ΕΤΟΙΜΟΣ για έναν ανοικτό διάλογο με την Ευρώπη στο θέμα της ενέργειας, βασισμένο στα συμφέροντα όλων των μερών, δήλωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

Ο Πούτιν θέλησε να απαντήσει στις ευρωπαϊκές ανησυχίες για την αξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας εκφράζοντας επίσης την πρόθεσή του να μειώσει την εξάρτηση της χώρας του από ενδιάμεσες χώρες με στόχο να εξασφαλίζεται η ομαλή παροχή ενέργειας στους Ευρωπαίους καταναλωτές. Η Μέρκελ υπογράμμισε από την πλευρά της πως πρέπει να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία με τη Ρωσία «ώστε να αποφεύγονται οι εκνευρισμοί»- όπως κατά την πρόσφατη διένεξη Ρωσίας-Λευκορωσίας και την τριήμερη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Ντρούμπζα που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρώπη μέσω Λευκορωσίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα του Κοσόβου και ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει τις διεθνείς προτάσεις για το καθεστώς της σερβικής αυτής επαρχίας μόνον αν είναι αποδεκτές από αμφότερες τις πλευρές- τον αλβανικό πληθυσμό του Κοσόβου, αλλά και τη Σερβία. Η Μέρκελ τόνισε ότι οι προσπάθειες για τη διευθέτηση του τελικού καθεστώτος δεν πρέπει να αποσταθεροποιήσουν τη Σερβία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις θα ενισχυθούν από τις χθεσινές σερβικές εκλογές.