερικανικό δορυφόρο και να υπογραμμίζει έτσι τη δική της πρόσβαση στο Διάστημα.