Αντιπαράθεση στους κόλπους της κυβέρνησης έχει προκαλέσει το θέμα της κάλυψης από τα Ταμεία του εμβολίου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.


Ηηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται διχασμένη- με το υπουργείο να ανακοινώνει ότι μελετά την ένταξη του εμβολίου στα εθνικά πρωτόκολλα εμβολίων και τον υφυπουργό Γ. Κωνσταντόπουλο να αμφισβητεί ακόμη και την αποτελεσματικότητά του λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχετική επιστημονική έρευνα. Την ίδια ώρα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως η Ντ. Μπακογιάννη και η Φ. Πετραλιά αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης, μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ζήτησαν την άμεση επίλυση του θέματος, ενώ στελέχη

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του υφυπουργού Γ. Κωνσταντόπουλου, που αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για ολιγωρία, λέγοντας ότι «αφήνει την αγορά να κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών». Το εμβόλιο αποτελείται από τρεις δόσεις και κοστίζει στα ελληνικά φαρμακεία 555 ευρώ. Αν δεν ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών ή δεν καλυφθεί με άλλο τρόπο από τα ασφαλιστικά ταμεία – βάσει του νόμου που καταργεί τη λίστα φαρμάκων, όλα τα φάρμακα καλύπτονται εφόσον συνταγογραφούνται από γιατρό- οι γυναίκες θα πρέπει να το πληρώνουν από την τσέπη τους. Ανάμεσα στα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι να καλύπτεται μερικώς από τα Ταμεία, δηλαδή οι γυναίκες να πληρώνουν ένα ποσοστό συμμετοχής, όπως συμβαίνει με την πλειονότητα των φαρμάκων.

Το εμβόλιο, που κυκλοφόρησε πριν από 10 ημέρες στη χώρα μας, είναι τετραδύναμο. Προστατεύει – κατά 70%- από τέσσερις τύπους του ιού των κονδυλωμάτων (ΗΡV), ο οποίος σχετίζεται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας: Οι τύποι 16 και 18 ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου ενώ οι 6 και 11 είναι υπεύθυνοι για το 90% των κονδυλωμάτων.

«Ναι» από τους επιστήμονες- «όχι» στον εφησυχασμό


«ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ μελέτες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο προλαμβάνει τις προκαρκινικές βλάβες που οφείλονται στον ιό και οι οποίες οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας», εξηγεί ο κ. Ιωάννης Μεσσήνης, καθηγητής ΜαιευτικήςΓυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όπως προσθέτει ο ίδιος, «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, θα πρέπει όμως να οριοθετηθούν οι προϋποθέσεις χορήγησής του. Και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι το εμβόλιο αντικαθιστά τις προληπτικές εξετάσεις και κυρίως το τεστ Παπανικολάου το οποίο παραμένει ο μοναδικός τρόπος έγκαιρης διάγνωσης των βλαβών στον τράχηλο της μήτρας. Επιπλέον, το εμβόλιο δεν προστατεύει από άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες και άρα δεν υποκαθιστά τους τρόπους προφύλαξης».

Τις επιφυλάξεις του ως προς την υποχρεωτική χορήγηση του εμβολίου εκφράζει και ο κ. Γιάννης Δατσέρης, πυρηνικός ιατρός και μέλος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Διευθυντών ΕΣΥ: «Το εμβόλιο δεν καλύπτει όλους τους τύπους του ιού, δεν παρέχει 100% ανοσία, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και παράλειψη βασικών προληπτικών εξετάσεων. Σε κάθε περίπτωση το να καλύπτεται από τα Ταμεία θεωρείται αυτονόητο».

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχει πενταπλασιαστεί η συχνότητα εμφάνισης κονδυλωμάτων στις γυναίκες. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί 70 τύποι του ΗΡV. Από αυτούς, οι δεκαπέντε προκαλούν υψηλού βαθμού προκαρκινικές βλάβες ή καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Στη χώρα μας καταγράφονται κάθε χρόνο πάνω από 500 κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.