Επί αιώνες, η λαϊκή παράδοση κατηγορούσε τη Σελήνη για κάθε τι, από την τρέλα έως την κακοτυχία- και οι επιστήμονες χλεύαζαν. Σήμερα, εμφανίζονται σαφώς διαλλακτικότεροι: μπορεί η Σελήνη να μην είναι φτιαγμένη από… τυρί, νέες έρευνες όμως δείχνουν πως επηρεάζει εμάς τους γήινους πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζαμε.


Με βάση τις νέες έρευνες, αλλά και τουλάχιστον 50 παλαιότερες που επανεξετάστηκαν, η Σελήνη δεν επηρεάζει μόνο τα νερά των ωκεανών αλλά και τους ανθρώπους, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα- από κρίσεις αρθρίτιδας μέχρι προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Καθόλου δεν αποκλείεται μάλιστα να «κρύβεται» πίσω από τις… ορμόνες του ανθρώπου. Οι επιστήμονες δηλώνουν πλέον ευθαρσώς πως οι γιατροί και η Αστυνομία πρέπει να προετοιμαστούν για

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

επηρεάζει γεγονότα που συνδέονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως είναι τα τροχαία, τα εγκλήματα και οι αυτοκτονίες

τον αυξημένο φόρτο εργασίας που τους επιφυλάσσουν διαφορετικά στάδια του σεληνιακού κύκλου. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Λιντς, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι οι επισκέψεις στον γιατρό αυξάνονται κατά 3,6% την ημέρα της πανσελήνου. Με βάση το σλοβακικό Πανεπιστήμιο Προληπτικής και Κλινικής Ιατρικής στην Μπρατισλάβα, οι κρίσεις αρθρίτιδας και άσθματος κορυφώνονται κατά την πανσέληνο και τη νέα σελήνη. Τα στατιστικά στοιχεία από 140.000 γεννήσεις στη Νέα Υόρκη αποκάλυψαν μικρές αλλά συστηματικές διακυμάνσεις στη διάρκεια μιας περιόδου 29,53 ημερών- η διάρκεια ενός σεληνιακού κύκλου-, με τον δείκτη γεννητικότητας στο μέγιστο κατά το τελευταίο τέταρτο, κάτι που υποδηλώνει «ότι η περίοδος μειούμενου φωτός αμέσως μετά την πανσέληνο ενδέχεται να επισπεύδει την ωορρηξία».

Οι δολοφονίες

Μια έρευνα στη Φλόριντα έδειξε πως οι δολοφονίες και οι βίαιες επιθέσεις πολλαπλασιάζονται τις ημέρες πριν και μετά την πανσέληνο. Μια άλλη έρευνα σε τρεις αστυνομικές ζώνες αποκάλυψε πως η συχνότητα των εγκλημάτων είναι, κατά την πανσέληνο, υψηλότερη από ό,τι τις άλλες ημέρες. Και μια τετραετής έρευνα γύρω από τα τροχαία ατυχήματα κατέδειξε πως τα περισσότερα συμβαίνουν δύο ημέρες πριν από την πανσέληνο και τα λιγότερα την ίδια την ημέρα της πανσελήνου. Τα ατυχήματα είναι σε γενικές γραμμές συχνότερα κατά την περίοδο της γέμισης παρά της χάσης.

Δεν τελειώσαμε. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 800 ασθενείς με επίσχεση ούρων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια μιας περιόδου τριών ετών έδειξε πως η κατακράτηση είναι μεγαλύτερη στη διάρκεια της νέας σελήνης σε σχέση με τις υπόλοιπες φάσεις. Ο σεληνιακός κύκλος, όμως, δείχνει να επηρεάζει ακόμα και τη διατροφή μας: έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια αποκάλυψε ότι… πέριξ της πανσελήνου, το μέγεθος των γευμάτων μας αυξάνεται κατά 8%· αντιθέτως, η πρόσληψη αλκοόλ μειώνεται κατά 26%.

Επηρεάζονται οι ορμόνες μας!


ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ, οι επιστήμονες φλέρταραν με τη θεωρία πως η Σελήνη πυροδοτεί αλλαγές μέσω της βαρυτικής της έλξης. Οι πιο πρόσφατες έρευνες ωστόσο επισημαίνουν κάποιου είδους επενέργεια στις ορμόνες του ανθρώπου. «Ο σεληνιακός κύκλος επηρεάζει την ανθρώπινη αναπαραγωγή, ιδιαίτερα τη γονιμότητα, την εμμηνόρροια και τον δείκτη γεννητικότητας, καθώς και γεγονότα που συνδέονται με την ανθρώπινη συμπεριφορά όπως είναι τα τροχαία, τα εγκλήματα και οι αυτοκτονίες», λέει ο δρ Μίκαελ Ζιμέκι από την Πολωνική Ακαδημία Επιστημών. «Σε αυτό το στάδιο των ερευνών, είναι δύσκολο να εξηγήσουμε τον ακριβή τρόπο με τον οποίο επηρεάζει η Σελήνη την ανοσοποιητική αντίδραση. Οι βασικοί υποψήφιοι για την άσκηση ρυθμιστικής λειτουργίας στην ανοσοποιητική αντίδραση είναι η μελατονίνη και τα ενδογενή στεροειδή (απαντούν φυσικά στον άνθρωπο), τα επίπεδα των οποίων επηρεάζονται από τον κύκλο της Σελήνης». Το μόνο βέβαιο είναι πως, μέχρι να λύσουμε όλα τα μυστήρια της Σελήνης, έχουμε ακόμα πολύ επιστημονικό δρόμο μπροστά μας.